Завершення практики з Плодівництва у агрономів: операція "САД"

5 квітня 2022 року

Біорізноманіття України є національним багатством нашої держави. Збір, усебічне вивчення, збереження, примноження й ефективне та раціональне використання рослинних ресурсів є однією з основ економічно-соціальної стабільності й сталого розвитку країни.

 

Це прекрасно розуміють в НУБіП України. Як тільки агробіологічний факультет узяв шефство над генофондовою колекцію у ВП НУБіП України "Агрономічна дослідна станція", було створено відповідну НВВЛ "Генетичних ресурсів, інтродукції та селекції нетрадиційних плодових та декоративних культур".

Насадження лабораторії налічують понад 283 видів і міжвидових гібридів та займають площу 5,5 га. Такі великі колекції потребують значних зусиль для належного догляду, зокрема регулярного обрізування дерев та підтримання санітарного стану деревно-кущових насаджень.

  У 2020 р. викладацький склад агробіологічного факультету перевірив свої можливості й довів спроможність виконати завдання будь-якої складності, у тому числі з обрізування дерев у саду нетрадиційних плодових та декоративних культур. Проте, через обмежений людський ресурс, НПП спромоглися забезпечити обрізування лише чотирьох рядів з 27 існуючих в саду.
  Стало зрозумілим необхідність залучення студентів, щоб вони могли на практиці закріпити теоретичні знання та набути нових корисних вмінь. Проте, не так сталося, як гадалося. Спочатку прокотилися хвилі COVID`у, що привело до поширення системи онлайнового навчання, а дистанційно сад обрізувати ніхто ще не може. Прийшлося корегувати навчальні плани та, відповідно, перенести заплановану операцію на інші терміни. Минулорічна весна пройшла в стані війни, коли ворог міг наблизитися майже до самого саду.
  Завдяки ЗСУ навчальний процес з певними коригуваннями увійшов у стабільніше русло і з'явилася можливість здійснити заплановану операцію. Перший десант у складі чотирьох груп третього курсу прибув до «Агростанції» у лютому й вправно виконавши певний обсяг робіт (про це ми повідомляли у наших попередніх публікаціях на офіційному сайті стаття 1; стаття 2) повернувся до навчання в університеті. Проте сад очікував продовження.
  Адміністрація агробіологічного факультету в особі декана Оксани Тонхи та її заступника з навчальної роботи Володимира Завгороднього спланували другий десант, початок якого декілька разів переносили через погодні негаразди. У череді безперервних дощів, що насунулися на країну вдалося віднайти невелике віконце і вдало ним скористатися.
  Другий десант, що складався зі студентів інших трьох груп третього курсу та двох груп другого курсу скороченого терміну, прибув до села Пшеничне у понеділок, 3 квітня і відразу після завершення інструктажу спрямував до саду, користуючись відсутністю опадів.
  Студенти увійшли в курс справи й винесли з міжрядь зрізані гілки, що ще залишилися не винесеними після роботи першого десанту. Варто відзначити оперативну роботу директора Агрономічної дослідної станції Юрія Росомахи, який забезпечив своєчасне вивезення раніше зрізаного гілля, що було складоване обабіч боків саду попереднім десантом.
Метеорологи обіцяли, що цілий робочий день вівторка буде позбавлений дощу, а потім нахлине чергова багатоденна дощова смуга. Отже, потрібно було ефективно скористатися наданим природою часом. Завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Борис Мазур зрання привіз потрібний інструмент – секатори, гілкорізи, садові пилки та бензопилу, бо видалення деяких дерев потребувало застосування такого радикального засобу.
  Було сформовано три групи студентів: "калинову", яку очолив доцент кафедри Юрій Андрусик, "порічкову", якою керував асистент кафедри Олександр Гаврилюк та "шовковицеву", яку повів за собою професор кафедри Володимир Меженський. Вони з різних боків оточили колекційний сад і почали вирізати зайві гілки, аж гай загудів. Порослеві кущі і дерева, що засмічували сад та дорослі дерева, які вже відслужили свій вік, вправно зрізував бензопилою садівник НЛ «Плодоовочевий сад» Олексій Коновал.
 

 

 
Тепер дерева гібридного фонду після підняття штабму та проріджування крони отримуватимуть достатню кількість світла 
 
Видалення непотрібних кущів свидини, що насіяли в саду птахи
Так виглядали на початку роботи кущі золотистих порічок, які не знали обрізки десять років поспіль.
Винесення зрізаних гілок за межі саду
Складання зрізаних гілок до купи – своєрідне визначення набутих інтегральних та загальних компетентностей

  Основна маса студентів виконувала менш кваліфіковану, проте не менш важливу роботу з винесення зрізаного гілля з міжрядь саду та філігранного розміщення його обабіч боків саду так, щоб його було потім зручно вивезти та щоб воно до того часу не заважало проїзду техніки. Працюючи ударними темпами вдалося зробити суттєвий вклад в поліпшення санітарного стану насаджень. Отже, можна подякувати природі за бездощову погоду, керівництву факультету – за організаційну роботу, студентам і НПП кафедри садівництва – за виконану роботу. Так тримати й надалі, і сад сповна віддячить оновленими кронами дерев, увінчаними квітами та плодами.
Думка студентів: «Практика була "бомба"»
 
Володимир Меженський,
професор кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook