Зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Австралії, Мирошниченком Василем Володимировичем

25 квітня 2023 року

25 квітня 2023 року за ініціативи проєкту «Дипломатичний фронт» на базі УжНУ було проведено зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Австралії, Мирошниченком Василем Володимировичем.

Пан Василь, розпочав свою доповідь зі спогадів про організацію та роботу в Українському кризовому медіа центрі, який був створений у березні 2014 року для підвищення ефективності донесення позиції України до міжнародних ЗМІ та протидії російській пропаганді. Не менш цікавим аспектом стали розповіді про призначення пана Василя на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла. «Так, я став послом вже після початку повномасштабного вторгнення. Це все відбувалось у терміновому порядку, я ще не встиг отримати АГРЕМАН, як вже почав виконувати свої повноваження Посла. Але за це порушення дипломатичного протоколу, мене не було покарано, бо всі розуміли, що в моїй країні війна, і чим швидше я почну залучати допомогу від австралійського уряду – тим краще», - згадує Посол.
Без уваги не залишились і питання студентів.
Чому, Ви, обрали саме Австралію? «Мені до душі англосакси та їх менталітет, ще під час навчання у Англії я захопився цією культурою, а далі були Канада, Америка, Швеція, Нова Зеландія – з цими народами я почуваю себе на своєму місці, мені легко з ними знаходити спільну мову».
Чи відчувається російська пропаганда на теренах Австралії? «Вона є як і у кожній демократичній країні, бо інфопростір тут відкритий для охочих, на відміну від авторитарних країн. Але він не такий значний як у багатьох країнах ЕС».
Які аспекти у спілкуванні та поведінці австралійців, Ви, можете виокремити як їх особливість? «Дуже гарне запитання, я помітив те, що ці люди прямолінійні. Мені це в них і подобається. Під час зустрічей немає затягування «можливо», «ну мабуть», вони все кажуть прямо.
Вже обіймаючи свою посаду Посла, чи зустрічали, Ви, свого колегу з росії, та як ці зустрічі проходили? «Після початку повномасштабного вторгнення Посол росії в Австралії, так би мовити, «заліг на дно». Я бачив як він виступав на телеканалах та на різних зустрічах, але якщо ці зустрічі були очно він ховався від мене. Був момент, коли мене запросили привітати мого Китайського колегу зі вступом на посаду Посла, і там був і Посол росії, але мені була дана вказівка тільки привітати Китайського колегу та потім із-за присутності російського дипломата, покинути зустріч».
Наскільки важко пов’язувати особисте життя з дипломатичним, та в принципі як часто у Вас є змога бачити сім’ю? «Ох, це ви за «живе» заділи, але це реалії. Я намагаюсь тримати цей баланс, бо у мене 2 дитини і їм потрібна татова увага, але наразі і нашій державі потрібна допомога 24/7. Тиждень в 2 – 3 місяці я бачу сім’ю і проводжу з ними час, бо навіть на вихідних я весь у роботі».

Під кінець зустрічі Василь Володимирович звернувся до молодих майбутніх фахівців. «Вчіться, наша держава потребує кваліфікованих кадрів, вчіть мови, вступайте до громадських організацій, навчайтесь, не бійтесь експериментувати, намагайтесь отримати закордонний досвід навчання та комунікації. Я впевнений, що доклавши зусиль, Ви обов’язково отримаєте бажане!».

 

 

Олеся Рябушкіна,
студентка групи МВ-20003б

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook