НУБіП – КПІ: перспективи поєднання зусиль

19 лютого 2015 року

 19 лютого. В рамках реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» керівництво університету продовжує розширювати співпрацю із передовими вишами країни. Тож сьогодні делегація НУБіП України побувала в НТУУ «Київський політехнічний інститут». 

 
Нагадаємо, що наш університет бере свій початок із сільськогосподарського відділення КПІ, заснованого 1898 року. Так що наша пуповина – саме тут. Минуло більше століття, і в сьогоднішні нелегкі часи треба шукати нові точки дотику: чим наші виші можуть бути корисними один одному.
 
Свій візит делегація нашого університету розпочала  ознайомленням із науково-технічною бібліотекою. Обладнана сучасними інформаційними системами і технологіями, вона – друга в країні після  Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.  
 
 
До речі, бібліотека ця має ще й свої не зовсім бібліотечні родзинки. Зокрема,  діючий маятник Фуко. Його особливість у тому, що показує в цифровому вираженні кут обертання земної кулі навколо своєї осі. А ще бібліотека виконує роль своєрідної картинної галереї: тут налічується близько 800 подарованих полотен, об’єднаних тематикою «Українці і світ». 
 
Продовжила екскурсію прогулянка  алеєю видатних конструкторів, чиї життя та професійна діяльність була так чи інакше пов’язані з університетом. В їх числі О.Мікулін, Л.Люльєв, А.Люлька, В.Челомей, С. Корольов, М.Кравчук, Є.Патон, С. Лєбєдєв, К. Калілін, І. Сікорський. Їхні надбання представлені в експозиціях Державного політехнічного музею, який став ще однією адресою гостин делегації НУБіП України.
 
 
 
 
А потім настав час серйозних розмов. У складних умовах сьогодення ми повинні триматися спільно, зазначив ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський. Адже  всі ми – 13 провідних університетів, 9 науково-дослідних інститутів мережі Академії наук України і 2 великих підприємства – однієї «кореневої системи». 
 
 
Михайло Згуровський презентував Київську політехніку  на сучасному етапі, розповів про можливості університетського наукового парку як інноваційної платформи. Це своєрідний зразок, як слід поєднувати зусилля науковців і бізнесу, починаючи від технічної ідеї до впровадження в практику і реалізацію вже готових успішних фірм. Серцевиною парку є своєрідна фабрика стартапів: винахідника, яким би талановитим він не був, треба навчати підприємництву! Тому науковці, серед яких чимало студентів і аспірантів, відвідують стартап-школу. Досвідчені підприємці з різних країн навчають тут своїх підопічних, як досягнути успіху. Реальні стартап-проекти, як сказав Михайло Згуровський, сягають десяти відсотків від числа тих, хто навчається в школі. І сьогодні серед успішних молодих бізнесменів є багато її випускників.
 
Господарі запросили до стартап-школи КПІ студентів університетів-партнерів, які мають конкретні технологічні ідеї. Так що наша талановита молодь має змогу безкоштовно навчатися тут і готувати до реалізації свої проекти.
 
 
У ході діалогу науковці намагалися  визначити пріоритети наукового пошуку, над якими можна було б працювати спільно. Конкретним прикладом цього, як сказав очільник КПІ, може стати  біоінженерія. 
 
Розвиваючи думку колеги, ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко висловив своє бачення співпраці. Оскільки науковці нашого університету працюють із живою природою, біологічними об’єктами, нам було б цікавими спільні дослідження щодо забезпечення якості продуктів харчування, води, обліку землі, а також енергозбереження, розробка альтернативних джерел енергії, недопущення  пожеж тощо. Сільськогосподарське машинобудування, яке Україна втратила, - це взагалі неораний пласт проблем. І це далеко не все.
 
Алгоритм взаємодії наших університетів Станіслав Ніколаєнко вбачає в контактах наукових шкіл, обміні досвідом організації навчального процесу тощо. А конкретну реалізацію цього забезпечать в робочому порядку проректори за напрямами роботи. 
 
 
На завершення плідної розмови Станіслав Ніколаєнко запросив господарів  відвідати з візитом-відповіддю наш університет.
 
Валентин Обрамбальський,
Ольга Наконечна 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook