ПЕРШОГО КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ

1 квітня 2023, 14:35
Щорічно 1 квітня у рамках програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера". відзначають Всесвітній день птахів. Цей день пов'язаний з тим, що 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів. Однак, Всесвітній день птахів не є лише річницею Конвенції, адже це той час, коли птахи повертаються з зимівлі. Вперше цей день як масове дитяче свято був проведений у США. Організував його вчитель з містечка в штаті Пенсильванія. Незабаром його підтримала одна з найпопулярніших газет "Pittsburgh Chronicle Telegraph", що й поклала початок популяризації Дня птахів. На жаль, список птахів, які вимирають, регулярно поповнюється. Понад 160 видів і підвидів на Землі вже вимерли. В Європі понад 50% птахів перебувають під загрозою зникнення. Є інформація, що в Україні налічується близько 360 видів птахів, а разом з птахами, які можуть перелітати через територію країни - близько 456 видів. До нової Червоної книги України (2021) занесено 91 вид птахів, тоді як у попередній (2009 р.) налічувалося 87 видів.
Нам, як членам науково гуртка «Декоративне птахівництво» цікавим є і той факт, що Українське товариство охорони птахів (ТОП) щорічно оголошує птаха року. Так, наразі птахом 2023 року є Мартин звичайний (Larus ridibundusL.).
 
 
За інформацією ТОП, орнітофауна України налічує 12 видів мартинів. Порівняно з іншими видами Мартин звичайний має середній розмір. Гніздиться на всій території України (за виключенням Криму та Карпат). Птах мігрує скрізь, зимує біля морських узбережь і на Дніпрі, іноді й на інших водоймах, переважно прісних. Добре пристосовується до різних природних умов.
Однак, не зважаючи на поширеність Мартин звичайний перебуває під захистом Бернської конвенції. Зменшення водно-болотних угідь впливає на гніздівлю птахів, а використання у сільському господарстві пестицидів призводить до гибелі великої кількості птахів, і в тому числі мартинів, під час їхнього живлення. 
 
Ігор Коротков,
 студент «ОС «Магістр», 1 курс, 2 група,
Юлія Марушко,
 студентка ОС «Бакалавр», 1 курс, 3 група,

 факультет тваринництва та водних біоресурсів 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook