Хомічак Любомир Михайлович

Народився 24 липня 1955 р. в м. Добромиль Львівської області. Закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості (КТІХП) в 1977 р. з отриманням кваліфікації інженер-технолог цукристих речовин. Два роки працював на Самбірському цукровому заводі на посадах майстра ремонтно-силового цеху та начальника зміни. В 1980 р. поступив в аспірантуру в КТІХП, після закінчення якої працював асистентом, доцентом, професором кафедри технології цукристих речовин, котра з 2011 р. має назву «кафедра технології цукру та підготовки води». З 2003 по 2008 рр. працював проректором з наукової роботи та міжнародних зв’язків Національного університету харчових технологій, проректором з навчально-науково-виробничих питань харчових технологій і соціальної роботи Національного університету біоресурсів та природокористування України (2008-2010 рр.), в.о. академіка-секретаря відділення зберігання і переробки сільськогосподарської продукції НААН (2011 р.), з 2012 р. і понині заступник директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України. В 2003 р. захистив докторську дисертацію в напрямку теоретичних основ та розроблення сучасних технологій очищення дифузійного соку з використанням ефектів кавітації та електроіскрових розрядів. В 2005 р. отримав звання професора.

Науковий напрямок – Професор Хомічак Л.М. є провідним вченим у галузі технології виробництва цукристих речовин та полісахаридів. Пріоритетним напрямом його досліджень є вдосконалення технологічних процесів зберігання та переробки цукрових буряків та цукру-сирцю з тростини. Особливістю досліджень Хомічака Л.М. є комплексний підхід до вивчення ефективності застосування нових нетрадиційних способів очищення дифузійного соку та використання напівпродуктів бурякоцукрового виробництва для виготовлення біоетанолу. Розроблені ним способи вапняно-карбонатного очищення дифузійного соку та їх апаратурне оформлення знайшли широке застосування як в Україні, так і за кордоном. За останні п’ятнадцять років вони впроваджені: на 19 цукрових заводах України, 7 цукрових заводах РФ, 2 заводах Республіки Бєларусь, по одному в Казахстані та Грузії із сумарним щорічним економічним ефектом більше 2,0 млн. доларів. Крім економічного прибутку розробки мають і значний екологічний ефект, сприяючи значному зменшенню викидів в атмосферу діоксину вуглецю та зменшенню витрат палива у цукробуряковому виробництві.
Під керівництвом Л.Хомічак захищені одна докторська та три кандидатські дисертації, в даний момент він є керівником трьох аспірантів. Сформована ним школа, котра налічує більше десятка науковців та співробітників, активно займається питаннями підвищення ефективності виробництва цукру з буряків, пошуку шляхів зменшення його собівартості та підвищення якості і біологічної цінності.
Хомічак Л.М. є висококваліфікованим науковцем та педагогом, умілим організатором навчального процесу. Він є автором 226 наукових праць, в тому числі 56 Авторських свідоцтв СРСР і патентів України, 2 патентів РФ, є співавтором 1 монографії, 3 навчальних посібників та одного підручника. Нагороджений знаком МОН України «Відмінник освіти».

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook