На засіданні навчально-методичної комісії механіко-технологічного факультету обговорено освітні програми на 2023-2024 навчальний рік

22 лютого 2023 року
  Продовження освітнього процесу, попри всі негаразди, викликані безглуздою війною російського агресора, вимагає постійного зосередження уваги на функціональних можливостях студентського середовища, особливо випускних курсів для успішного виконання семестрового навчального плану. Також, потрібно тримати на контролі підготовку до майбутнього навчального року, ретельно проаналізувати і впровадити в навчальний процес освітні програми підготовки фахівців 2023 року вступу та вчасно підготувати самоаналіз освітньо-професійної і освітньо-наукової програм «Агроінженерія», другого рівня вищої освіти, які, в поточному році, будуть проходити процедуру акредитації. В руслі вказаних завдань, 17 лютого 2023 року була побудована робота навчально-методичної комісії механіко-технологічного факультету. 
  Голова навчально-методичної комісії факультету, доцент Ігор Сівак, висвітлив основні моменти забезпечення якості протікання освітнього процесу на факультеті. Наразі студенти потужно використовують навчальний ресурс платформи E-learn, який передбачає засвоєння наявного теоретичного матеріалу, виконанням практичних завдань, складання модулів і контрольних робіт. Хоча сьогодення сплюндроване війною, колективам кафедр факультету потрібно нарощувати темп у напрямку завершення роботи з навчальними електронними курсами та їх атестації. Також лабораторії кафедр повинні бути готовими до очного навчання студентів. Здобувачі вищої освіти повинні бути, максимально забезпеченими електронними підручниками, посиланнями на інтернет-ресурси, відеоматеріалами для виконання практичних і лабораторних робіт. На онлайн-заняттях, які відбуваються згідно діючого розкладу, студенти повинні бути присутніми з ввімкнутими камерами. Викладачі мають сконцентровувати увагу на максимальному охопленні студентів у вивченні дисциплін, використовуючи доступний асортимент комунікаторів.
 
 
  Комісією було опрацьовано матеріал шести освітніх програм, за якими здійснює навчальну діяльність факультет, зокрема, освітньо-професійних програм «Агроінженерія» і «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» – для ОС «Бакалавр» освітньо-професійних програм «Агроінженерія» і «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» – для ОС «Магістр» та освітньо-наукової програми «Агроінженерія» – для ОС «Магістр».
  У навчальні плани освітніх програм, підготовлених до затвердження на 2023-2024 навчальний рік внесено корективи. Відповідно до службової записки проректора із науково-педагогічної роботи від 9 листопада 2022 року № 32, викладання дисципліни «Фізичне виховання» передбачено для студентів 1 курсу ОС «Бакалавр» повного терміну навчання. Вивчивши динаміку якості засвоєння професійних знань бакалавратом, комісія рекомендує для студентів ОС «Бакалавр» скороченого терміну навчання освітньо-професійної програми «Агроінженерія» замінити дисципліну «Фізичне виховання» на дисципліни «Сільськогосподарські машини» та «Машиновикористання у тваринництві» у 2 та 4 семестрах відповідно. Для студентів ОС «Бакалавр» повного терміну навчання освітньо-професійної програми «Агроінженерія» замінити дисципліну «Фізичне виховання» на дисципліни «Матеріалознавство і ТКМ» та «Історія і філософія сільськогосподарської техніки» у 3 та 4 семестрах відповідно. 
  Суттєву увагу комісія надала формуванню блоків вибіркових дисциплін за спеціальністю, навчальних планів майбутнього навчального року. Обговорено суть, наповнення та оновлення дисциплін кожного вибіркового блоку. Враховуючи побажання здобувачів вищої освіти, у кожній освітній програмі забезпечено наявність від 2 до 3 блоків вибіркових дисциплін за спеціальністю. Освітні програми 2023-2024 н.р. будуть оприлюднені на сайті факультету.
  Гарант освітньо-наукової програми «Агроінженерія» другого рівня вищої освіти, професор Геннадій Голуб, прозвітував про результати підготовки матеріалів програми, до акредитації. На думку Геннадія Анатолійовича, освітньо-наукова програма підготовки потребує збільшення вмісту інформаційних технологій у відповідних компонентах ОНП, запропонував також уведення дисципліни «Основи наукових досліджень та інтелектуальної власності» взамін дисципліни «Методологія та організація наукових досліджень з основами інтелектуальної власності». Позитивну оцінку освітньо-науковій програмі «Агроінженерія» надали роботодавці, акцентуючи увагу на наступних якостях магістрів-дослідників: уміння проводити теоретичні дослідження, уміння проводити експериментальні дослідження та уміння оформляти результати досліджень. Самоаналіз ОНП, знаходиться на стадії завершення і буде вчасно наданий на перевірку до навчального відділу університету.
 
  Також комісія провела детальний аналіз електронних навчальних курсів, які підготовлені до проходження процедури атестації, внесла корективи, стосовно періодів проходження виробничої практики студентами, у поточному році та розглянула посібники і методичні вказівки, підготовлені науково-педагогічними працівниками до затвердження на засіданні вченої ради механіко-технологічного факультету.
 
 
Ігор Сівак,
 заступник декана

механіко-технологічного факультету 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook