В університеті відзначили Міжнародний день рідної мови

26 лютого 2015 року


А мова народилася давно, ти знаєш?
Раніше, ніж ми з тобою з’явилися у цьому світі,
Вона колись була така ж мала, ти уявляєш?
І наче квітка ніжилася в ранковім світлі.
А мову треба берегти, ти знаєш?
Її спаплюження нікому не можна простити.
А нині, якщо вкраїнську рідною називаєш,
Зі зброєю в руках її потрібно захистити.

 

Лідія Шоха, студентка 3-го курсу
гуманітарно-педагогічного факультету

 

      


      21 лютого світова громадськість відзначає Міжнародний День рідної мови. Це стало традицією і в нашому університеті. Організатор святакафедра української та класичних мов. До проведення заходу долучилися також викладачі кафедри англійської філології. У літературно-музичному вечорі взяли участь студенти гуманітарно-педагогічного, економічного факультетів, факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, факультету аграрного менеджменту.

     Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.

     Із вітальним словом звернулися до присутніх завідувач кафедри української та класичних мов доктор філологічних наук, професор Анатолій Мілетійович Безпаленко, доктор філологічних наук, професор Сидір Степанович Кіраль, наголосивши на тому, що мова є визначальною ознакою держави, безцінною і невичерпною скарбницею культурного надбання народу. Крім того, Сидір Степанович звернувся до присутніх із проханням підтримати важкопоранену 12-річну дівчинку з Донеччини, на очах якої загинули її друзі. Як результат, до завершення свята вдалося зібрати 486 гривень, які буде передано матері хворої дитини.

     Які тільки мови не звучали в залі! Глядачі змогли почути поетичні твори не лише українською мовою, а російською, англійською, іспанською у виконанні Ольги Гаврилюк, Світлани Мангасарян, Лідії Шохи. Особливо зворушливо звучала поезія про українську мову невідомого автора, яку декламувала Інна Маринець. Небесній сотні присвятила свій вірш Яна Пузир. Традиційно читали поезії Тараса Шевченка (поема «Катерина» у виконанні Аліни Притуляк) і про Шевченка (авторський вірш Марії Линник).

     Присутні насолоджувалися пісенними виступами Оксани Настенко (пісня «Україночка»), Олени Ковбаси (пісня «Нехай квітує Україна»), Світлани Гараган (пісня «Небо»), Яни Пузир, Мар’яни Деяк, Тетяни Сови (пісня «Човен»), Аліни Білошапки (пісня «Прошу в неба»), Олени Лагодюк (пісня «Скрипаль»), Сергія Нагорного, Дмитра Холоніна (пісня «Sum 41 With Me»).

     Особливо тепло зустрічали глядачі пісню «Hello, my name is”, яку виконав Браун, іноземний студент з Гани (агробіологічний факультет).
     Окрасою заходу став український танець у виконанні Оксани Сидор, студентки факультету аграрного менеджменту.

   

      

     Елементи китайської культури презентувала Світлана Мангасарян, студентки факультету аграрного менеджменту (китайський танець «Імператорський меч»).
     Студенти-філологи ознайомили присутніх із етикетними формулами привітання різними мовами. Сподобалася всім гумористична інсценівка «Кваліфікований перекладач» у їхньому виконанні.
      Веселий сміх лунав у залі, коли на сцену вийшов наймолодший учасник свята Максим Балалаєв, учень першого класу Загальноосвітньої школи № 15 м. Києва з гуморесками Павла Глазового.
     Оплесками зал зустрічав ще одну гостю – Олександру Клименко, ученицю Хотівського навчального-виховного комплексу, яка подарувала присутнім «Українське попурі», пісню «Мова єднання», а також вірші про мову.

      

      Закінчилося свято патріотичною пісенною композицією «Надія є» у виконанні студентів факультету аграрного менеджменту.
     Свято Міжнародного дня рідної мови стало вагомою подією у житті університетського студентства. Приємні враження та яскраві спогади залишаться в пам’яті учасників заходу надовго.


Оксана Миколаївна Тепла,
доцент кафедри української та класичних мов

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook