Кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка

Інноваційна діяльність

СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНИМ КОМПЛЕКСОМ ЦУКРОВОГО ЗАВОДУ (Координатор - Заєць Н.А.)
АТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний» (смт Линовиця Чернігівської області)

Обґрунтовано науково-технічні засади створення ефективної системи керування електротехнологічним комплексом цукрового заводу із врахуванням дії нештатних ситуацій на основі впровадження в систему управління підприємством підсистеми моніторингу та прогнозування виробничого процесу.

Розроблена система ефективного функціонування електротехнічного комплексу цукрового заводу відрізняється від існуючих можливістю оперативної діагностики, прогнозування та визначення ефективних сценаріїв функціонування електротехнічного комплексу при різних керуючих впливах, що дає змогу запобігти виникненню нештатних ситуацій, зменшити кількість зупинок виробництва, підтримувати заданий режим роботи та мінімізувати ймовірність виникнення критичних рівнів забруднення довкілля внаслідок скидання стічних вод підприємства. В результаті отримано збільшення фактичного робочого часу обладнання на 12,9%.

 

СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ЕЛЕКТРОТЕХНОЛОГІЧНИМИ КОМПЛЕКСАМИ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ ІЗ ФУНКЦІЄЮ ПРОГНОЗУВАННЯ (Координатор - Заєць Н.А.)
ООО «Технопарк «Полесье» (м. Пінськ, Республіка Білорусь)

Проведена систематизація параметрів стоків для різнопрофільних підприємств харчового сегменту, створений перелік забруднювачів і визначені способи доведення їх до гранично допустимих концентрацій. Здійснено оцінку техногенних ризиків при виникненні нештатних ситуацій по водоскиду на харчових виробництвах і розроблені варіант комбінованого комплексу електротехнологічних процесів очищення стоків харчових виробництв з урахуванням дії позаштатних ситуацій.

Розроблено підсистема інтелектуального управління, яка в разі виникнення нештатних ситуацій і залпових викидах стічних вод на очисні споруди, дає можливість передбачити оперативне збільшення витрат реагентів і включити в схему електротехнологічного комплексу очищення стоків харчових виробництв блок утілізіціі висококонцентрованих стоків, застосувавши в якості останнього електродіалізер.
 

НАУКА – ТЕХНОЛОГІЯМ ЗАХИЩЕНОГО ГРУНТУ (Координатор - Решетюк В.М.)

1.У 2017 року між Національним університетом біоресурсів і природокористування України, Нідерландською компанією «Diamond FMS B.V.» і ПрАТ «Комбінат «Тепличний» був підписаний Договір про співпрацю і взаємовигідне співробітництво (договір підписали ректор університету Станіслава Ніколаєнка, президент Асоціації «Теплиці України» Євгенія Чернишенка та власник компанії «Diamond FMS B.V.» Nard Elsman.
У рамках цього Договору був реалізований проект «Дослідження та оптимізація технологічних процесів ПрАТ «Комбінат «Тепличний» засобами програмних забезпечень Diamond FMS. Він передбачав поглиблення професійних компетентностей викладачів та студентів, шляхом вивчення та прикладного використання спеціалізованого програмного забезпечення для стратегічного прогнозування та фінансового менеджменту, шляхом включення в навчальний процес теоретичних та практичних занять (при викладанні предметів «Комп’ютерно-моделюючі системи керування в АПК», «Автоматизований облік енергетичних і матеріальних ресурсів», «Основи системного аналізу», «Автоматизоване управління біотехнологічним виробництвом», «Програмно-апаратне забезпечення систем керування в енергетиці», «Інтелектуальні системи»), які проводяться з використанням програм Diamond FMS.

Координатором/керівником проекту від Університету був доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка - Володимир Решетюк, а від Diamond FMS B.V. – Офіційний Партнер Diamond FMS в Україні Анастасія Ружина.
Участь у проекті брали участь студенти ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, факультетів інформаційних технологій і захисту рослин, біотехнологій та екології, які отримали офіційні сертифікати та мають право використовувати Diamond FMS в освітніх програмах Університету та поза нею, проводити майстер-класи в рамках проекту Diamond FMS Academy та приймати участь в комерційних проектах Diamond FMS B.V.
2.Консорціумом із науковців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, групи компаній «Світлотек» (керівник проекту Максим Самозвон), компанії Vossloh-Schwabe Deutschland Gmbh (керівник проекту Alexander Weber) під патронатом Асоціації «Теплиці України (президент Євгеній Чернишенко), було реалізовано проект «Дослідження впливу досвічування рослин технічними засобами Vossloh-Schwabe Deutschland GmbH в умовах Науково-практичного центру тепличних технологій VegeFut-Ukraine».

Його ідея виникла із спільних досліджень науковців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження із науковцями факультету інженерії продукції Варшавського університету наук про життя (SGGW-WULS) (керівник проекту Andrzej Chochowski) і стосується використання альтернативних джерел енергії у тепличних господарствах.

Результати дослідження вирощування огірка гібриду Bettina F1 в умовах застосування натрієвого- і LED досвічування показали свою ефективність, у зв’язку з чим були продовжені дослідження щодо вирощування огірка гібриду Bettina F1 в умовах full LED backlighting (повного LED досвічування); отримані експериментальні дослідження були покладені в основу створення Smart Lamp; за результатами закінчених експериментальних досліджень, учасниками наукового консорціуму цього проекту підготовлено наукові статті у виданнях Scopus.

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook