У фокусі наради з планування: стан освітнього і наукового процесів на факультеті конструювання і дизайну, вектор подальшого руху розвитку

3 листопада 2023 року
  В університеті під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка пройшла нарада з планування на листопад.

 

 

 

  Цього місяця її приймав факультет конструювання та дизайну. І розпочали традиційно з ознайомлення з роботою кафедр, їхніх чисельних навчальних лабораторій, аудиторій, комп’ютерних класів. Учасники наради ознайомилися з матеріально-технічною базою та можливостями, котрі факультет надає студентам для навчання та практичної підготовки. А також відвідали лабораторії факультетів механіко-технологічного і тваринництва та водних біоресурсів, які розташовані у 5-му навчальному корпусі.
  І скрізь Станіслав Ніколаєнко спілкувався зі студентами, які виконували ті чи інші лабораторні, щоб зрозуміти їхню думку стосовно практичного навчання в лабораторіях. Очільник університету звертав увагу педагогічного колективів факультетів: слід давати студентам максимум знань і навичок з теми, яка опановується, і забезпечити всією необхідною методичною літературою. Але найголовніше, щоб час, відведений на лабораторні та практичні заняття, використовувався ефективно, кожен студент має опанувати ті чи інші навики, застосувати теоретичні знання.

 

 

 

 

  А ще у безпосередньому спілкуванні зі студентством ректор цікавився, яку форму навчання вони вважають ефективнішою – очну чи онлайн? Безумовну перевагу молодь віддала першій.

  Про стан справ та перспективи розвитку факультету конструювання та дизайну доповів декан Зіновій Ружило. Його інформацію органічно доповнили завідувачі кафедр – В’ячеслав Ловейкін, Андрій Новіцький, Євген Бакулін, Володимир Булгаков, Костянтин Лопатько. Отак, спільно, і вимальовувався пазл проблем, які виникають, та шляхи їх подолання. Йшлося про прискорення наданого роботодавцями обладнання на баланс – і визначення конкретних посадових осіб, які повинні це забезпечувати. Підсумково – доручено вивчити можливість придбання промислового 3Д принтера, обладнання для лабораторії доповненої реальності, оснащення для лабораторії гальваніки, тензоформічної станції, різні меблі для приміщень і аудиторій, де вже зроблені ремонти. Усе це лягає в загальну канву подальшого вектору розвитку факультету та посилення практичної складової навчання.

 

 

  Далі перейшли безпосередньо до планування роботи на листопад.
  Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк доповів про розгляд магістерських кваліфікаційних робіт (перевірка на ознаки плагіату, постерні презентації, захист, виготовлення дипломів та організацію випусків), проведення зустрічі ректора університету зі старостами академічних груп 15 листопада, контроль за проведенням зимової екзаменаційної сесії. Окремо зупинився на організації Днів відкритих дверей 9 та 16 листопада для випускників шкіл, гімназій і ліцеїв, а також випускників коледжів і технікумів. У науковій діяльності основні завдання пов’язані із виконанням наукових проєктів, підготовкою статистичних та наукових звітів, активізацією діяльності по залученню коштів до спеціального фонду та публікаційною активністю. У навчально-дослідних господарствах триває планова практична підготовка студентів, завершується збирання кукурудзи на зерно та польові роботи. Головні спеціалісти спільно із вченими університету аналізуватимуть ґрунти після збирання врожаю та оцінюватимуть стани посівів озимих культур. У Боярській лісовій дослідній станції здійснюватиметься комплекс планових лісогосподарських робіт.

  Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук спинився на надходженні коштів за проживання у гуртожитках та навчання, планах роботи на листопад бухгалтерської служби, відділів планово-фінансового, внутрішнього аудиту, соціальної роботи, державних закупівель, редакційно-видавничого, земельних ресурсів, юридичної служби, інформаційно-видавничого центру і служб закладів харчування. Враховуючи значну потребу в комп’ютерній техніці заплановано до кінця року провести ще один тендер. Акцентовано, що економічна ситуація та воєнний стан підштовхують до модернізації наявних комп’ютерів, збільшення їхніх обчислювальних можливостей, замість непродуманої заміни.

  У межах міжнародної діяльності, то тут Вадим Ткачук говорив про необхідність поширення інформації про грантові програми для студентів і НПП, популяризація програм підготовки англійською мовою для залучення студентів-іноземців, подальша активність НУБіП у проєктах UNIgreen та EUgreen, ERASMUS.
  Проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко коротко спинився на готовності університету до зимового періоду (зокрема, підключення генератора в УЛЯБП АПК та забезпечення аварійними джерелами живлення інших підрозділів), благоустрої території, асфальтуванні автодрому і дороги до нього. Не залишилися поза увагою і нюанси ремонтних робіт – придбання необхідних матеріалів, проведення тендеру на закупівлю лабораторних меблів. Проведена величезна робота по заміні, ремонту фурнітури вікон у гуртожитках. Вже зараз керівництво факультетів та ННІ мають визначитися з першочерговими об’єктами, котрі потребують господарської роботи на 2024 рік.

  План роботи на листопад відділу аспірантури (серед іншого і організація та проведення додаткової вступної кампанії для вступника з КНР) та ННЦ виховної роботи і соціального розвитку на листопад представив директор цього центру Сергій Михнюк. Зокрема, це заходи до Міжнародного дня студента 17 листопада (напередодні ректор зустрічатиметься зі старостами академгруп, вітатиме студентський актив та відзначить кращих) і Дня Гідності та Свободи, вшанування пам'яті жертв Голодомору, День донора та інше. Йшлося також про план спортивних змагань.

  Учений секретар Оксана Барановська проінформувала присутніх про заплановані заходи, зокрема засідання вченої ради НУБіП 22 листопада, та нагадала деканам факультетів і директорам ННІ про можливість подати свої пропозиції. Головними питаннями порядку денного стануть заслуховування звіту про стан освітньої діяльності в Ніжинському агротехнічному інституті директора Василя Лукача, звіт про виконання в 2023 році та план на 2024 рік програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2025».

  Підбиваючи підсумки і віддаючи належне колективам факультетів, на чиїй базі пройшла нарада, Станіслав Ніколаєнко спинився на проблемах вищої освіти загалом (що розглядалися на нещодавній колегії Міносвіти) і університету. Зокрема мова йшла про якість освітнього процесу: лабораторії, практикуми – все це, як би важко не було це забезпечувати, повинно діяти. Особливу увагу слід приділяти четвертому курсу, який має продовжувати навчання в магістратурі, а також проведенню систематичних зустрічей зі студентами та старостами академгруп (і робити це не лише на рівні університету, а й на факультетах та в ННІ), зустрічей ректора з науково-педагогічними працівниками.

 

  Очільник університету також наголосив: вже зараз слід дбати про вступну кампанію 2024 – переходити до глибинної профорієнтаційної роботи. І подбати про те, щоб на перший День відкритих дверей нинішнього навчального року до університету завітала справді зацікавлена молодь!
  А що колектив робитиме далі? Куди прямуватиме? Чим житиме? – все це визначатиметься на конференції трудового колективу.

Пресслужба
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook