Плани фінансово-господарської діяльності навчально-дослідних господарств на 2023 рік обговорені на співбесіді ректора з їхніми керівниками

9 березня 2023 року
  За традицією на початку року ректорат заслуховує звіти навчально-дослідних господарств за попередній рік та плани на наступний. Не став виключенням і цей, другий рік війни. Повномасштабне російське вторгнення, спровоковані ним економічні негаразди викликають занепокоєння ректорату: як вдасться спрацювати господарствам цього року. Ректор Станіслав Ніколаєнко повідомив, що за запитом господарств ректорат розглянув та надав фінансовий кредитний ресурс для проведення необхідних весняних робіт.

 

  Першим інформував про здобутки і плани директор Боярської ЛДС Анатолій Карпук. Він доповів про складну ситуацію, що склалася через воєнну агресію, зупинився на проблемах із розмінуванням території господарства. За 2022 рік на рахунок надійшло 71,5 млн грн. Багато продукції було передано для потреб ЗСУ, всього надано допомоги на 7,9 млн грн. У 2023 році планується відновити господарчу діяльність в повному обсязі та прийняти базі практичного навчання студентів. Потенціал для цього є.

  Продовжив інформувати про здобутки і плани навчально-дослідних господарств директор НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка» Микола Журавель. Він відмітив, що незважаючи на економічні проблеми та воєнний стан, НДГ у 2022 році справилось із поставленими завданнями: практичну підготовку в різних формах пройшли 640 студентів різних факультетів, виконувались дослідницькі проєкти, польові роботи були виконані в повному обсязі, на рівні минулого року спрацювали тваринники, отримано понад 6000 кг молока на фуражну корову. Грошові надходження за рік склали понад 70,5 млн грн, виручка з 1 га 27,6 тис грн, на 1 працівника 653,2 тис грн. На 2023 рік заплановано збільшити виробництво зернових і технічних культур, отримати надходжень від реалізації продукції рослинництва і тваринництва 100 млн грн, виручку з 1 га 30 тис грн, на 1 працівника – 948 тис грн, значно поліпшити базу практичного навчання студентів за рахунок модернізації виробництва, більш тісно співпрацювати з науковими установами та бізнесом для проведення наукових досліджень.

 

 

 

  Ректор Станіслав Ніколаєнко поставив перед НДГ Великоснітинське такі завдання: підвищити рівень інноваційності, залучати більше науковців та бізнес, налагодити міжнародну співпрацю, покращити якість практичного навчання студентів, підвищити ефективність виробництва, ощадливо витрачати ресурси, щоб вони давали найбільшу віддачу.
  Директор Агрономічної дослідної станції Юрій Росамаха доповів, що у 2022 році на базі господарства пройшли практичну підготовку 330 студентів 5 факультетів, виконувались дослідження по 16 науковим тематикам. Господарство зібрало біля 4000 т зерна зернових та технічних культур, при чому технічних культур зібрано на рівні минулого року. У тваринництві вдалося не тільки зберегти поголів’я, але й збільшити у порівнянні з минулим роком. Надій на фуражну корову у 2022 році на рівні минулого року і склав біля 6500 кг. Грошові надходження склали 40,1 млн грн, менше, ніж минулого року, що є результатом об’єктивної ситуації в країні, коли неможливо було реалізувати урожай і ціни на зерно різко впали. На 2023 рік заплановано отримати надходжень від реалізації продукції 52 млн грн, на 1 га ріллі – 50,1 тис грн, на 1 працівника – 963 тис грн, виростити 5000 т зерна, збільшити надій на 1 фуражну корову до 6900 кг. В планах активізувати залучення студентів під час проходження практик до безпосереднього виконання виробничих завдань, покращення умов проживання студентів під час практик, а також зміцнення матеріально-технічної бази, ремонт і дообладнання складів та молочно-товарної ферми.

  

  Ректор Станіслав Ніколаєнко відмітив позитивні результати роботи Агрономічної дослідної станції. Звернув увагу директора і спеціалістів на проблеми ремонту ферми, створення комфортних робочих місць для спеціалістів-тваринників.
  На завершення було обговорення питання забезпечення власних потреб овочевою групою та можливість реалізації в торгівельних точках в університеті.


Микола Грунтковський
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook