Секція «РОЛЬ ТВАРИННИЦТВА, ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ВИРІШЕННІ ЗАВДАНЬ ПЛАНУ ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНИ» успішно провела свою роботу

25 травня 2023 року
ФВМ НУБіП України

   25 травня 2023 року у змішаному очно-дистанційному форматі провела свою роботу секція 3 «Роль тваринництва, ветеринарної медицини та харчових технологій в умовах війни та вирішенні завдань плану відродження України» Міжнародної наукової конференції «Продовольча та екологічна безпека в умовах війни та повоєнної відбудови: виклики для України та світу». В роботі секції взяли участь 248 учасників в тому числі 163 очно та 85 дистанційно, серед них іноземні учасники із Іспанії (Барселони), Данії, Єгипту, Грузії, США (Техас, Канзас), Австрії (Відень), Польщі (Вроцлав, Варшава, Торунь), Чехії (Брно), Молдови, Представники ФАО (Рим, Італія).

  

   В рамках проведення було заслухано ряд цікавих і важливих в нинішніх умовах доповідей.

   Док.вет. наук, проф. Ковпак В.В. розкрив питання сучасної репродуктивної біотехнології, як елементу інтенсивного післявоєнного відновлення тваринництва.

 

   Доктор с.-г. наук Кулібаба Р.О. та доктор біол. наук, проф., акад. НААН Сахацький М.І. було піднято питання стосовно вирішення проблеми виробництва А2 молока в Україні.

 

   Док. вет. наук, проф., акад. НААН Ушкалов В.О. у своїй доповіді розкрив надзвичайно актуальну на сьогоднішній день глобальну тему біотероризму.

 

   Докт. вет. наук, проф., Якубчак О.М., здобувач Мартиненко О.В. та канд. вет. наук., доц., Іщенко В.Д. загострили увагу на питанні антибіотикорезистентності в Україні та світі.

 

   З доповідями виступили науковці із інших країн: DVM Раза Алі, PhD, Assoc. Prof., Анна Левченко та DVM, PhD, Assoc. Prof., Adiguzel M. Cemal, з Ататюркського університету, Турція.

 

   Велику зацікавленість викликали доповіді щодо стратегічних аспектів реформування різних галузей тваринництва, зокрема рибної галузі (док. с-г. наук, проф. Бех В.В.), ринку свинини (док. с.-г. наук, проф., Лихач В.Я., док. с.-г. наук, проф., Лихач А.В.) тощо.

 

   Заслухавши доповідачів, обговоривши їх доповіді та взявши до уваги пропозиції учасників дискусії, секція 3 зазначає, що розв’язана росією широкомаштабна війна проти України внесла значні корективи у всі сфери суспільного життя, світової та української економіки, промисловості, аграрного сектору, досліджень, інновацій стилю життя та відпочинку й багатьох інших факторів, що нерозривно пов’язані між собою.

 

 

 

 

 

   В умовах війни та наростання внаслідок цього міграції людей, порушено інтеграційні процеси, комунікації, завдано значної шкоди довкіллю, що вже призвело до порушення ланцюгів існування біологічних об’єктів в екосистемі. Це буде мати віддалені наслідки у повоєнний період, що спонукає до пошуку нових технологічних інноваційних підходів до їх відновлення та нарощування економічного потенціалу нашої держави. В зв’язку з цим є потреба в значному поглибленні інтернаціоналізації та кооперації в галузях підготовки фахівців з тваринництва, ветеринарної медицини, біобезпеки, харчових технологій, управління якістю та безпекою продовольчої сировини і продуктів харчування.

 

   Всі доповідачі звернули увагу на те, що сьогодні одним із головних завдань людства є збільшення виробництва та контроль якості продуктів харчування, харчова та екологічна безпека всіх сфер життя і діяльності людини. В той же час, нам необхідно враховувати руйнування, що спричинені війною в Україні, особливості та рівень розвитку нашої системи освіти в різних університетах держави, науковий потенціал, традиції, фінансові та інші можливості.

Вітання університету з нагоди 125-річчя від усіх учасників секції з побажанням світлого майбутнього.

Слава університету!
Слава Україні!

Директор НДІ здоров’я тварин
Сергій Голопура

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook