Викладачі та аспіранти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук прослухали лекцію професора Юрія Котляра «Українська ментальність: індоєвропейський контекст»

15 лютого 2023 року

Сьогодні викладачі та аспіранти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук дистанційно прослухали лекцію доктора історичних наук, професора Юрія Котляра із Чорноморського національного університету імені Петра Могили (м. Миколаїв) на тему «Українська ментальність: індоєвропейський контекст», що є третьою в циклі лекцій «Україна і Європа: ціннісні аспекти спільної історичної долі».

На початку лекції Ю. Котляр звернув увагу на визначення «ментальність», його відмінність від категорії «ідентичність» («ментальність» переважно як світогляд, в контексті спільнот – колективний, та «ідентичність» переважно як ототожнення із певною спільнотою), певну залежність вживання двох термінів від суб’єктивного сприйняття дослідника, похідні від базової дефініції «українська ментальність» та «ментальність народу».

     

Лектор охарактеризував значну роль традиційної господарської діяльності у формуванні української ментальності, зокрема, землеробства як визначального чинника названого процесу. Ще одним неодмінним фактором кристалізації рис української ментальності, на думку Ю. Котляра, виявилося становище України як території перетину кордонів цивілізацій (насамперед східнохристиянської (православної), історично католицької західної, типологічно східної мусульманської), яке обумовило відмінність української ментальності від західної активно-раціоналістичної та східної пасивно-споглядальної із формуванням певних внутрішніх регіональних відмінностей і водночас поєднанням західних та східних цивілізаційних рис.
Серед історичних шарів народного світогляду українців Ю. Котляр виділив міфологічний (язичницький) та християнський із їхнім переплетенням у формі двовір’я. Досить цікавим виявилося пов’язування згаданого міфологічного шару із ведичною традицією індоарійських народів як релікту індоєвропейської єдності та її зв’язків зі слов’янським фольклором, зокрема історичними думами та баладами.
Також лектор не оминув увагою уявлення М. Грушевського про відмінності в ментальності українців різних регіонів, окреслені в його праці «Малі діла», зокрема більшу готовність до самопожертви наддніпрянських українців внаслідок життя на прикордонні з необхідністю відбиття ворожих нападів та більшу зваженість й водночас завзятість галицьких українців внаслідок життя у спокійніших умовах.
Як представник Півдня України, Ю. Котляр виділив його регіональні особливості, насамперед прагнення до звільнення від владного тиску, відважність характеру й водночас більшу толерантність внаслідок співіснування низки етносів та їхніх культур. Серед основних рис ментальності Півдня України Ю. Котляр назвав милосердя, щирість, демократичність.
На закінчення лекції Ю. Котляр звернувся до особливостей української ментальності після проголошення незалежності України. Він зробив наголос на існуванні серед населення України старої радянської ментальності із такими її деструктивними рисами, як пасивність, невмотивована амбіційність та хамство, патерналізм і безпорадність, а також комплекс меншовартості, що позначився на сприйнятті та здійсненні української зовнішньої політики як ґрунтованої на слабкій суб’єктності України. Лектор наголосив на наявності окремих ментальних світів двох великих груп населення України: народжених в СРСР як переважно носіїв радянської ментальності зі скептичним ставленням до самостійності України та народжених в Україні з природним сприйняттям останньої як окремої держави, а не території певних інших держав, проте водночас із певними проявами морального нігілізму, зокрема із критичним ставленням до усталених духовних цінностей.
Поворотними в процесі утвердження сучасної української ментальності Ю. Котляр назвав події Помаранчевої революції зими 2004–2005 рр., Революції гідності зими 2013–2014 рр., гібридну війну РФ проти України з 2014 р. та її повномасштабну війну проти України з 24 лютого 2022 р. На думку лектора, революційні події сприяли формуванню активної загальноукраїнської ментальності, а поточна війна ознаменувала відокремлення українців від російської імперської ментальності, що, за аналогією з подіями в історії Польщі та Німеччини на зламі XVIII–XIX ст., може стати відправною точкою для утвердження сучасної української національної ідентичності.

     

Актуальність тематики лекції Ю. Котляра спонукала глядачів до її активного обговорення, зокрема у формі питань про роль християнізації в історичній долі українців, вплив спадщини різних індоєвропейських народів на формування української ментальності, збереження етнічної самобутності в умовах утисків та її відродження протягом постколоніального/постімперського періоду.
Загалом лекція Ю. Котляра про індоєвропейський контекст української ментальності виявилася змістовною і цікавою, привертаючи увагу аудиторії до проблематики психологічних, соціологічних та філософських засад українського націє- та державотворення.

Дивитись відео:

«Українська ментальність: індоєвропейський контекст» 

 

 

Андрій Сорокін,
аспірант кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook