Колектив кафдери педагогіки об’єднує юних дослідників гуманітарної науки

30 квітня 2023 року

«Національний університет біоресурсів і природокористування
України є закладом дослідницького типу, який провадить освітню,
науково-дослідну, науково-інноваційну, навчально-виробничу та
інформаційно-консультаційну діяльність»
(із «Місії університету»)

 

НУБіП України – 125 років! Цій славній даті, яка припала на складний період в історії нашої держави, присвячено багато подій.

Кафедра педагогіки – одна із провідних кафедр гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України, яка є випусковою для спеціальності бакалаврського рівня підготовки «Професійна освіта», спеціальностей магістерського рівня підготовки «Педагогіка вищої школи» та «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті». Науково-педагогічними працівниками кафедри було започатковано проведення Всеукраїнської студентсько-учнівської науково-практичної конференції «Сучасна гуманітарна наука в інтерпретації молодих дослідників» з метою залучення до участі не тільки здобувачів освіти різних спеціальностей у НУБіП, але і кращих випускників закладів загальної середньої освіти та передвищої фахової освіти, аби стати стартовою сходинкою для їх наукового та професійного зростання, залучити на навчання в університеті професійно орієнтованих абітурієнтів.

Цього року вона проводилась 27 квітня в змішаному (очно-дистанційному) форматі і була приурочена 200-річчю з дня народження видатного українського педагога-класика, засновника наукової педагогіки Костянтина Дмитровича Ушинського. Такого роду конференції стали традицією і відбуваються з нагоди ювілеїв уславлених корифеїв педагогічної науки. На конференції представлено близько 150 учасників, тези доповідей яких опубліковані у Збірнику тез конференції, що знаходиться на веб-ресурсах кафедри.

Співорганізаторами конференції виступили заклади передвищої фахової освіти України: Київський професійно-педагогічний коледж ім. А. Макаренка, ВСП «Березоворудський фаховий коледж ПДАА», Фаховий коледж «Універсум» Київського університету ім. Б. Грінченка, Дніпровський фаховий педагогічний коледж, Коростишівський педагогічний фаховий коледж ім. І. Франка, Дніпропетровський індустріально-педагогічний фаховий коледж, ВСП «Олександрійський аграрний фаховий коледж Білоцерківського НАУ», ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіП України, Кременчуцький педагогічний коледж ім. А. Макаренка та багато інших.

Учасників наукового зібрання привітали проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук – доктор філологічних наук, професор та декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька – кандидат філософських наук, доцент. У своїх виступах вони побажали юним дослідникам успіхів, творчого і наукового зростання, а також запросили на навчання до Національного університету біоресурсів і природокористування України – закладу вищої освіти, який посідає найвищі позиції у рейтингових списках університетів України і Європи.

Пізнавальним для учасників конференції був виступ завідувача кафедри педагогіки Руслана Сопівника – доктора педагогічних наук, доцента, який надав інформацію про особливості та можливості навчання за випусковими спеціальностями кафедри, ілюструючи власну розповідь фактами студентського життя: сучасні лекційні аудиторії, комфортні та зручні; оснащена за останнім словом техніки Лабораторія інформаційних технологій, заняття на базі якої викликають захоплення у студентів; можливість навчання за програмою подвійного диплома; захоплюючі екскурсії, конкурси, семінари, змагання; академічна мобільність та можливість наукового та професійного зростання тощо. Усе це на спеціальності під красномовною назвою «Професійна освіта. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології», яку ми називаємо подвійним щастям. Вступаєш раз – отримуєш подвійний виграш. Оскільки дана спеціальність дозволяє стати фахівцем, як у сфері соціономічних професій типу «людина-людина», так і у сфері біономічних професій типу «людина-природа», За цією програмою студенти оволодівають не тільки психолого-педагогічними знаннями, м’якими, соціальними, надпрофесійними навичками, які дозволять бути успішним на робочому місці у будь-якій сфері, а й отримують ґрунтовну підготовку у галузі агропромислового комплексу та технологій сільського господарства, аграрного права та аграрної економіки.

З точки зору розвитку технологій, робототехніки, штучного інтелекту, вступ на соціономічні професії типу «людина-людина» є перспективним, бо контакт двох мислячих систем, що супроводжується емоціями не здатні замінити жодна машина чи алгоритм, а тому випускники гуманітарних спеціальностей будуть затребувані у близькій і віддаленій перспективі.

На конференції присутні професори, доценти кафедри педагогіки (докт. пед. наук, професор, професор кафедри педагогіки Оксана Васюк, докт. пед. наук, доцент, професор кафедри педагогіки Наталія Гречаник, канд. пед. наук, старший викладач кафедри педагогіки Лідія Чередник, доктор філософії, страший викладач Надія Діра, канд.пед.наук, асистент Ольга Сироєжко, асистент Василь Костинюк, канд.пед.наук, старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації Наталія Бондаренко та інш.), наше славне студентство різних спеціальностей гуманітарно-педагогічного та інших факультетів. Присутні на конференції учні, студенти педагогічних та аграрних закладів передвищої фахової освіти – наші майбутні вступники, які пов’язують шлях свого професійного формування і зростання із нашим університетом. Серед доповідачів - молоді дослідники з різних куточків України: Закарпаття, Тернопільщина, Рівненщина, Житомирщина, Полтавщина, Сумщина, Дніпропетровщина, Кіровоградщина і, звісно ж, Київщина.

 

Із зацікавленням учасники конференції слухали доповіді студентів спеціальності «Професійна освіта» Вікторії Череп’яної про життєвий шлях і педагогічні погляди К. Ушинського, Олександра Подгаєцького про історію церкви Русі-України, Юлії Пугач про засадничі ідеї педагогічної системи К. Ушинського в освітньому середовищі НУБіП України; студентки спеціальності «Соціальна робота» Любові Павліковської про постать К. Ушинського у вимірі лідерологічного аналізу; студентки Коростишівського педагогічного фахового коледжу ім. І. Франка Валерії Онищенко про особливості організації освітнього процесу для осіб з особливими освітніми потребами на засадах педагогіки партнерства та багатьох інших.

На високому науковому рівні було представлено дослідження – аспірантів кафедри Наталії Шакун, Катерини Нагорної (науковий керівник – д.п.н, доцент Ігор Буцик), Андрія Петріва (науковий керівник – д.п.н, доцент Руслан Сопівник), Аліни Рахманіної (науковий керівник – д.п.н, доцент Олександр Кучай).

Зібрання пройшло в доброзичливій атмосфері наукового пошуку, виступи дослідників викликали живий інтерес в учасників, свідченням чого були запитання та обговорення порушених проблем.

Бажаємо усім учасникам конференції подальших звершень, плідних наукових пошуків, а учням та студентам закладів фахової передвищої освіти – вдалої вступної кампанії та здійснення мрії стати студентом НУБіП!

 

Лідія Чередник,
старший викладач кафедри педагогіки

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook