Підсумки роботи секції «Стратегія розвитку аграрних формувань в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення: аналітико-прогнозний аспект» міжнародної науково-практичної конференції «Фінансово-кредитне та обліково-аналітичне забезпечення післявоєнного

6 жовтня 2023, 16:00

З нагоди святкування 50-річчя кафедри статистики та економічного аналізу, 30-річчя кафедри фінансів та 25-річчя    кафедри банківської справи та страхування 5-6 жовтня 2023 р. була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Фінансово-кредитне та обліково-аналітичне забезпечення післявоєнного відновлення економіки України».

 

  

На пленарному засіданні подяками за заслуги перед університетом відзначили канд. екон. наук., доцента Макарчук Оксану Григорівну та старшого лаборанта кафедри статистики та економічного аналізу Путкалюк Надію Марківну.

Після пленарного засідання конференція продовжилась у очному та дистанційному форматах у секціях, зокрема на кафедрі статистики та економічного аналізу були представлені доповіді за тематикою другої секції «Стратегія розвитку аграрних формувань  в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення: аналітико- прогнозний аспект».

 

 

Кількість зареєстрованих учасників на дану секцію становила більше 100 осіб, а в навчально-науковій лабораторії біоеконометрики і дейтамайнінгу презентували свої виступи понад 20 вітчизняних науковців та здобувачів освітньо-наукового рівня вищої освіти ступеня доктора філософії ОНП «Облік і оподаткування» НУБіП України.


З вітання учасникам конференції виступив Савчук В. К., доктор економічних наук, професор, який багато років очолював кафедру та являється є фундатором кафедри статистики та економічного аналізу. Він розповів про славетну історію становлення кафедри, яка пройшовши різні історичні організаційні перетворення, була створена у 1973 р. Також Василь Кирилович подякував ректору університету Ніколаєнку С.М. за сучасний розвиток університету.

Привітала нашу кафедру з ювілеєм Кащена Н.Б., доктор економічних наук, професор кафедри «Обліку, аудиту та оподаткування» Державного біотехнологічного університету, м. Харків. Вона відмітила, що повоєнне відновлення України повинно базуватись на залученні фахівців з аналітики, бухгалтерів, фінансистів і підкреслила саме роль аналітичної складової.

З доповіддю виступив Осмятченко В.О., доктор економічних наук, професор, модератор компанії «Дебет Плюс» на тему «Особливості інформаційно-освітнього процесу при вивченні програмного забезпечення «Дебет Плюс» на базі платформи Moodle. Він відмітив потенціал навчально-наукової лабораторії  біоеконометрики і дейтамайнінгу у діджиталізації  обліково-аналітичних досліджень та перпективу підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників кафедри і факультету у цілому із залученням фахівців-практиків, зокрема їхньої компанії. Дана компанія є лідером у навчальному просторі і надає можливість підвищувати кваліфікацію викладачам університетів з використанням програмного забезпечення «Дебет Плюс» на базі платформи Moodle.

Особливо цікавим було підняте питання щодо основ трансфертного ціноутворення в Україні, де кандидат економічних наук, директор ТОВ Аудиторська фірма «Шеремета і партнери» Шеремета В.П. окреслив основні методи трасфертного ціноутворення та навів приклади такої діяльності. На завершення презентації відбулась дискусія і викладачі кафедри вирішити підсилити дисципліну економічний аналіз, включивши дане питання у лекційний матеріал. Подальша співпраця обумовлює підвищення кваліфікації працівників кафедри з даною фірмою та запрошення його у якості гостьового лектора на заняття.

Венгер А. М.,  здобувач освітньо-наукового рівня вищої освіти ступеня доктора філософії ОНП «Облік і оподаткування» НУБіП України, директор тренінгово-консалтингової компанії «Азимут» презентував доповідь на тему «Передумови оцінки активів на предмет зменшення їх корисності у відповідності до вимог МСФЗ».

Здобувачка освітньо-наукового рівня вищої освіти ступеня доктора філософії ОНП «Облік і оподаткування» НУБіП України  Попова О.О. у своїй доповіді підняла економічну проблему, що пов’язана з управлінською звітністю як інстументу управління економічною безпекою  підприємства.

 

У своєму виступі Музика  П. В., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки підприємства, інновацій та дорадництва в АПК імені І. В. Поповича Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького підняв дискусійне питання вибору стратегії фінансово-кредитної підтримки розвитку аграрних формувань Львівської області в умовах воєнного стану.

 

На важливості інституційних засад обліково-аналітичного забезпечення сталого розвитку наголосив у своєму виступі доктор економічних наук, професор, професор кафедри обліку, аудиту та оподаткування Національної академії статистики, обліку та аудиту Шевчук В.О.

  

На завершення кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України Шиш А.М. у своїй доповіді на тему «Референтна модель бізнесу як інструмент підвищення ефективності операційної діяльності підприємства» обґрунтував те, що основою створення референтної моделі має бути процесний підхід до опису виробничих процесів.

Інтерес до сучасних та затребуваних тем, які були представлені доповідачами на секції підтверджується жвавими науково-практичних дискусіями.

Окремо були представлені доповіді іноземців, які запросила кафедра статистики та економічного аналізу. Так, Едгардо Сіка, доктор філософії, доцент кафедри економіки, управління та територій, Університет Фоджа (Італія) доєднався онлайн та виступив з презентацією «Різноманітність інструментів перетворення енергії: методика формулювання політичних рішень».

 

 

Так, відбулась дискусія з питання впливу змішаних інструментів політики та як вони діють на соціальні мережі, навчання та очікування серед учасників певної сфери діяльності. Проф. Сіка пояснив як працює даний механізм на конкретному прикладі виробництва біопального.

Професор Сунак Чакраборті з університету Міссуріта та професор Сугата Бардхан з Університету Лінкольна (штат Міссурі, США) онлайн представили доповідь на тему «Штучний інтелект та машинне навчання в розумному агролісоводстві», яка викликала бурхливу дискусію.

 

 

Зацікавлення викликали питання щодо основних проблем, які виникають при введенні агролісівництва, форми державної підтримки, які дані використовуються для побудови моделей, яка їх точність тощо.

 Колектив кафедри статистики та економічного аналізу щиро дякує всім учасникам конференції за плідну співпрацю та бажає науковцям успіхів, нових творчих здобутків і перемог!

Все буде Україна!

 

 

Завідувач лабораторії біоеконометрики і дейтамайнінгу,

доцент кафедри статистики та економічного аналізу Симоненко О. І.

секретар конференції, доцент кафедри статистики та

економічного аналізу Макарчук О. Г. 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook