Факультет тваринництва та водних біоресурсів з міжнародними партнерами опікується проблемами бджільництва

23 травня 2023, 19:14
   20 травня 2023 року на базі кафедри бджільництва факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Захист запилювачів, апітерапія та новітні дослідження у бджільництві», яка була приурочена 125-ти річчю з дня заснування Національного університету біоресурсів та природокористування України, а також відзначення Всесвітнього дня захисту бджіл.
 

   До конференції в онлайн режимі долучилися представники Ізраїлю, Нової Зеландії, Грузії, Молдови та Узбекистану. Відкрив конференцію начальник науково-дослідної частини НУБіП України, доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент НААН України Володимир ОТЧЕНАШКО. Він від імені ректора університету, академіка Станіслава НІКОЛАЄНКА, привітав усіх учасників Міжнародної конференції з Всесвітнім днем бджіл, закцентував увагу присутніх на важливості проведення даного заходу та актуальності питань, які на ній підійматимуться. Звернув увагу на те, що кафедра ніколи не стояла осторонь проблематики бджільництва в Україні та світі, завжди долучалася до їх вирішення. Володимир Віталійович подякував зарубіжним гостям за те, що вони знайшли час для участі у конференції та підтримали науковців НУБіП в такий нелегкий час для України.

   Модератором конференції виступив доцент кафедри бджільництваМикола ВОЙНАЛОВИЧ, який наголосив на важливості проведення даного заходу задля обговорення проблем бджільництва в Україні та світі, обміну науковими здобутками, що сприятимуть збереженню бджіл.
   Завідувач кафедри бджільництва професор Микола ПОВОЗНІКОВ у своїй доповіді зупинився на освітянській та науковій роботі кафедри. Від імені співробітників кафедри та пасічницької спільноти подякував ректорату за підтримку, поділився здобутками та розробками НПП кафедри.
 
 
   В якості запрошеного іноземного спікера на конференції виступив державний референт з механізації і технології Міністерства сільського господарства і аграрного розвитку Ізраїлю - Борис БОРДМАН, у своїй доповіді він висвітлив питання методів внесення засобів захисту рослин з мінімальним впливом на зовнішнє середовище та бджіл зокрема. 
 
 
 
   Про особливості бджільництва республіки Молдова, доповів виконавчий директор Національної асоціації бджолярів Іон МАКСІМ. В своїй доповіді він наголосив на тому, що основна проблема загибелі бджіл, це отруєння пестицидами під час обробітку рослин. З метою зменшення ризику загибелі бджіл Національна асоціація бджолярів розробила спеціальне програмне забезпечення для попередження бджолярів про планові обробки рослин ЗЗР.
 
 
 
   Великий інтерес викликала доповідь професора Грузинського університету Іраклі ДЖАНАШІЯ про методи боротьби з кліщем Varroa. Спікер у своїй доповіді зупинився на нових наукових відкриттях з біології паразита та навів рекомендації щодо ефективних методів його знищення.
 
 
 
   Одним з постійних учасників заходів які проводить кафедра, є голова спілки пасічників Ферганської долини - Анатолій КАРТУНОВ з Узбекистану. Анатолій займається розведенням та експортом бджіл у Казахстан та Росію. Він наголосив, що останніми роками у зв'язку із зміною клімату та збідненням кормової бази для бджіл, доводиться перевозити їх на великі відстані та навіть кочувати до сусіднього Таджикистану та до кордону з Афганістаном. Анатолій розповів, що основні втрати бджолиних сімей відбуваються під час обробітку бавовнику пестицидами, щоб запобігти отруєнню бджіл, бджолярі повинні налагоджувати комунікацію з фермерами, однак не з усіма вдається домовитися, оскільки в радіусі 1,5-2 км поля можуть обробляти декілька фермерів одночасно.
Долучився до конференції  і директор ТОВ “Київоблбджолопром, член Ради роботодавців факультету тваринництва та водних біоресурсів - Валерій ДОМБРОВСЬКИЙ. У своєму виступі він ознайомив всіх присутніх зі своєю новою розробкою вощиною «Антикліщ».
 
Про інновації та актуальні напрями розвитку сучасного бджільництва доповів доцент кафедри бджільництва Микола ВОЙНАЛОВИЧ, в своїй доповіді зупинився на нових відкриттях, технологіях та перспективах розвитку бджільництва.
 
 
В рамках конференції діяла студентська секція «Актуальні питання захисту запилювачів та розвитку бджільництва», модераторами якої були студент факультету тваринництва та водних біоресурсів, староста наукового гуртка «Бджільництво» Дем’ян СЬОРАК та магістр гуманітарно-педагогічного факультету Олександр ПОДГАЄЦЬКИЙ.
До конференції долучилися студенти різних факультетів нашого університету.
 
 
 
   Студенти підготували цікаві та актуальні доповіді, кращі доповідачі були відзначені. Так дипломом І ступеня отримав - Віталій ОСОВСЬКИЙ, студент факультету тваринництва та водних біоресурсів.
Диплом ІІ ступеня отримали: Юрій ВОЙНАЛОВИЧ, студент факультету ветеринарної медицини та Катерина МЕЛІКОВА, випускниця 2022 року гуманітарно-педагогічного факультету.
Диплом ІІІ ступеня отримали: Вікторія МОЛДОВАНУ, студентка факультету тваринництва та водних біоресурсів; Юлія МИХАЛЕВИЧ, студентка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології; Віталій МЕДВЕДЄВ, студент факультет тваринництва та водних біоресурсів.
По завершенні, учасники Міжнародної науково-практичної онлайн конференції відзначили, що захід відбулася на високому організаційному та науковому рівні, побажали щоб подібні заходи кафедра проводила й надалі. Організатори конференції у свою чергу запевнили всіх присутніх, що організовуватимуть подібні заходи, оскільки вони привертають увагу до бджільництва та сприятимуть розвитку галузі.
 
Працюємо задля перемоги!
 
Микола ПОВОЗНІКОВ,
завідувач кафедри бджільництва
Микола ВОЙНАЛОВИЧ,
доцент кафедри бджільництва 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook