Практична складова навчального процесу –запорука якісної підготовки конкурентоздатного підприємця, банкіра та страховика

6 березня 2023, 21:04
    3 березня 2023 року кафедра організації підприємництва та біржової діяльності спільно з кафедрою банківської справи та страхування організували вебінар для аспірантів, магістрів та студентів спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та «Фінанси, банківська справа та страхування», який відвідали 97 учасників. До обговорень та дискусій окрім студентів були залучені викладачі обох кафедр.
   Захід був організований у продовження налагодженої співпраці економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України) та Технічної Допомоги Проєкту Європейського інвестиційного банку «Основний кредит для аграрної галузі – Україна (UAFATA)» і став черговим у серії вебінарів «Агробізнес під час війни».
 
    Модераторами вебінару були професор кафедри організації підприємництва та біржової діяльності Радько В.І. та завідувач кафедри банківської справи та страхування, доцент Костюк В.А.
    З вітальним словом до учасників звернувся декан економічного факультету, професор Діброва А.Д., який підкреслив важливість проведення таких зустрічей для організації трансферу знань, можливості для студентів та аспірантів отримати практичні знання і подякував спікерам, які діляться власним практичним досвідом зі студентством та надають цінні рекомендації щодо підсилення практичної складової навчального процесу.
    Унікальність вебінару полягала в тому, що у якості спікерів були запрошені магістри та аспіранти, які вдало поєднують навчання та роботу за фахом і поділилися своїм досвідом з усіма учасниками.
    Першим із залучених спікерів був Юрій Копанчук – магістр спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» і водночас керівник служби розвитку ІТ навичок FOZZI GROUP. Він розкрив особливості цифровізації у торгівельній діяльності на прикладі Фоззі Груп – одного з лідерів сфери рітейлу в Україні. Виступаючий наголосив, що навіть діджиталізація та впровадження ІТ-рішень для розвитку бізнесу базується на основних принципах підприємництва – орієнтація на задоволення потреб споживача, їх ідентифікацію, з обов’язковим елементом інноваційності. Спікер детально зупинився на фундаментальному підході в організації навчального процесу для студентів спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», актуальність знань та навиків, які формують викладачі і подякував їм за їхню нелегку роботу щодо формування кваліфікованого молодого фахівця.

     Наступним доповідачем був Анатолій Стоянов – аспірант за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», асистент кафедри організації підприємництва та біржової діяльності НУБіП України, відомий експерт аграрного ринку. Його доповідь називалася «Інвестиційні можливості в умовах війни. Як зберегти та примножити капітал» та викликала жваве обговорення. Він чітко розкрив можливості та інструменти отримання додаткових прибутків, навіть в умовах війни. Особливий інтерес викликали питання розвитку підприємницької діяльності щодо криптовалют.
      Наступний блок зустрічі був присвячений сучасним трендам діяльності банківської та страхової справи. Адже саме банки – це кров економіки і саме ці установи забезпечують фінансову підтримку реалізації будь-якого підприємницького проєкту.
     Банківський блок розпочав Сергій Гурлай – регіональний директор по роботі з малим та середнім бізнесом міжнародного банку «CREDIT AGRICOLE» в Україні. Його доповідь була присвячена банківській підтримці розвитку агробізнесу. Він наголосив, що навіть в умовах війни банк намагається підтримувати агробізнес у реалізації проєктів навіть в умовах війни, в першу чергу тих підприємств, які уже є партнерами банку. Аграрний сектор є дуже важливим для банку і для належної організації роботи з агропідприємствами в установі було створено Центр агроекспертизи.

   Продовжуючи банківський напрям наступним спікером був Олексій Савін – директор департаменту екологічного реінжинірингу та впровадження проектів ресурсозбереження «Укргазбанку». Він зосередив свою увагу на розвитку екобанкінгу в Україні. Цей напрям є не менш важливим, оскільки тут поєднуються екологічний, економічний та соціальний ефекти. Зменшення забруднення навколишнього середовища, рівня енергомісткості у виробництві, енергозалежності від інших країн, підвищення соціальних стандартів має глобальне значення і знайшло своє вираження у Цілях сталого розвитку ООН, які ухвалені на період до 2030 року. «Укргазбанк» дуже активно працює в цьому напрямі, а обсяг портфелю сталих проектів, профінансованих банком, складає 38,4 млрд грн.
   Страховий бізнес представляв Олександр Муха, експерт з агрострахування, представник СК «ПЗУ Україна» з презентацією на тему: «Страхування ризиків в аграрному секторі». Доповідач детально проаналізував нормативно-правову базу, яка регулює порядок страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, розповів про практичні аспекти страхування ризиків та детально зупинився на стандартизованому страховому продукті для страхування озимих зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських ризиків на весь період вирощування. Актуальний матеріал зацікавив студентів та викликав жваве обговорення серед викладачів.
    Вебінар пройшов у дружній, невимушений атмосфері. Доповідачі відповідали на поставлені запитання і були одностайними у необхідності підтримки навчального процесу у складний воєнний час, оскільки для відбудови України будуть необхідні молоді спеціалісти з глибокими знаннями, які вмітимуть застосовувати інноваційні рішення в усіх сферах економіки.
    Спікери та організатори подякували колективу економічного факультету за плідну та нелегку роботу з підготовки фахівців в умовах війни та виразили надію на подальшу співпрацю у різних проектах.
    Кафедри і надалі будуть залучати відомих практиків та експертів до участі у навчальному процесі для підвищення кваліфікаційного рівня аспірантів і студентів та забезпечення їх конкурентоспроможності на ринку праці.

Олексій Муравський,
доцент кафедри банківської справи та страхування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook