21 березня – Всесвітній день лісів (World Forestry Day)

21 березня 2023 року
  Наша планета являє собою єдиний організм, у якому, як і в людському організмі, абсолютно немає нічого зайвого, і кожен його елемент важливий, гармонійно підтримує та наповнює життям і своїм неповторним різноманіттям усе навколо. Виконуючи життєво важливі екосистемні функції, ліси також є і будинком, і джерелом засобів до існування для безлічі людей. За даними сучасної статистики, у світі налічується понад 1,6 млрд. людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів, до їх числа входить близько 2 тис. корінних народів і народностей, котрі невіддільно поєднали свій побут, культуру і світосприйняття з унікальними багатствами лісу.

  На превеликий жаль, динаміка технологічного та економічного прогресу ХХ ст. негативно віддзеркалилася на цьому безцінному надбанні нашого людства. Глобальна вирубка лісів, подібно найпотужнішим ураганам і катастрофам, почала тіснити і знищувати цей природний потенціал. Станом на початок ХХІ ст. вирубка лісів продовжилася загрозливими темпами, і проблема їх збереження вийшла на невідкладний міжнародний рівень, вимагаючи якнайшвидшого прийняття належних заходів і ефективних практичних рішень – dilovamova.com.

  Ліс дає харчові продукти (гриби, ягоди), сировину для виготовлення паперу, деревину для будівництва і виготовлення меблів. Ліс сприяє підтриманню нормального водного режиму річок, регулює клімат на величезних територіях, захищає ґрунти від ерозії і сприяє підвищенню врожайності полів.

  За підрахунками вчених, за один сонячний день 1 га лісу поглинає з повітря 120-280 кг вуглекислого газу і виділяє 180-200 кг кисню. Одне дерево середньої величини виробляє кількість кисню, достатню для дихання трьох людей. Гектар хвойного лісу затримує 40 тонн пилу, а листяного – 100 тонн.
  Затримуючи надовго танення снігів, ліс гарантує собі достатній запас вологи в разі, якщо влітку не буде достатньої кількості опадів. Саме цим він забезпечує існування джерел, які значно покращують продуктивність місцевості. Ліси відіграють також важливу роль як захист від сухих і холодних вітрів.
  Масове вирубування дерев може спричинити раптові зміни температури, знесення родючого шару ґрунту. Як результат, на місці вирубаних лісів утворюються пустелі. Особливо це стосується південних територій України. Раніше на цілинах Північного Причорномор'я росли буйні трави, букові, дубові гаї й ліси, а тепер залишився тільки голий степ, який з усіх боків провівають вітри.
  Ліси ростуть на всіх континентах, окрім Антарктиди, і покривають близько 30 % суходолу – це більше 4 000 млн. га. Майже половина лісів – тропічні і субтропічні. На основі супутникових зйомок вчені створили інтерактивну карту змін лісового покриву Землі. Як з'ясувалось, за останній період наша планета втратила близько 1,5 млн. кв. км лісів.
  Вавилонський цар Хаммурапі видав перший в історії закон про збереження лісів. Згідно із цим законом за вирубування лісів засуджували до смертної кари.
  Давньогрецький вчений Аристотель, філософ Фалес Мілетський, римський вчений Пліній Старший і багато інших присвячували свої безцінні праці дбайливому ставленню людини до природи й до лісового багатства. Уже тоді брали до уваги, що варварське вирубування може призвести до незворотних наслідків зміни клімату, а опісля – й до екологічної катастрофи – svitppt.com.ua. 
  21 березня відзначають Всесвітній день лісів за роль і значення лісів та лісового господарства в житті суспільства. Щороку в цей день фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу. Населення може дізнатися, як відбувається або ж має відбуватися збалансоване управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без заподіяння шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.
  Цю традицію було започатковано в 1971 р. під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, на яких було обговорено важливість уміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісів, яка одразу ж була підтримана Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що цей день має бути набагато важливішим за Всесвітній день дерева. «Всесвітній день лісів потрібно використовувати для поширення інформації про всі аспекти багатства лісу, представлені з трьох позицій: виробництво, захист та відновлення, а також їхній зв’язок із заповіданням», – було зазначено конфедерацією – ecoleague.net.
Зимові українські Карпати. 2023 р.
  В історії нашої держави цій проблемі також приділялася чимала увага. Так, наприклад, 18 вересня 1977 р. в колишньому СРСР вперше було прийнято окреме цільове «Лісове законодавство», в якому робилася спроба не тільки впорядкувати безконтрольну вирубку лісів, а й закладалися прямі механізми його відновлення і найбільш раціонального використання. Пізніше, 1 жовтня 1980 р., оцінюючи внесок і досягнення цілого напряму фахівців лісового господарства, з метою підняття престижу професій фахових працівників лісу, було встановлено професійне свято – «День працівників лісу». Святкування цього професійного свята було встановлено на третю неділю вересня. Потім, після розпаду СРСР, це свято залишилося популярним національним святом, так в українському законодавстві День працівників лісу зафіксований Указом Президента України № 356/93, підписаним 28 серпня 1993 р. – dilovamova.com.
  Неодноразово звертаючись до проблем збереження лісових масивів по всій планеті, на рівні ООН, 21 грудня 2012 р., резолюцією Генеральної Асамблеї №A/RES/67/200, був заснований Міжнародний день лісів. Повторимося: ліси є загальним надбанням людства. Вони являють собою найбільш біологічно різноманітну екологічну систему всієї суші, в якій мешкає і росте більше половини всіх наземних видів тварин, комах і різноманітних рослин.
  З 1 січня 2019 р. в Україні набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», який посилює заходи проти знищення українських лісів. Порушники правил пожежної безпеки в лісах заплатять штраф, який збільшився у 5 разів і зараз становить 5-15 мінімумів неоподатковуваних доходів (раніше він становив 1-3 неоподатковуваних мінімуми). Якщо необережне поводження з вогнем призвело до пожежі, штраф зростає до 15–50 мінімумів, а чиновники у такому випадку сплатять до 35-60 мінімумів. Також з 3-7 до 15-35 неоподатковуваних мінімумів збільшили штраф за введення в експлуатацію підприємств без обладнання, яке не допускає шкідливого впливу на ліс – ecoleague.net.
  У вересні 2022 р. в Кабінеті Міністрів України прийняли постанову про реформування лісової галузі. Тепер 158 лісгоспів об’єднуються в єдине державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Ліси України», а обласні лісові управління – в регіональні офіси. Ігор Лицур (т.в.о. генерального директора підприємства «Ліси України») розповів, що замість 24 обласних управлінь тепер функціонуватиме 9 регіональних лісових офісів. За наказом т.в.о. гендиректора «Лісів України» 6 грудня 2022 р. призначили їхніх керівників. Так, Карпатський регіональний офіс в Ужгороді очолив Володимир Бадзян, Подільський у Хмельницьку – Василь Гончар, Поліський у Луцьку – Олександр Кватирко, Центральний у Черкасах – Олександр Дзюбенко, Столичний у Житомирі – Віктор Сахнюк, Північний у Сумах – Віктор Чигринець, Південний у Миколаєві – Олександр Грицай, Східний у Дніпрі – Олександр Кравченко.
 
  У центральному апараті ДП «Ліси України» буде працювати 150-170 осіб, до нього входять регіональні лісові офіси, де працюватиме ще 125 осіб. Також у центральному апараті утворені департаменти лісового господарства, економіки та фінансів, персоналу, правових питань, лісових ресурсів, ІТ-технологій та розвитку, продажу та закупівель.
  Також створюються 164 філії, вже видано накази про створення 150, оскільки 14 лісогосподарських підприємств розташовані на окупованій території – forester.org.ua.
 
 
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook