Всестороння зустріч у рамках проекту HORIZON EUROPE - ECOTWINS

6 лютого 2023 року

2 лютого 2023 року пройшли загальні збори учасників проекту HORIZON EUROPE, ECOTWINS «Розвиток дослідницького потенціалу та підвищення кваліфікації і навичок групи дослідників НУБіП України з агроекологічної інтенсифікації галузі рослинництва» (номер проекту 101079308 – ECOTWINS — HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-03).

Активними учасниками зустріч були координатори: Оксана Тонха (НУБІП), Bhim Bahadur Ghaley (UCHP), Jean Yong (SLU), Pere Fullana i Palmer (ESCI), науковці з Навчально-виробничого центру «Форель» (FOREL), виконавці з зазначених установ та менеджер проекту – Володимир Маліновський.


Засідання зі вступним словом розпочав менеджер проекту Володимир Маліновський, що зазначив важливість проекту у сучасних умовах та окреслив головні цілі, які повинні досягти виконавці. Згідно порядку денного розглядалися нагальні питання по виконанню проекту:

1) узгодження протоколу польових досліджень (основні доповідачі: Оксана Тонха та Богдан Мазуренко);

2) представлення платформи для поширення та обговорення основних результатів проекту (доповідач: Олена Паренюк);

3) представлення попередніх результатів лабораторних досліджень, як основи для модифікацій протоколів польових (Оксана Тонха).

В обговоренні взяли участь усі присутні. Учасниками загальних зборів, окрім керівників окремих робочих блоків (working packages) були співвиконавці з Науково-виробничого центру «Форель» Тетяна Маєвська та Наталія Ракша, що надавали інструкції по використанню окремих біостимуляторів. Bhim Bahadur Ghaley (UCHP) представив своїх аспірантів, що прийматимуть участь у виконанні досліджень в Данії – Saad Mir та Vaibhav Pradip Chaudhary. Jean Yong (SLU) вніс пропозицію збільшити «видимість» (visibility) виконавців на сайті, оскільки саме удосконалення навичок науковців є однією з цілей проекту. Між виконавцями польових досліджень обговорювалися особливості внесення біостимулянтів, оптимальні склади травосумішок для конкретних цілей досліджень та окреслювалися напрями майбутніх досліджень.


За результатами зустрічі було озвучено цілі, які ми вже досягли та окреслено межові камені, що повинні бути досягнуті найближчим часом. Загалом темп виконання проекту та досягнення певних ключових точок відповідають заявленим. Запропоновано провести окрему зустріч по вирішенню технічних питань проведення досліджень для основних виконавців перед початком закладання польових дослідів.

Плідна дискусія між виконавцями з України та міжнародними колегами чітко відображає основну суть та дух проекту – удосконалення навичок дослідників з усіх установ, посилення міжнародної співпраці у галузі сільського господарства та трансферу знань між учасниками.

Богдан Мазуренко,

асистент кафедри рослинництва

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook