Агроекологи – то теж лікарі, тільки природи

25 березня 2015 року

     Ми продовжуємо цикл інтерв’ю зі студентами - переможцями і призерами Всеукраїнських олімпіад. Сьогодні наша співрозмовниця - магістр першого року навчання факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Неля Чичикало, яка стала призером Всеукраїнської олімпіади з агроекології.

- Участь у студентській олімпіаді – твій перший досвід?

- Я ще в школі активно брала участь у шкільних олімпіадах та писала роботи для Малої академії наук України. Починаючи з першого курсу, продовжую це робити в університеті.

- Що спонукало взяти участь в олімпіаді? Захоплення, майбутні перспективи чи, можливо, наполегливість викладачів?

- Взяти участь в університетській олімпіаді, скоріше за все, спонукала цікавість: хотілось перевірити свої сили. А участь у Всеукраїнській олімпіаді - то вже був обдуманий крок, хоча мене дещо лякав її високий статус. Але рівень набутих у нашому університеті знань дав змогу гідно конкурувати з представниками інших вишів країни.

- Будь ласка, кілька слів про керівника і обрану спеціальність.

- Готуватися до олімпіади мені допомагали викладачі нашого факультету О.І. Наумовська, В.М. Чайка. Вони ділилися своїм досвідом та знаннями, радили спеціальну літературу, вносили певні корективи. Дуже вагомою була підтримка В.П. Строкаль, яка супроводжувала мене на олімпіаді: віра викладача в твої сили надає впевненості.
  А щодо вибору екологічна спеціальність, то все просто: вона дуже важлива і актуальна, особливо в період стрімкого технологічного прогресу. Екологи – це свого роду лікарі, які також діагностують та лікують, щоправда, не людей, а природу, і несуть відповідальність за стан навколишнього природного середовища.

- Коли дізналась результати, кого в першу чергу повідомила?

- Чесно кажучи, вони виявилися для мене неочікуваними, оскільки я не дуже впевнена в собі. Перші хвилини була шокована, а потім на радощах повідомила батьків та керівників про зайняте 3-тє місце.

- Чи плануєш розвивати успіх, займатися наукою, навчатися в аспірантурі?

- Поки ще навчаюсь в магістратурі планую взяти участь в декількох олімпіадах. А чи вступатиму в аспірантуру? Ще не вирішила. Думаю, що наукою можна займатися постійно, збільшуючи свій багаж знань.

- Рецептом успіху не поділишся?

- Він дуже простий - завжди займатися тією справою, яка, в першу чергу, до душі. І тоді всі вершини будуть підкорені, а цілі досягнуті. Адже недаремно говорять: «Ключ до успіху - зовсім не напружена праця, а щастя».

- Чому свого часу обрала для навчання саме НУБіП?

- Не випадково. Це один з провідних університетів України з висококваліфікованим викладацьким складом. Я мріяла про екологію, а не в багатьох університетах такої спеціальності не було. І, мабуть, не менш важливу роль відіграла порада тата, який також тут навчався.

 

Розмову вела Ірина Білоус
 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook