Зимові квіти ботанічного саду

21 січня 2023 року
  Незважаючи на все, що відбувається навкруги, Ботанічний сад НУБіП України продовжує радувати та дивувати відвідувачів та працівників прекрасними квітами.

 

 

  Неймовірна красуня та дуже популярна рослина для створення букетів – альстромерія. Її квітки мають високу декоративність, яскраве забарвлення і повітряні пелюстки, які схожі на лілії чи лілейники. Це висока рослина, що цвіте рясно і тривало та може виростати до 150 см. Всі сорти відрізняються між собою забарвленням пелюсток, але мають характерну форму листя. Альстромерія криваво-квіткова (Alstroemeria haemantha) має яскраві червоні пелюстки з жовтим вкрапленням. Квіти альстромерії бразильської (Alstroemeria brasiliensis) пофарбовані у відтінки рожевого.
 
  Вражає своєю ніжністю і витонченістю цимбідіум (Cymbidium) – вічнозелений епіфіт сімейства Орхідні. Такі рослини можна зустріти в субтропіках Північної Австралії та Азії, або ж в теплиці Ботанічному саду НУБіП.
 
  Квітують вони як правило в зимовий час протягом 4-6 тижнів. Величина квіток залежить від виду і сорту, вони бувають і великими, і малими. Квіти забарвлені в різні кольори: білий, жовтий, рожевий, кремовий, червоний і їх різноманітні відтінки. Дрібноквіткові види характеризуються найбільш сильним ароматом. Великоквіткові гібриди високо цінуються в Австралії та Європі, де використовуються на зріз.
 
  Дендробіум (Dendrobium) – рід трав'янистих багаторічників родини Орхідні. У перекладі з грецької «дендробіум» означає «той, що живе на дереві», що говорить про епіфітний спосіб існування рослини, хоча є серед видів дендробіума і літофіти (котрі живуть на камені). У природі дендробіум росте в Японії, на Філіппінах, у Китаї, Австралії, Океанії, Новій Зеландії та Новій Гвінеї і налічує понад 1200 видів, які іноді дуже відрізняються не тільки забарвленням та формою квіток і листя, а іноді і цвітіння, розташовуванням квітки на стеблі та багато чим іншим.
  Ще одною ніжною та елегантною квіткою, яку можна побачити в ботанічному саду є Кала (зантедексія) ефіопська (Zantedeschia aethiopica). Квіти з'являються на високій квітконіжці до 25 см. Вони зібраті в тонкі жовті суцвіття, загорнуті в білі покривала. Білий колір покривала утворюється через оптичний ефект від пустот під епідермісом.
  Дуже незвична та ефектна квітка у стреліції королівської (Strelitzia reginae). Це багаторічна рослина заввишки 1-2 м, також відома під назвою райська пташка. Доросла рослина випускає відразу кілька квітконосів, на яких утворюються по кілька квітів. Форма їх дуже незвичайна та складається з зовнішніх блискучих чашолистків помаранчевого відтінку та пурпурно-синіми й білими внутрішніми пелюстками, які з'єднані разом у вигляді стріли. В природніх умовах квітка утворює всередині нектар, що приваблює птахів колібрі. Період цвітіння триває з осені до ранньої весни. Дивовижна рослина стреліція вважається уособленням перемоги, мужності, цілеспрямованості, неординарності.
 
  Квітує зараз і молочай міля (Euphorbia milii) – сукулентна рослина, відома своїми неймовірно ефектними приквітниками. Цвіте молочай міля дуже яскраво, незважаючи на невеликий розмір квіток вони виділяються завдяки насиченому забарвленню приквітків, які часто приймають за пелюстки. Цвісти молочай може цілий рік, якщо рослині забезпечити необхідне освітлення.
  Ще одна сукулентна рослина хизується яскравими квітами в теплиці ботанічного саду – Епіфіллум Аккермана (Epiphyllum ackermanii). Це кактус, що має повітряне коріння і тригранні або плоскі яскраво-зелені стебла, які по краях мають «хвилі» або зубці. Епіфіллум Аккермана відрізняється великими квітами найрізноманітніших відтінків. Найчастіше бутони в розпущеному вигляді набувають червоного кольору. З’являються вони в середині весни або на початку літа. Пагони звисають вниз майже на 45 см.
 
  Але найбільш незвичні та унікальні квіти можна спостерігати у аспідистри широколистої (Aspidistra elatior) – це трав’яниста рослина з пишним, прикореневим листям. Аспідістру в народі називають зміїної травою, тому що виступаючі з землі лускаті вигнуті кореневища схожі на тіло змії.
  Квіти аспідистри справді унікальні, адже вони з’являються між лусочок прямо з кореневища. Коли пуп'янок розкривається, з'являється дрібна квітка зірчастої форми фіолетового забарвлення.
  До того ж зацвітає аспідистра дуже рідко, при найбільш підходящих умовах вирощування. Тому це справжнє диво для ботанічного саду. В природних умовах в тропічній Азії цвітіння аспідістри припадає на сезон дощів, який спостерігається в січні-березні.
 
 
 Марина Куранда

    


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook