Природокористування і якість життя - поради лікаря: підвищення рівню холестерину у крові – мотивація для змін

11 лютого 2023 року
  Визначення сироваткового холестерину є одним з прикладів ефективного скринінгу. Під останнім розуміють спосіб або етап профілактики захворювань, коли визначається біомаркер фактору ризику або стан, що передує появі виражених проявів захворювання.
  Загальний холестерин, кількість різних ліпопротеїнів та їхнє співвідношення є біомаркером найбільш небезпечних серцево-судинних захворювань атерослеротичної природи.
  Певна кількість холестерину необхідна організму. Це важливий елемент клітинних мембран, який регулює проникність клітинної стінки і транспорт через неї. Крім того, холестерин бере участь в синтезі жовчних кислот, гормонів, жиророзчинних вітамінів, функціонуванні нервової, імунної та репродуктивної систем.
  Коли холестерину у крові забагато, він може накопичуватися на внутрішніх стінках кровоносних судин, звужуючи їхній просвіт та обмежуючи потік крові до серця та мозку. Згодом це може спричинити інфаркт або інсульт.
  Дослідження показують, що високий рівень холестерину часто має довгострокові негативні наслідки для здоров’я серця. Оскільки явних симптомів немає, ви можете не знати про це. 
  Зміни способу життя та терапія статинами є ефективними способами зниження високого рівня холестерину до здорового діапазону. Але перше за все високий рівень холестерину необхідно вчасно виявити.
СКРИНІНГ: ЛІПІДНА ПАНЕЛЬ
  Ліпідограма є простим та недорогим дослідженням, корисним для виявлення здорових людей та пацієнтів із ризиком серцево-судинних захворювань. 
  За останніми рекомендаціями кардіологічних товариств, здоровим дорослим людей, які не мають захворювань серця, варто перевіряти рівень холестерину кожні чотири-шість років, починаючи з 20 років.
  Людям із серцевими захворюваннями або тим, хто приймає ліки, що знижують рівень холестерину, чи має додаткові фактори ризику, проходити обстеження потрібно частіше. Так само як і дітям, що мають високий ризик серцевих захворювань. 
  Ліпідна панель передбачає визначенння таких показників:
  1.  Загальний холестерин. Оптимальний рівень загального холестерину < 5.0 ммоль/л.
  2.  Холестерин ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або так званий «поганий» холестерин. Оптимальний рівень ЛПНЩ < 3.0 ммоль/л.
  3.  Ліпопротеїни високої щільності, що називають «хорошим» холестерином. Оптимальний рівень ЛПВЩ > 1.0 ммоль/л (ч); > 1.2 ммоль/л.
  4.  Тригліцериди, які є іншим типом молекули жиру. 
  5. Оптимальний рівень тригліцеридів становить < 1.7 ммоль/л.
  Підвищення рівня холестерину є одним із факторів, які збільшують ризик серцево-судинних захворювань та їхніх фатальних ускладнень, включаючи інфаркт та інсульт. Ризик суттєво збільшується при наявності інших факторів – сімейної історії, куріння цигарок, зловживання алкоголю, підвищеного артеріального тиску, збільшення рівня цукру у крові, наявності зайвої ваги, низької фізичної активності і старшого віку.
  Якщо у вас виявлено підвищений рівень холестерину, особливо за наявності інших факторів ризику, слід невідкладно діяти. Відмова від куріння, скорочення споживання алкоголю, нормалізація ваги, споживання корисних харчових продуктів є обов’язковими складовими контролю серцево-судинного ризику. За показаннями можуть бути призначені статини та інші препарати для зниження рівня холестерину у крові.
 
 
 Олег Швець,
професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог

вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook