Зустріч у рамках проєкту «Дипломатичний фронт» з дипломатом Вадимом Пристайко

18 жовтня 2023 року

18 жовтня 2023 року, на базі Ужгородського Національного Університету, відбулась довгоочікувана зустріч з Вадимом Пристайко - колишній міністр закордонних справ України (2019-2020), Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України (2020), Надзвичайний та Повноважний Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії (2020-2023). Студенти та співробітники кафедри міжнародних відносин і суспільних наук не втратили нагоду, та долучились до заходу.

Свою промову, високоповажний дипломат розпочав з невеликої презентації, про «Роль дипломатичної служби» до війни. Пан Вадим визнає, що на ньому та його колегах є частина провини з приводу слабких моментів які було допущено, що у подальшому призвело до ескалації конфлікту та переростання його у війну на теренах України.
Цікавою було розповідь про BBC HardTalk, «Для мене це був вищий пілотаж у дипломатичному інтерв’ю», - наголосив дипломат. «Болючим є питання нашого консульства в Британії… Ми, на жаль, не можемо забезпечити усім необхідним наших громадян, за що нам дуже шкода, ніхто не був готовий на таку кількість українських біженців», - зізнається посол.

Особливо від себе задала три досить специфічні питання. Наскільки в вашій сім’ї панує розуміння того, що кожен їх та ваш крок та слово, будуть мати вагу у мас-медіа та можуть залишити слід на репутації? «Професія дипломата, як Ви вірно підкреслили, зобов’язує нести відповідальність за кожне слово та дію, і родина моя не є виключенням. На моє щастя в мене 2 сини, а не доньки які хочуть у молодому віці показати які вони гарні в соцмережах»,- жартує дипломат: - «Але так, Ви праві, інколи обмеженість дій членів моєї родин це є плата за те, ким є я, і я дуже дякую своїй дружині та дітям за розуміння цього важливого аспекту!».
Яке ваше відношення то тези «Йти по головам» у сенсі не тільки кар’єри, а й для здобутку власного інтересу? «Ну по-перше, що мені спадає на думку, це є кар’єрні сходи і тут я Вам, скажу я на стороні HARD, особливо в дипломатії, нам потрібні молоді та амбітні фахівці! Не можна сидіти на одному місці, треба завжди йти вперед. Щодо власного інтересу, маю приклад щодо уряду Канади, коли я використав (що могло потім коштувати мені посади), маніпулятивний метод, але він спрацював. Мій колега потім жартував і казав, - «Вадиме, це звичайно перемога, але ти так більше не роби», тому це залежить виключно від ситуації. Але пам’ятайте, Олесю, дипломатія любить допитливих та амбітних», - з усмішкою промовив пан Вадим.

Як Ви, проводите свій вільний час та які улюблені місця в Британії та Ірландії у Вас є? «Знаєте, коли у тебе 6 відряджень ти не бачиш ту Британію як турист, якій може обійти все за перші дні. Я навіть Стоунхендж побачив уперше, коли приїхав на військову базу, де проводить навчання мій син. Але я люблю проїхатись на велосипеді, нещодавно займався Тхеквондо, але не хвилюйтесь, Ви, у безпеці бо я багато чого не пам’ятаю із прийомів».
На завершення, можу підсумувати, що розмова видалась досить комфортною та цікавою. Такі дискусії із провідними фахівцями сфери дипломатії та міжнародних відносин є гарною нагодою не тільки послухати про фах, а й задати питання, відповіді на які у майбутньому зможуть допомогти юним фахівцям у побудові своєї кар’єри.

 

 

Олеся Рябушкіна.
студентка групи МВ-20003б

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook