125-річчя – кафедра рослинництва на зламі сторіч

27 жовтня 2023 року

  25-27 жовтня 2023 року на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України була проведена V Міжнародна науково-практична конференція «Тенденції та виклики аграрної науки в умовах війни», присвячена 125-річчю кафедри рослинництва.

  Конференція проводилась в очному форматі – присутні науково-педагогічний персонал, студенти НУБіП України; запрошені гості з інших ЗВО та наукових установ України, випускники, які закінчували магістратуру та аспірантуру і виконували свої дослідження під керівництвом викладачів кафедри рослинництва; роботодавці. В онлайн-режимі до конференції мали можливість долучитися іноземні колеги та колеги з інших ЗВО, наукових установ.

  Діяльність кафедри рослинництва тісно пов’язана з історією нашої держави, подіями, які відбувалися на зламі сторіч – зародження та створення навчальних закладів, наукових установ; революційні зміни в країні, роки репресій та війн, відбудова та становлення держави; інтеграція в світовий освітянський та науковий простір.

  Пленарне засідання конференції відкрила завідувач кафедри рослинництва, академік НААН України, доктор сільськогосподарських наук, професор Світлана Каленська зпривітаннямидо всіх учасників конференції, співробітників кафедри з такою важливою датою і подякувала їм за невтомну працю на науковій та освітянській ниві, яку вони не припиняють навіть у такий непростий час.
 
  Пленарне засідання конференції розпочалося із вшанування хвилиною мовчання наших воїнів, які віддали своє життя захищаючи рідну Україну.
 Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності, професор Вадим Кондратюк від імені ректорату, ректора Станіслава Ніколаєнка привітав учасників конференції, зазначив важливість проведення таких конференцій та побажав плідної співпраці всім учасникам. Кондратюк В.М. відмітив активну участь кафедри в житті університету, зокрема щодо наукової діяльності. Кафедра приймає активну участь у виконанні вітчизняних та міжнародних наукових проєктів, підготовці кадрів вищої кваліфікації через аспірантуру НУБіП України. Висока реалізація та впровадження у виробництво наукової продукції. Кондратюк В.М. нагородив почесними відзнаками НПП кафедри рослинництва.
 
  Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха привітала співробітників з нагоди 125-річчя кафедри. Побажала кожному з присутніх натхнення до праці, віри у завтрашній день, нових досягнень, творчої енергії та найголовніше – ПЕРЕМОГИ! 
  З вітальним словом виступив голова ради роботодавців університету Леонід Центило, який плідно опікується науковою та освітянською діяльністю агробіологічного факультету.
 
 
  Випускник кафедри рослинництва, кандидат с.-г. наук, заслужений артист України Дмитро Андрієць привітав всіх учасників конференції та рідну кафедру чудовою піснею. Дмитро також звернувся до студентів з побажаннями плідної співпраці з викладачами та пошуком свого шляху в житті. До привітань приєднався Юрій Демцюра, голова ради роботодавців агробіологічного факультету та випускник кафедри, який привітав всіх національним символом – запашним хлібом на вишитому рушнику.
 
  Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної промисловості та продовольства, привітав всіх учасників з важливою подією в житті НУБіП України, побажав плідної праці. Тарас Висоцький відмітив значний вклад науково-педагогічних працівників кафедри у розвиток аграрної промисловості України, підготовку висококваліфікованих кадрів, співпрацю в науково-методичних комісіях Міністерства.
 
  Тетяна Іщенко, керівниця державної установи «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» відзначила, значний внесок викладачів кафедри Каленської С.М., Дмитришака М.Я., Єрмакової Л.М. щодо методичного забезпечення спеціальності «Агрономія», підготовки Стандартів вищої освіти. Вона відмітила, що вчені кафедри рослинництва є провідними спеціалістами у галузі сільського господарства, а їх чисельні наукові праці, підручники та посібники широко використовуються в ЗВО, коледжах для формування кожного студента агрономічного напряму, як фахівця. 
 Корнієнко Валентина, директорка Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК, привітала агробіологічний факультет та кафедру рослинництва з знаменною подією та висловила побажання на подальшу плідну співпрацю.
 
  До конференції онлайн долучилися наші колеги – партнери з Варшавського університет наук про життя, доцент кафедри фізіології рослин Інституту біології Крістіан Хомонтовскі та аспірантка кафедри рослинництва НУБіП України Наталья Гордина
  Гостями конференції були колеги з Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. Заступник директора Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків НААН України Сінченко Віктор відмітив тривалу співпрацю, яка вилилась в низку спільних наукових праць, роботу Спеціалізованих Рад, експертизу наукових проєктів та побажав подальших успіхів. Василь Саблук, Віктор Сінченко, Олег Присяжнюк привітали співробітників кафедри з 125-річчям та подарували інструментарій для проведення польових досліджень.
 
  Заступник директора з наукової роботи Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка, професор Рахметов Джамал привітав кафедру з визначною датою, відмітив тривалу наукову співпрацю в напряму біоенергетики, інтродукції рослин, створення колекцій, підготовці магістрів та аспірантів.
  Анастасія Сень, заступник генерального директора з питань персоналу ІМК, привітала колектив кафедри рослинництва від імені відомого агрохолдінгу. Вона зазначила, що більшість працівників ІМК є випускниками НУБіП і тісний зв'язок з університетом завжди підтримується, як за підготовки студентів – майбутніх фахівців, так і за участі вчених в виробничих процесах холдінгу. Від імені кафедри рослинництва холдинг ІМК перерахував 125 тисяч гривень бригаді «СПАРТАН» Національної гвардії України.
  Олександр Алба, директор департаменту рослинництва компанії Electric Lettuce Productions Inc (Канада) звернувся у відеозверненні до учасників конференції з побажанням високих досягнень в науковій роботі, успіхів на освітянській ниві та Перемоги Україні.
 
 
  В доповіді «Кафедра рослинництва на зламі сторіч» завідувачка кафедри рослинництва Світлана Каленська відмітила, що викладачі кафедри в усі періоди її розвитку приділяли значну увагу питанням реформування в аграрному секторі, удосконаленню форм господарювання аграрних формувань; підтримали Столипінську аграрну реформу (1907-1916 рр.), яка давала дозвіл виходу селян із колективних господарств і створювати свої особисті фермерські господарства, продавати або давати в оренду свої земельні наділи, а також передавати їх у спадок, тобто узаконювалась приватна власність на землю, становлення і розвиток фермерства; приймали і приймають активну участь в змінах, які відбуваються в Україні нині. Професор кафедри Овчарук О.В. приймав участь у військових діях з початку війни в Україні і колектив кафедри надавав волонтерську допомогу. Впродовж історії розвитку кафедри рослинництва (хліборобства) її в різні роки очолювали відомі вчені: Сльозкін П.Р. (1899–1918 рр.), Колкунов В.В. (1919–1922 рр.), Малюшицький М.К. (1922–1929 рр.), Живан В.П. (1935 – 1941 рр.); Павловський К.І. (1941– 1942 рр.), Сакало В.Д. (1942 – 1944 рр.), Демиденко Т.Т. (1944–1959 рр.), Зеленський М.О. (1959–1960 рр.), Городній М.Г. (1961–1982 рр.), Білоножко М.А. (1983–1991 рр.), Устименко О.С. (1991–1994 рр.), Алімов Д.М. (1995–1998 рр.), Танчик С.П. (1999–2002 рр.), Єрмакова Л.М. (2007 – 2009 рр.), Каленська С.М. (2002–2006 рр., 2009 і по н.ч.).
 
  Сучасна кафедра рослинництва – це згуртований колектив однодумців де гармонійно поєднується досвід з молодістю, наука з виробництвом, співпраця з студентством. На кафедрі рослинництва нині працюють 7 докторів с.-г. наук, професорів: Каленська С.М., Рахметов Д.Б., Демидась Г.І., Новицька Н.В., Коваленко В.П., Овчарук О.В., Вишнівський П.С.; к.с.-г. н., доценти: Мокрієнко В.А., Юник А.В., Бачинський О.В., Антал Т.В., Гарбар Л.А., Свистунова І.В., Коваленко Р.В., Бурко Л.М., Шутий О.І.; Скринник О.О, к.г.н., доцент; к.с.-г.н., старші викладачі Карпенко Л.Д., Пилипенко В.С., доктор філософії, асистент Мазуренко Б.О., асистент Гордина О.Ю. Середній вік науково-педагогічних працівників складає 46 років. За історію розвитку кафедри підготовлено більше 20 докторів наук та 85 кандидатів наук, які працюють як у вітчизняних установах так і за кордоном. Сучасний склад кафедри – це послідовники наукових шкіл кафедри, які захистилися за останні 20 років. 
  У конференції прийняв участь Євген Михайліченко – інженер автономної платформи DOT, викладач, громадянин Канади і активний волонтер для України. Він розповів про тестування та дослідження DOT на базі Олдського коледжу Штат Альберта, Канада. Даний самохідний автономний комплекс виконує різні операції це і розкидання добрив, і сівбу та оприскування. Всі агрегати для виконання цих операцій почергово монтуються на платформу, яка оснащена дизельним двигуном.
 
  Професор Семен Танчик, завідувач кафедри землеробства (завідувач кафедри рослинництва 1999-2002 роках) виступив з науковою доповіддю «Еколого-зберігаюче землеробство – майбутнє людства». З цікавою, змістовною доповіддю на конференції  виступив заступник директора з виробництва компанії Агрейн та аспірант кафедри Тарас Корнієнко з темою «Інноваційні технології в рослинництві».
 
  Надзвичайно актуальними питання сьогодення є відновлювальні енергетичні ресурси. Анатолій Юник, доцент кафедри рослинництва, в своїй доповіді «Диверсифікація олійно-жирової галузі та перспективи виробництва нетрадиційних продуктів» висвітлив цікавий аналітичний матеріал та результати експериментальних досліджень одного з напрямів наукової діяльності кафедри рослинництва – джерела біоенергетичних рослинних ресурсів, які можна використовувати для виробництва різних видів біопалива.
 
  Практичним досвідом з впровадження елементів точного виробництва продукції рослинництва у технології вирощування сільськогосподарських культур поділився доктор філософії Геннадій Гадзовський, генеральний директор СТОВ «Васюти», випускник аспірантури кафедри рослинництва.
 
  До конференції в режимі онлайн з Великобританії, долучився Михайло Дмитришак, який рідній кафедрі присвятив 50 років свого життя. Згадав свої студенські роки, аспірантуру та викладацький період. Як змінювались технології в рослинництві та постатті, які ці зміни та інновації через науку впроваджували у виробництво. Кафедра рослинництва надзвичайно вдячна Дмитришаку М.Я. за збереження, узагальнення історії кафедри та підготовку до друку монографій присвячених історії кафедри рослинництва. Людмила Єрмакова приєдналася з своїми привітанням, спогадами про історію кафедри та поділилася своїми спостереженнями за інноваціями та специфікою аграрної галузі Ірландії.
 

  Кафедра рослинництва агробіологічного факультету НУБіП України продовжує свої славні вікові традиції з розвиненою навчально-виробничою структурою, високим рівнем викладання та потужною науково-дослідною базою. Головний здобуток – це міцний колектив кафедри і з таким колективом можна долати не одну вершину. Молоде хліборобське покоління отримує освіту, яка відповідає світовим стандартам.

 
Світлана Каленська,

завідувачка кафедри рослинництва 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook