Талановита молодь факультету харчових технологій долучається до гуртка «Інноваційні технології в харчовій промисловості»

16 жовтня 2023 року
НУБіП України, 11 корпус
     Науково-дослідна робота студентів в умовах сьогодення є важливим складником університетської освіти. Завдяки такій роботі відбувається формування наукового світогляду та особистісного професійного становлення, розвивається творче мислення та індивідуальні здібності студента, формуються навички самостійної науково-дослідної роботи. Залучаючи талановиту молодь до науково-дослідної роботи, викладачі сприяють вихованню та підготовці майбутніх молодих учених.
 
     Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК під керівництвом викладачів кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК активно залучаються до наукової складової здобуття освіти: є членами наукового гуртка «Інноваційні технології в харчовій промисловості» та учасниками конференцій, семінарів, конкурсів, проєктів, фестивалів різних рівнів. Ще на другому курсі за власним бажанням вони, вивчаючи дисципліну «Процеси і апарати харчових виробництв», поринули в світ процесів перетворення сировини в готову харчову продукцію. А зараз, вийшовши на очне навчання, активно проводять експерименти, дізнаються про нові можливості, що можуть запропонувати на кафедрі процесів і обладнання переробки продукції АПК.
     Так, цього року співробітниками кафедри розроблена і змонтована установка для визначення рушійної сили процесів нагрівання та охолодження для прямотечії та протитечії при русі гарячого і холодного середовища з використанням теплообмінника типу «труба в трубі». 
     Гуртківці ознайомилися з будовою теплообмінної апаратури, рухом теплоносіїв, зрозуміли яким чином можна визначити корисну різницю температур, відчули, що значить змінити напрям руху теплоносіїв і як це вплине на площу поверхні нагрівання. 
     Отримані знання на лекційних і лабораторних заняттях підтвердили власними обчисленнями із визначення основних показників теплового розрахунку теплообмінника. І тепер через власні дослідження студенти можуть впевнено сказати, що завдяки такій науково-дослідній роботі вони оволоділи науковими методами пізнання. А це звичайно призводить до написання наукових доповідей, участі у різноманітних виставках, олімпіадах, конкурсах наукових студентських робіт, обговорення наукових питань, виступів із результатами досліджень на студентських наукових конференціях.
     Так, 5 жовтня студентка 3 курсу Марія Батіг виступила з доповіддю «Дослідження процесу сушіння яблук» на І-ій Всеукраїнській науково-практичній конференції «ІННОВАЦІЙНІ РІШЕННЯ, АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ВИКЛИКИ У ГАЛУЗІ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ» в Ірпінському фаховому коледжі НУБіП України. Доповідачка ознайомила усіх присутніх з процесом дослідження сушіння подрібнених яблук на предмет визначення оптимальних параметрів цього процесу для різних форм нарізання яблук та на основі проведених досліджень вивела рівняння регресії залежності вологовмісту від тривалості процесу для обох періодів сушіння. Свої результати роботи в гуртку «Інноваційні технології в харчовій промисловості» вона презентувала для студентів коледжу зі спеціальності 181 «Харчові технології», які активно слухали кожне сказане Марією слово і вже скоро також зможуть доєднатися до даного гуртка після вступу на факультет. 
     Як говориться в прислів’ї: «Корінь науки гіркий, а плід смачний». Так і в нашому гуртку – не завжди може вийти з першого разу, але це не біда. Не завжди отримуєш те, що хотів би, але є бажання прагнути до більшого. Як активні учасники наукового гуртка майбутні технологи самостійно або під керівництвом викладача експериментують, встановлюють оптимальні режими для здійснення того чи іншого технологічного процесу. При цьому вправно можуть розкрити суть протікання процесу. А це вже інший, вищий рівень ніж просто навчання.
     Тому хочеться побажати всім, хто прагне отримати більше знань, ніж це дозволяє навчальна програма, хто хоче розширити свій науковий кругозір– ласкаво просимо в науковий гурток кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК. Вам ніколи не буде самотньо та сумно. Буде мотивація для нових пошуків та розробок. І ми це гарантуємо!
 
Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook