Наукова школа «Надійність та ефективність систем електропостачання»

СиньковСиньков Віктор Михайлович

Доктор технічних наук, професор

 

 

 

  

Назва наукової школи: Наукова школа "Надійність та ефективність систем електропостачання". Рік наукової школи: 1972 р.

Засновник наукової школи: В.М. Синьков один із видатних вчених енергетиків СРСР. Автор розробок перших систем автоматики для обєднаної енергосистеми СРСР.

Народився Синьков В.М. у 1907 р. у м. Ніжин Чернігівської губернії. Після закінчення школи вступив до Київського політехнічного інституту. Перші знання з літератури, математики, фізики отримав при дивізії ім. М. Щорса, оскільки батько був начальником школи червоних командирів.

Після закінчення КПІ В.М. Синьков працював на різних посадах Київської ТЕЦ-6. У 1941 р. в складі військового конструкторського бюро був евакуйований на Урал, де брав участь у розробці військової техніки, у т.ч. був співавтором розробки системи автоматики запуску ракет, знаменитих "Катюш". У післявоєнні роки працював над створенням першої в СРСР лінії електропередачі напругою 12 кВ на постійному струмі, яка була споруджена під Москвою в 1947 р.

З 1954 р. по 1962 р. працював завідувачем кафедри електропостачання сільського господарства Української сільськогосподарської академії. З 1962 р. на посаді завідувача відділом автоматики енергосистем виконував розробки аналогових систем управління режимами обєднаної енергосистеми СРСР, за розробку і впровадження яких став лауреатом державної премії СРСР.

У 1972 р. повернувся на посаду завідувача кафедри електропостачання УСГА, а з 1979 р. по 1985 р. працював професором цієї ж кафедри.

kozurskiyКерівник наукової школи: доктор технічних наук, професор Козирський Володимир Вікторович. Народився В.В. Козирський 19 липня 1955 р. У 1978 р. закінчив з відзнакою факультет електрифікації Української сільськогосподарської академії (нині НУБіП України) і був направлений на роботу в цей же навчальний заклад на посаду стажиста кафедри електропостачання сільського господарства. У 1980 р. зарахований на посаду асистента та заочне відділення аспірантури при цій же кафедрі. У 1985 р. захистив кандидатську дисертацію, а з 1987 р. працює  доцентом кафедри електропостачання сільського господарства. У 1999 р. зарахований до докторантури при Національному аграрному університеті, у 2003 р. захистив докторську дисертацію. З 2002 р. призначений за сумісництвом директором ННЦ енергетики та автоматизації АПК. З квітня 2004 р. зарахований на посаду професора кафедри електропостачання сільського господарства, а з липня 2004 р. призначений завідувачем цієї ж кафедри. З вересня 2005 р. призначений директором науково-дослідного інституту техніки і технологій, а з березня 2009 р. директором навчально-наукового інституту енергетики й автоматики НУБіП України.

За період роботи і інституті проявив себе талановитим педагогом, ученим і організатором. Має близько 200 наукових та науково-методичних праць, у співавторстві видав 2 підручники й 15 навчальних посібників з графами Міністерства освіти і науки України та Міністерства аграрної політики України; є головою спеціалізованої вченої ради. Під його керівництвом підготовлено трьох кандидатівв і одного доктора технічних наук, навчається 4 аспіранти.

Значну увагу В.В. Козирський приділяє навчально-методичній роботі. Постійно виступає з доповідями з доповідями на міжнародних наукових конференціях. За вагомий науковий внесок у розвиток теорії і практики функціонування систем електропостачання у 2007 р. Козирського В.В. обрано дійсним членом Української академії інженерних наук. За змістовну організацію навчально-виховного процесу, підготовку висококваліфікованих фахівців, наукові здобутки та впровадження наукових розробок у виробництво Козирський В.В. у 2001 р. нагороджений трудовою відзнакою "Знак пошани" Міністерства аграрної політики України, 2005 р. знаком "Відмінник освіти України", 2007 р. "Почесний енергетик України", 2008 р. "Заслужений діяч науки і техніки України".

Послідовники наукової школи: В.В. Козирський, В.В. Каплун, А.О. Омельчук, А.С. Галюк, В.С. Баринецький, Н.М. Філіпов, Д. Гягар, С.М. Волошин, О.В. Гай, А.В. Петренко та інші.

Загальна кількість учнів: 17 докторів та 24 кандидати наук.

Напрями досліджень: аналіз надійності та ефективності електричних мереж, розробка методів оптимізації параметрів і режимів систем електропостачання, розробка технічних засобів управління електричноми мережами.

Основні здобутки школи: вийшло друком 1200 наукових статей, 9 монографій, 34 підручники та навчальні посібники, отримано 87 авторських свідоцтв і патентів на винаходи, на 17 підприємствах впроваджено наукові розробки.

Сучасний стан наукової школи. Популярність наукової школи.

У контексті проблематики школи на сучасному етапі під керівництвом В.В. Козирського здійснюються дослідження в напрямах: альтернативна енергетика, технології в енергетиці на основі смарт-сплавів з пам'яттю форми, розробка автономних систем енергоживлення, підвищення надійності й ефективності систем електропостачання сільського господарства. Досліджуються особливості структурно-алгоритмічного синтезу та надійнісно-вартісні показники автономних систем електроживлення із традиційними та поновлюваними джерелами енергії в технологічних процесах сільськогосподарського виробництва.

Наукова школа сьогодні працює над вирішенням актуальних питань, пов’язаних з такими напрямками:

- Розробка теорії структурно-параметричного синтезу автономних систем електроживлення сільськогосподарських споживачів. Керівник – д.т.н., проф. Козирський В.В.

-      Розробка принципів побудови та обґрунтування технічного забезпечення енергонезалежного екобудинку для сільських регіонів з традиційними та поновлюваними джерелами енергії. Керівник – д.т.н., проф. Козирський В.В.

-       Розробка методів і засобів енергоефективності інтегрованих систем енергозабезпеченості об’єктів АПК з традиційними та поновлюваними джерелами енергії. Керівник – д.т.н., проф. Каплун В.В.

-        Розробка гібридної вітросонячної системи електроживлення  тваринницьких ферм. Керівник – д.т.н., проф. Каплун В.В.

-           Моделі і методи інтелектуальної інтеграції джерел розподіленої інтеграції до замкнутих електричних мереж сільських регіонів. Керівник – к.т.н., доц. Гай О.В.

-     Методи і технічні засоби моніторингу та управління процесами передачі і споживання електроенергії в розподільних мережах сільських регіонів. Керівник – к.т.н., доц. Волошин С.М.

-     Методи і моделі підвищення енергоефективності електротехнічних комплексів з лінійними електричними машинами. Керівник – к.т.н., доц. Петренко А.В.

-     Розробка методологічних засад управління якістю енергозабезпечення та енергоефективністю технологічних процесів АПК. Керівник - д.т.н. Жильцов А.В.

 


 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook