Від навчальної практики і до виробництва

20 липня 2023 року

Поєднання теорії та практики актуальне завдання сучасного навчання. Але ще актуальнішим питанням є підготовка фахівців готових до виробничих умов. Задля забезпечення даної складової навчання для студентів агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів та природокористування України постійно організовуються виїзні заняття на підприємства.

   Одне з таких виїзних занять відвідали студенти 3-го курсу агробіологічного факультету під час навчальної практики з дисципліни "Селекція і насінництво польових культур" під керівництвом Олександра Макарчука, завідувача кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, та Ірини Шпакович, асистента кафедри. До екскурсії також долучилися магістри-селекціонери.

   Керівники відділів Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС) на чолі з директором компанії Мирославом Парієм провели нам цікаву екскурсію по науковим лабораторіям та дослідним полям компанії.

   ВНІС - вітчизняна селекційна компанія, метою якої є в умовах широкого використання гібридів та сортів іноземної селекції донести до споживача культуру використання якісної продукції вітчизняного виробника. 

   Завдяки вдалому плануванні екскурсії нам вдалося пройти через всі ланки селекційної роботи, познайомитися з сучасними методами та підходами. Розпочалася екскурсія у Відділі біотехнології рослин ВНІС. 

   Створити сучасний адаптований гібрид, що перевищує за урожайністю існуючі – задача, яка на сьогодні вирішується силами не тільки селекціонерів, а й спеціалістів генетиків, молекулярних біологів та біотехнологів. Саме такі спеціалісти працюють у відділі біотехнології, вони вирішують задачі прискореного створення сортів, зменшуючи обсяг польових робіт і підвищуючи ефективність. Це вдається завдяки дорощуванню незрілих зародків в асептичних умовах, спеціальним методом створення ліній, та застосуванням спеціальних маркерів на рівні генів.

   Соломія Куліш з цікавістю слухала про сучасні тенденції в селекції, особливо про питання ГМО в Україні та світі, а також про відмінності законодавства щодо цього. Студенти активно підтримали дискусію, яка тривала близько години, про методи створення ГМО, позитивні та негативні сторони використання такої продукції.

   Марія Жара цікавилася прибутковістю та ефективністю діяльності лабораторії.

   Девіз і основа політики компанії ВНІС: "Від гену - до поля". Тому після знайомства з біотехнологічними методами селекції ми відвідали селекційні поля ВНІС.

   Сергій Галущенко, керівник відділу селекції кукурудзи, разом із Мирославом Парієм розповіли про сучасний метод прискореного отримання самозапильних ліній кукурудзи.

   Також нам продемонстрували всі ланки селекційної роботи з кукурудзою в полі. Студенти були вражені побачивши в полі предка сучасної кукурудзи - теосинте. Окреме зацікавлення викликали лінії культури з антоціановим забарвленням.

   Вікторія Бабич, завідуюча відділом селекції соняшнику, розповіла про напрямки селекції культури в Україні та світі. Максим Петренко поцікавився в чому полягає відмінність між селекцією соняшнику та кукурудзи, зокрема підняв питання різниці в способах ізоляції суцвіть культур. Наталія Дудкіна зацікавилася селекцією декоративного соняшнику. 

   Така навчальна практика дуже сподобалася студентам, зокрема за можливість поспілкуватися з реальними виробничниками, підприємцями, керівниками відділів, які вміло використовують свої знання задля отримання прибутків. Активність студентів та їх зацікавленість спонукала Мирослава Парія запросити студентів на практику до лабораторії та на дослідні поля для навчання та можливого подальшого працевлаштування.

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook