Гуртожиток 4: творча зустріч з майбутніми юристами й землевпорядниками

25 березня 2023 року
  23 березня. Цього разу бесіда розпочалася з нагадування про правила поведінки студентів і деякі шкідливі звички людини. На жаль, підстави для загострення уваги до цієї проблеми мають місце в деяких молодіжних спільнотах…
  «Чому Україна займає «передові» позиції у світі за рівнем алкоголізму, наркоманії, розповсюдження ВІЛ/СНІД… Чому в нас так багато корупціонерів? Колаборантів-зрадників? Чому така аварійність на дорогах? А чому навіть зараз ще так багато людей, які продовжують ігнорувати мову свого народу, нашу рідну, таку красиву й багату українську мову?» – запитав я присутніх.
  Причина всіх цих, таких, здавалося б, різних негідних явищ, негідних вчинків одна – брак гідности й чести. І знову ж, – а чому в нас так багато людей з проблемами особистої гідности?
  — Тому, що складовою, а може й основою особистої гідности людини є гідність національна. Кривава московська імперія зла століттями нищила нашу українську національну сутність, гідність і патріотизм. Щоб перетворити велику волелюбну козацьку націю в безвольне «насєлєніє», а національно гідну людину – в безлику, покірну істоту, якою так легко маніпулювати, визискувати, обкрадати…
  І ще один згубний наслідок національного виродження людини: така особа деградує в соціальному вимірі, шукаючи особисту реалізацію в найпростіших, фізіологічних, часто шкідливих насолодах і розвагах – алкоголі, наркотиках, хаотичних сексуальних зв’язках…
 
  Така людина нездатна «драйвувати й кайфувати» від гарної пісні, поезії, а тим більше – служіння своєму народові. Її не цікавить історія й культура. Її не надихають до добра, не стримують від зла національні герої. Вона непідзвітна їм… Така людина стає примітивним споживачем, а не творцем. А відтак часто – злочинцем, а не добродієм!
  До подібних висновків давно вже прийшли видатні вчені К. Ушинський, В. Сухомлинський та ін. А один з основоположників економічної теорії Д. Рікардо виголосив: «Народ, який не має чести, не матиме і хліба!»
 
  Майбутні юристи й землевпорядники слухали уважно, задаючи розумні запитання і доповнюючи бесіду власними думками. Хлопці принесли гітару і ми, як завжди, гарно поспівали патріотичних пісень. Зустріч тривала довше запланованого часу і закінчилася щирими оплесками. Студенти вимагали продовження таких бесід-концертів. І вони обов’язково будуть!
  Дякую за сприяння директору ННЦ ВР і СР Сергієві Михнюку, адміністрації студентського містечка та завідувачу гуртожитку №4 НУБіП України Русланові Кульпіну, голові Студради гуртожитку №4 Андрієві Шостаку.
 
Володимир Гонський,
провідний фахівець відділу виховної роботи та студентських справ

ННЦ ВР і СР, заслужений діяч мистецтв України 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook