Кафедра управління земельними ресурсами

Наукова діяльність, наукові школи

   Наукова робота є невід’ємною складовою роботи кафедри. У цій відповідності кафедра бере активну участь у конкурсних відборах наукових проектів. До кола наукових інтересів учених кафедри входять проблеми пов’язані із: реформування системи органів земельних ресурсів в умовах децентралізації влади; формування інституціонального середовища та ринкової структури земельного устрою України через територіальне планування землекористування; обґрунтування інституційних засад планування сталого використання та охорони земель сільськогосподарського призначення; концептуальні засади формування економічно-ефективних та екологобезпечних аграрних землеволодінь та землекористувань в ринкових умовах; розвиток сільських територій; раціональне використання та охорона земель.

 

 

   Науково-педагогічні працівники кафедри спільно із кафедрою геодезії та картографії ведуть наукові дослідження впродовж багатьох років. Зокрема, їх наукові напрацювання втілені в науково-дослідних роботах (далі – НДР) такого спрямування: «Закрайки поля в агроландшафтах різних природних зон України. Загальні положення» (СОУ 73.10-37-549:2007); «Різноманітність фітобіотична в агроландшафті. Загальні положення» (СОУ 73.10-37-550:2007); 2008-2010рр. – «Обґрунтування обмежень та обтяжень в ринковому сільськогосподарському землекористуванні та їх еколого-економічна оцінка» (№110/288-пр – №0108U001667); 2011-2013рр. – «Розробити наукові засади забезпечення екологічної безпеки при використанні особливо цінних земель в умовах трансформації земельних та аграрних відносин» (№110/418-пр – №0111U003698); 2013-2017рр. – «Наукові засади вирішення проблем землеустрою сільських територій на основі геоінформаційно-картографічного моделювання параметрів землекористування» (№110/57-ф – №0113U003829); 2017-2019рр. – «Концепція створення реєстру особливо цінних земель як механізм дотримання екологічної безпеки при їх використанні» (№110/96-пр – №0117U002546); 2018-2020рр. – «Новітня концепція створення цифрового Атласу вартості земель України – інструменту регулювання ринкових земельних відносин і просторового розвитку» (110/1-ф 2018 – №0118U000291); 2021-2023рр. – «Соціально-економічні виклики децентралізаційних процесів і землевпорядної реформи для українського села» (БФ/39-2021 – 0121U113571).

 

   Наукові дослідження вченими кафедри виконуються й у співпраці з ДУ «Інститут землекористування НААН» Ця наукова установа є базою практичного навчання студентів і по завершенні навчання.


   З часу заснування кафедри науково-педагогічними працівниками ведеться підготовка наукових кадрів. Загалом підготовлено 7 докторів економічних наук, 14 кандидатів економічних наук за спеціальністю 08.00.06 - «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища». Наразі на кафедрі триває підготовка 5 здобувачів наукового ступеня доктора філософії (третій освітньо-науковий рівень вищої освіти) - галузь знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», спеціальність 051 «Економіка», напрям підготовки - «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища». Підготовку наукових кадрів здійснюють д.е.н., проф. Дорош О.С., д.е.н., доц. Купріянчик І.П., к.е.н., доц. Бутенко Є.В.


   Загалом науково-педагогічними працівниками кафедри опубліковано близько 600 наукових праць, із яких 37 монографій, 2 підручники, 20 посібників, понад 120 навчально-методичних видань.. Левова частина праць опублікована в науково-практичному журналі «Землеустрій, кадастр і моніторинг земель» НУБіП України. Лише впродовж 2021-2022 рр. ними опубліковано 25 статей. Наразі ведеться системна робота по включенню журналу до міжнародних наукометричних баз даних - Scopus, Web of Science. До цього процесу залучені і активно його реалізують члени редакційної колегії - д.е.н., проф. Дорош О.С., д.е.н., доц. Купріянчик І.П. та відповідальний секретар - к.е.н., доц. Бутенко Є.В. Подано заявку на включення електронної версії журналу до Web of Science. На даний час журнал включено та індексується в таких міжнародних бібліографічних базах даних, як: DOAG, Index Copernicus, Ulrichsweb, CrossRef, ResearchBib, EBSCO Publishing, EuroPub, DRJI, JurnalTOCs, WorldCat, Google Scholar, MIAR, BASE, EZB, SIS.
В науковому доробку кафедри близько 50 публікацій, що входять до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science.

   

 

   До науково-дослідної роботи кафедри активно залучається студентська молодь, що значно полегшує виконання ними курсових і магістерських робіт, застосовується практика участі студентів у виступах на міжнародних і всеукраїнських наукових конференціях, семінарах (готують доповіді та публікують тези доповідей). При кафедрі діє науковий гурток «Автоматизовані методи виконання геодезичних робіт у землеустрої». Щорічно залучається студентська молодь до участі у вітчизняних конкурсах студентських наукових робіт.

   Співробітники кафедри, аспіранти та студенти ОС «Магістр» проводять дослідження за такими напрямками:

  • реформування системи органів земельних ресурсів в умовах децентралізації влади; формування інституціонального середовища та ринкової структури земельного устрою України через територіальне планування землекористування;

  • державне регулювання екологічної безпеки у землекористуванні;

  • управлінські засади ведення екологічної політики на загальнонаціональному, регіональному та місцевому рівнях;

  • управління земельно-ресурсним потенціалом територій територіальних громад на основі комплексного підходу;

  • інтегроване управління землекористуванням;

  • управління землекористуванням і девелопмент нерухомості;

  • еколого-економічний розвиток територіальних громад: параметральне забезпечення;

  • еколого-економічна ефективність просторового планування землекористування територіальних громад;

  • еколого-економічні засади формування рекреаційного землекористування в межах водоохоронних зон територій міст;

  • технології відтворення продуктивності земель;

  • розроблення нормативів у сфері охорони та використання земель, а також запровадження їх у процес розробки документації із землеустрою та при встановленні обмежень у використанні земель;

  • підходи до формування обмежень та обтяжень у землекористуванні;

  • еколого-економічне обґрунтування структури землеволодінь і землекористувань, організації сівозмін та впорядкування угідь, а також класифікації земель за придатністю для різних видів використання;

  • розроблення економічного механізму регулювання земельних відносин;

  • нормування в топографо-геодезичній діяльності та землеустрої;

  • розроблення критерії та методів моніторингу землекористування.

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook