Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни

23 лютого 2023 року

IMG 5255

А сотню вже зустріли небеса… летіли легко хоч Майдан ридав…
І з кров’ю перемішана сльоза… А батько сина ще не відпускав…
Й заплакав Бог, побачивши загін: Спереду сотник, молодий, вродливий,
І юний хлопчик в касці голубій, і вчитель літній – сивий, сивий…
І рани їхні їм вже не болять… Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло.
Як крила ангела, злітаючи назад, Небесна Сотня у вирій полетіла. 

        20 лютого Україна вшановує пам'ять героїв Небесної Сотні – українців, які змінили перебіг історії нашої держави.

       Саме в такі лютневі дні, дев’ять років тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Серед них студент нашого інституту Герой України Устим Голоднюк.

     Наступного дня на Майдані відбулося прощання із загиблими мирними повстанцями, яких  назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.

    Від тоді і по нині Україна платить надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.

    Подвиг безстрашних лицарів, озброєних лише бруківкою, дев’ять років тому згуртував увесь цивілізаційний світ на підтримку нашого вибору і нині продовжує надихати мільйони українських патріотів на рішучу боротьбу з країною-агресором.

   У цей історично-важливий для українців день Студентська рада інституту, зокрема науковий комітет СР з ініціативи відділу гуманітарної освіти, виховання і студентських справ організували в читальному залі бібліотеки історично-просвітницьку конференцію на тему: «Майдан – Боротьба свідомої молоді за  майбутнє України».

    На конференцію були запрошені студенти перших курсів усіх факультетів інституту.

IMG 5237IMG 5314   Відкрив захід голова студентського самоврядування інституту Іван Когут та передав слово модератору конференції Святославу Луговому.

   Доповідачами на конференції були:

Ірина Мигович в.о. директора ДІАЗу у місті Бережани з темою: «Майдан: спогади про взаємодію і винесені уроки»;
Олена Лугова завідувачка науково-дослідного і музейно-просвітницького відділу ДІАЗу у м. Бережани з темою: «Спадковість боротьби українського народу за свою державність»;
Микола Проців заступник директора з наукової роботи Бережанського краєзнавчого музею з темою: «Майдан – експозиція в бережанському краєзнавчому музеї»;
Петро Кузів активний учасник майданів, учасник бойових дій з темою: «Спогади – як це було»;
Галина Проців керівниця волонтерського центру «Бережани», ГО «Бережанський майдан» з темою: «Цінності майдану та їх вплив на сучасну молодь»;
Володимир Зайчук завідувач відділу гуманітарної освіти, виховання і студентських справ з темою: «Психологічний та релігійно-історичний аспект Церкви в період майдану»;
Андрій Кривокульський ст. гр. Мн-21Б з темою: «Історія Революції Гідності»;
Мар’яна Левкович ст. гр. Сп-11Б з темою: «Устим Голоднюк – Герой України і Герой Небесної Сотні»;
Микола Коваль ст. гр. Е-11Б з темою: «Активізація молоді»;
Мар’яна Духній голова наукового комітету студентського самоврядування з темою: «Хронологія повномаштабної війни»; Святослав Луговий заступник голови наукового комітету студентського самоврядування з темою: «Здобутки боротьби».

IMG 5412IMG 5377IMG 5356IMG 5330IMG 5388IMG 5303IMG 5245IMG 5284photo 5447394506161897779 yphoto 5447394506161897777 yIMG 5390  Після завершення конференції, її учасники разом з волонтерами центру «Бережани» молитовно вшанували світлу пам'ять навіки студента інституту Героя України Устима Голоднюка та всіх героїв Небесної Сотні.

IMG 5461IMG 5435IMG 5423IMG 5479

Відділ гуманітарної освіти, виховання і студентських справ

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook