Обговорюємо ретроспективу і перспективу Європейського Союзу в рамках Модуля Жана Моне EVADEM

4 квітня 2023, 23:25

У вівторок, 4 квітня, викладачі, аспіранти і магістри кафедри міжнародних відносин і суспільних наук долучилися до обговорення кола проблем, пов’язаних з еволюцією і сучасними проблемами Європейського Союзу. Захід проходив у формі відкритої лекції «Європейський Союз: мета створення, цілі, завдання та переваги», лектор - кандидат політичних наук, доцент кафедри історії ЧНУ ім.Петра Могили, гостьовий дослідник Грацького університету ім.Карла і Франца Аліна Іовчева. Це вже третя лекція циклу «Європейський Союз як модель регіональної інтеграції», які реалізуються в рамках Модуля Жана Моне EVADEM.
Насамперед лектор нагадала ретроспективу процесу створення ЄС, принагідно зазначивши, що «План Шумана» скоріше слід називати «Планом Шумана-Моне», адже Жан Моне був першим головою створеного за участю шістьох країн «Європейського об'єднання вугілля і сталі» (ECSC), що стало попередником Європейського союзу. Дійсний комітет Сполучених Штатів Європи, заснований Ж. Моне у 1955 р., започаткував формування союзу європейських держав, заклавши основоположні принципи економічної співпраці, загальноєвропейської грошово-кредитної системи, Європейської комісії та ради ЄС, британського членства у Співтоваристві та створення Європейського парламенту.

Жваве обговорення викликало питання трьох стовпів ЄС, другий із яких: Спільна зовнішня політика та політика безпеки (СЗППБ) сьогодні є надзвичайно актуальним. Завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Олександр Шевчук попросив лектора висловити своє бачення спільної безпекової політики, яка сьогодні є в ЄС. п. Аліна Іовчева у відповідь зауважила, що безпекова політика ЄС має кілька вимірів: зовнішній і внутрішній, причому значна кількість держав-членів ЄС надає перевагу саме забезпеченню внутрішньої безпеки. Проте як наднаціональне утворення, ЄС в змозі контролювати дії урядів окремих держав, які відмовляються або утримуються від виконання спільних рішень у сфері зонішньої безпеки.

Значну увагу в лекції було приділено Цілям Європейського Союзу, визначеним у ст.2 Маастрихтського договору 1992 р. та їх оформленню у Цілі Сталого Розвитку в рамках дискусії «Стала Європа до 2030 року», запропонованій Європейською Комісією. Серед базових пріоритетів визначено: зменшення як мінімум на 50% тих, хто живе у бідності; запровадження системи та заходів соціального захисту для всіх, охопивши бідні і вразливі верстви населення; забезпечення рівних прав на економічні ресурси, доступу до основних послуг, володіння та контролю над землею та іншими формами власності, успадкування, природних ресурсів, відповідних нових технологій та фінансових послуг; зменшення вразливості до пов’язаних із кліматом екстремальних явищ та інших економічних, соціальних і екологічних потрясінь і катастроф; забезпечення мобілізації ресурсів із різноманітних джерел, у тому числі шляхом посиленого співробітництва; створення надійних рамок політики на національному, регіональному та міжнародному рівнях, заснованих на стратегіях розвитку, для підтримки прискорених інвестицій, направлених на ліквідацію бідності.

Наостанок лектор виділила ряд чинників, що зумовлюють глобальну роль та виокремила переваги Європейського Союзу, до останніх віднісши Шенгенську зону, Митний та Енергетичний Союз, Спільний авіаційний простір та Єдиний цифровий ринок, Спільну економічно-фінансову політику.

     

Дякуємо лекторці за цікавий, інформативний матеріал і жваву дискусію та чекаємо нових зустрічей.

 

 

Олена Кропивко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook