Є така професія – бухгалтер: Софія Скібчик обирає навчання в магістратурі НУБіП України за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування»

26 липня 2023 року
  У липні своє професійне свято відзначають бухгалтери та аудитори України. Праця бухгалтера, як і будь-якого іншого висококваліфікованого спеціаліста, потребує спеціальних знань. То ж хто він – бухгалтер? Що необхідно для того, щоб стати бухгалтером? Своїми роздумами з нами поділилася Софія Скібчик, випускниця 2023 року спеціальності 071 «Облік і оподаткування» (ОП «Облік і аудит»).

  • Софіє, розкажіть, будь ласка, чому Ваш професійний вибір випав саме на спеціальність 071 «Облік і оподаткування» (ОП «Облік і аудит»)?

— До вибору свого фаху я підійшла виважено. Ще з дитинства люблю точність і порядок у всьому. Саме ці риси характеру, на мою думку, і потрібні представнику даної професії. У кожної людини з раннього дитинства є мрія про те, ким вона стане, коли виросте: хтось лікарем, хтось педагогом, хтось актором. Мене з дитинства заворожувала магія цифр. На уроках математики я була однією з кращих у своєму класі. Коли прийшов час обирати професійне майбутнє, я зупинилася на професії бухгалтера, оскільки ця професія і багато років тому, і на даний час залишається однією з найбільш затребуваних та перспективних. У наш час без бухгалтерії не обійтися жодному підприємству, жодній компанії чи установі.
  Кваліфікований бухгалтер, що розбирається у всіх тонкощах бухгалтерського обліку та податкових розрахунків – безцінний працівник та дуже шанована людина. Бухгалтер – один з небагатьох фахівців, які працюють у всіх без винятку сферах підприємницької діяльності та галузях національної економіки. Незалежно від посади і сфери діяльності кожен фахівець прагне бути професіоналом: мати глибокі теоретичні знання, професійні навички, вміти відстежувати зміни в законодавстві тощо. Іншими словами – прагне до постійного навчання та подальшого професійного вдосконалення. Особи, які займаються бізнесом, знають – сьогодні найважливішим є прагнення вижити в умовах нестійкого зовнішнього середовища. Одним із факторів, що впливає на цей процес, є уміння користуватися інформацією як про власну справу, так і про різноманітні зовнішні ситуації. Можна з впевненістю сказати, що бухгалтер є фахівцем широкого профілю, адже професія вимагає глибоких знань у різних сферах: правознавстві, економіці, менеджменті підприємства, і, звісно ж, бухгалтерського обліку. Від його роботи залежить фінансове здоров’я підприємства. Я рада, що мої батьки підтримали мій вибір!

  • Звідки дізналась про НУБіП України?

— Про цей університет знаю багато хорошого з різних джерел – це один з топових навчальних закладів вищої освіти, який надає можливість отримати омріяний фах та розвивати свої особисті спортивні, вокальні, танцювальні та інші досягнення.

  • Чотири роки студентства промайнули дуже швидко! В пам’яті залишились хвилюючі миті урочистостей з нагоди вручення дипломів бакалавра… Чому вирішила здобувати вищу освіту?

— Численні рейтинги найбільш затребуваних професій в Україні стабільно містять згадки про професію бухгалтера. Зрозуміло, що великий попит існує лише на висококваліфікованих фахівців з досвідом роботи. Дійсно, немає потреби у вищій освіті, коли максимум кар’єрного зростання припадає на опрацювання первинної документації. Відмінністю університетської освіти є розвиток критичного мислення, набуття здатності до розв’язання нетипових задач та швидке опанування нових компетенцій. Вважаю, що здобувши вищу освіту зможу реалізувати себе у майбутньому як успішний фахівець та матиму можливість обрати бажане місце роботи. Адже, магістратура – це вищий рівень профільної освіти, який дозволяє поглибити спеціалізацію за певним професійним спрямуванням, а після закінчення – дає можливість займатися як науково-дослідницькою чи педагогічною діяльністю, так і вибудовувати свою блискучу кар’єру швидкими темпами в провідних міжнародних та національних компаніях. До речі, знаю, що переважна більшість нинішніх магістрів спеціальності 071 «Облік і оподаткування» поєднують успішне навчання і свій кар’єрний розвиток за фахом. І кожен з них у свій час просто повірив у можливості й перспективи, які надає НУБіП України!
  Галузь знань «Управління та адміністрування», до якої входить ця спеціальність, останнім часом входить до п’ятірки найбільш популярних спеціальностей, а безпосередньо спеціальність 071 «Облік і оподаткування» знаходиться в лідерах за кількістю вступників.

  • Розкажіть, будь ласка, про групу, в якій Ви навчалися в бакалавраті.

В НУБіП України я отримала всі очікувані знання та навіть більше і очікую на гарні перспективи. Наразі я (як і мої одногрупники) планую продовжувати навчання в університеті й отримати диплом магістра з обліку та оподаткування. Не маю жодних сумнівів в тому, що це значно підвищить шанси отримати високооплачувану та престижну посаду. Протягом всього періоду навчання у нашій групі панувала атмосфера дружньої підтримки та здорової конкуренції, що стимулювало ще краще навчатись. Успіхам один одного, як у навчанні, так і в громадських справах, завжди щиро раділи, адже це були успіхи нашої невеликої студентської родини.

  • Як Ви оцінюєте навчальний процес в НУБіП України вцілому, у тому числі викладання фахових дисциплін?

— За час навчання у мене жодного разу не було бажання пропустити якусь пару, адже і лекції, і практичні заняття були цікавими та пізнавальними, викладачі – компетентними та уважними. Завдяки висококваліфікованим викладачам фахових дисциплін, отримала гарні знання, вміння та навички, які дуже допомогли під час проходження обов’язкової практики. Вона проходила легко та цікаво й не виникало жодних проблем завдяки тому, що вона була добре організованою. Я отримала можливість поглибити знання, практичні навики, впевнено себе почувати у самостійній практичній діяльності.

 

 

  • Які були особливості навчання в дистанційному режимі?

— З часом професія еволюціонує, приймаючи виклики сучасності. До того ж є думка, що незабаром живих бухгалтерів повністю замінить штучний інтелект. Яким ви бачите своє майбутнє в професії? війни. В таких умовах студенти потребували не лише нових знань, а й психологічної підтримки. Звичайно, бракувало живого спілкування з викладачами та одногрупниками. Проте ми активно комунікували за допомогою електронних ресурсів. Дистанційні особливості на якість навчання практично не вплинули.

  • Як Ви вважаєте, якими навичками має володіти справжній бухгалтер?

— Я б відзначила два взаємозалежних пункти: колосальна увага до деталей та бажання невтомно вчитися. Справжній бухгалтер – це завжди кваліфікований фахівець, який досконало знає законодавство та вправно орієнтується в ньому, а також майстерно володіє знаннями в сфері бухгалтерського обліку. Він має слідкувати за всіма змінами в законодавстві, які зараз, на превеликий жаль, відбуваються мало не щодня. Бухгалтерія – для уважних, зосереджених, відповідальних та посидючих людей. Адже кожна, навіть найдрібніша помилка, кожен найменший недолік чи похибка, можуть обернутися для компанії негативними наслідками. Треба швидко приймати безпомилкові рішення. Професія бухгалтера зобов’язує людину безперервно вдосконалювати свої вміння та навички.

  • Багато хто вважає роботу бухгалтера рутинною і нудною. Суцільні цифри, постійно повторювані операції, відсутність творчості…

(Сміється) Ставши практикуючим бухгалтером ваша думка кардинально зміниться! В їх роботі є безліч плюсів:

  • розвивається логічне мислення. Кросворди і ребуси «відпочивають» у порівнянні з формуванням проводок! І якщо перше – хобі, то в роботі вміння правильно все «пов’язати» дуже високо цінується. Звичайно, з часом перестаєш замислюватися про те, як і чому обираєш той чи інший рахунок, діючи «на автоматі»;
  • виробляються навички. Повторення – мати навчання. І те, що спочатку робилося важко, після кількох спроб займає зовсім мало часу. За рахунок цього можна викроїти час для самоосвіти;
  • поліпшується самодисципліна. У бухгалтерії важлива будь-яка дрібниця. Мимоволі звикаєш робити все ретельно і на совість. Все має сходиться «копійка в копійку»! Прийнявши цю установку як даність, починаєш ретельніше планувати і контролювати і свій особистий бюджет, що утримує від непродуманих витрат;
  • постійний потік нової інформації. За документами та звітами можна побачити цікаву картину ведення бізнесу, адже всі господарські операції підприємства «проходять» через руки бухгалтера. Людина, схильна до аналізу, може відстежити ефективність управлінських рішень керівництва. Бухгалтер бачить, наскільки прибуткове підприємство. Для нього не буде сюрпризом звістка про закриття компанії або скорочення штату, тому можна встигнути підготуватися і вчасно змінити роботу. Крім того, сучасне життя вимагає від бухгалтера гнучкості і постійного підвищення кваліфікації. На цій посаді доводиться постійно вчитися, так як змінюється законодавство, з’являються нові інструменти, програми та технології. Загалом, нудьгувати не доведеться;
  • стабільність. По-перше, приблизний обсяг роботи заздалегідь відомий і піддається плануванню. По-друге, попит на фахівців завжди залишається високим. Навіть в 50 років бухгалтеру не загрожує відмова на новій вакансії. Навпаки, досвід завжди працює на вас;
  • спілкування. Бухгалтеру доводиться мати справу з безліччю людей. Виробляється впевненість в собі, вміння говорити «ні», наполягати на своєму і знаходити підхід до різних співрозмовників;
  • можливість працювати на себе. Зараз багато фірм віддають ведення бухгалтерії «на сторону». Ставши гарним фахівцем, можна взяти на обслуговування одну або декілька фірм. При цьому є можливість розпоряджатися своїм часом. А якщо виникне думка про відкриття власного бізнесу, то бухгалтерські тонкощі не будуть «темним лісом».

  Бухгалтер – це не тільки цифри, облік та підрахунки. Серед тих, хто працював у бухгалтерії, є дуже багато відомих людей, які здобули собі популярності у зовсім інших сферах діяльності. Наприклад, у бухгалтерії працювали такі діячі мистецтва як Олександр Вертинський, Михаїл Зощенко, О.Генрі. До речі, відомий кутюр’є П’єр Карден починав з роботи бухгалтера. Винахідником жувальної гумки був Уолтер Дімар – теж за професією бухгалтер. Навіть серед відомих рок-музикантів є бухгалтери: Мік Джаггер та Роберт Планк. А такій людині як Ротшильд, досвід роботи бухгалтером, дозволив стати однією з найзаможніших людей світу. Третій Президент України Віктор Ющенко здобув бухгалтерську освіту та розпочав свій трудовий шлях із помічника головного бухгалтера колгоспу. І це далеко не повний список знаменитостей.

 

  • З часом професія еволюціонує, приймаючи виклики сучасності. До того ж є думка, що незабаром живих бухгалтерів повністю замінить штучний інтелект. Яким Ви бачите своє майбутнє в професії?

— Футурологи багато фантазують щодо майбутнього за умови поширення цифрових технологій. На мій погляд, ані зараз, ані в майбутньому складно уявити підприємство, яке ефективно працює та на якому немає бухгалтерської служби. Звісно, професія змінюється під впливом технологій, і давно відійшли в минуле ті часи, коли бухгалтерам потрібно було відстоювати черги для подання звітності. Але наявні технологічні спрощення торкаються переважно простих рутинних операцій. Тут можна зверну увагу на два варіанти перекладу словосполучення «бухгалтерський облік» англійською мовою: bookkeeping та accounting. Перший із цих варіантів пов’язаний переважно з первинною бухгалтерією, яка легко автоматизується за умови відомих алгоритмів. Другий – перетинається з професійним судженням, автоматизація якого бачиться надскладною та майже неможливою. Навряд чи штучний інтелект буде здатний у найближчому майбутньому вирішувати питання щодо розблокування податкових накладних, підготовки нефінансової та інтегрованої звітності, податкової оптимізації тощо. Комп’ютер здатний розрахувати той чи інший фінансовий коефіцієнт, але чи зможе він пояснити причини, які призвели до змін цього коефіцієнта? І головне, чи здатен буде штучний інтелект запропонувати рішення щодо покращення значень розрахованих коефіцієнтів? А постійні зміни законодавчої бази в українських реаліях узагалі не залишають штучному інтелекту шансів на перемогу над професійним бухгалтером-людиною!
  Діджиталізацію слід розглядати як інструмент підсилення потенціалу бухгалтера, який вивільнюється, коли зникає необхідність виконувати рутинні завдання. Ключове запитання: куди такий потенціал буде спрямовано, на вирішення яких завдань? Для когось це може бути бізнес-аналітика та управлінське звітування. Для когось іншого це опанування нових фінансових інструментів чи систем підтримки ухвалення рішень. У будь-якому разі запорукою успіху в професії є здатність адаптуватися та набувати нових компетенцій, але не загальних, а чітко пов’язаних з усвідомленою стратегією особистісного розвитку.
  Бухгалтерський облік має спрощувати ухвалення рішень за рахунок надання оперативної та достовірної інформації, тим самим підвищуючи їх якість. Звісно, тут більш коректно говорити не лише про ефективність ухвалених рішень, а й про здатність обліку сприяти підтримці безперервності діяльності підприємства. Процеси діджиталізації змінюють техніку ведення обліку. Навіть управлінські звіти перетворюються в інтерактивні дашборди, побудовані навколо ключових бізнес-процесів чи організаційних можливостей підприємства. Місія обліку залишається незмінною в частині задоволення інтересів користувачів обліково-аналітичної інформації. Змінюється тільки техніка задоволення таких інтересів, і зростає кількість таких користувачів.
  Попит на бухгалтерську працю існуватиме завжди, поки людина матиме потребу в обміні. Адже активи обов’язково чиїсь, і дбайливий господар хоче завжди знати про стан свого «господарства». Лука Пачолі серед умов справної торгівлі назвав «ведення своїх справ у належному порядку та як слід, щоб можна було без затримки отримати всілякі відомості як щодо боргів, так і вимог». Це сказано більше ніж 500 років тому й, упевнена, буде актуально ще не менший час. Навіть якщо замість грошей будуть юніти чи будь-які інші замінники, у бухгалтера завжди знайдуться відповідні проводки.
  Я точно знаю, що бухгалтерія нікуди не дінеться. Буде жити й процвітати. Професія розважливих оптимістів (наприкінці тунелю є потужний потік світла, адже баланс обов’язково повинен зійтися). Бухгалтер – це, так би мовити, «книгознавець» (buch – книга, halter – тримати). Так, традиційні книги зникають, стають цифровими, читаються із планшетів та інших електронних гаджетів. Проте й бухгалтерія не стоїть на місці. Вона теж може трансформуватися, і це дійсно відбувається.

 

  • Які Ваші уподобання, окрім навчання?

— Я веду здоровий спосіб життя. Люблю активний відпочинок. А ще полюбляю читати книги та проводити час зі своїми друзями.

 

  • Які Ваші мрії на майбутнє?

— Коли я розмірковую про своє майбутнє, не можу сказати напевно, яким воно буде. Але найважливішими речами для мене в майбутньому будуть сім’я і робота. Я вважаю – гарна освіта потрібна для того, щоб влаштуватись на престижну роботу та отримувати задоволення від улюбленої справи. Мрію стати магістром НУБіП України, отримати диплом, працювати за фахом, отримувати гідну заробітну плату в нашій державі. Постійно вдосконалюватися і відкрити власну справу.

  • Щиро дякую, Софіє, за розмову! Бажаю завжди пам’ятати, що навчання – це важка щоденна робота. Вона до снаги лише тим, хто наполегливо працює і ставиться до цього серйозно та відповідально. Хай навчання в нашій alma mater стане надійною сходинкою у твоє щасливе та гідне майбутнє!

— Дякую!



Розмову провела Світлана Дерев’янко,
доцент кафедри обліку та оподаткування


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook