Ph.D. Анатолій Стоянов: Наукова робота – основа розвитку завдяки силі розуму та інтелектуальної конкуренції

20 січня 2023 року
  У складних умовах війни НУБіП України впевнено продовжує здійснювати підготовку здобувачів ступеня доктора філософії. Наразі у відділі аспірантури відбувся діалог з аспірантом 1-го року вечірньої форми навчання ОНП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» Анатолієм Стояновим.

  • Анатолію, розкажіть, будь ласка, декілька слів про Ваше студентське життя і чому Ви прийняли рішення вступити до аспірантури НУБіП?

Я закінчив магістратуру НУБіП України і це був один з найцікавіших періодів мого життя, адже я займав активну студентську позицію в питаннях студентського самоврядування. Завдячуючи цьому мені вдалося розширити не тільки свій кругозір, а й познайомитися з іншими проактивними студентами, знайти справжніх друзів та наставників. Всією студентською організацією ми працювали над тим, аби виявити найкращих студентів в різних сферах та надати їм можливість проявити себе. Під час таких заходів ми проводили науково-практичні конференції й наукові ігри. Все це сформувало в мені розуміння важливості наукової роботи, яка дозволяє людству розвиватися за допомогою сили розуму та інтелектуальної конкуренції.
  З огляду на це, я розглядав можливість продовження навчання в аспірантурі НУБіП України після завершення навчання в магістратурі на кафедрі біржової діяльності економічного факультету. Однак, на той час я не відчував за собою достатнього рівня досвіду та все ще шукав певної новаторської думки. Та й аграрний ринок, на той час, все ще знаходився на етапі формування ринкових умов, які не могли б бути надійним фундаментом для моєї роботи, тож я вирішив отримати більше практичного досвіду по своїй спеціальності і вже на базі цього продовжити наукову роботу.
  Більше половини своєї кар’єри я присвятив роботі на товарних біржах, працював в торгових компаніях на посадах від аналітика товарних ринків до керівника департаменту електронних торгів. На даний момент, я є консультантом з розвитку біржових ринків і я сподіваюсь, що мої знання та досвід дозволять реалізувати потенціал створення сучасного ринкового середовища в національному аграрному секторі, який дозволить всім його учасникам управляти своїми ціновими ризиками.

  • Опишіть свої перші враження від реалізації освітньої складової Вашої освітньо-наукової програми впродовж першого семестру навчання?

— Як відомо, попередньо підготовка кандидатів наук передбачала навчання терміном 3 роки, а тому, як на мене, збільшення строку навчання в аспірантурі на 1 рік для докторів філософії є дуже вдалою ідеєю. На першому семестрі, я слухав курс з «Педагогіки та управління закладами вищої освіти», який дійсно допоміг мені краще зрозуміти та опанувати різні методи та заходи навчального процесу. На курсі «Методологія наукового дослідження» професором Єрмаковим на дуже високому професійному рівні було роз’яснено всі етапи та особливості проведення таких досліджень. Кожна дисципліна мала свою «родзинку». Найважливішим для мене було те, що під час занять ми могли напряму спілкуватися з кожним професором, а жива дискусія на парах, з того чи іншого питання, неабияк надихала для підготовки.
 Також хочу відзначити високий рівень організації навчального процесу відділом аспірантури – незважаючи на воєнний час та повітряні тривоги, працівники відділу та всі викладачі постійно цікавилися нашим самопочуттям та чи знаходимося ми в безпеці (при дистанційному підключенні), а у випадку повітряної тривоги чи вимкнення електроенергії, знаходили можливість перенести заняття на інший час. На мою думку, науково-педагогічні працівники повністю та сумлінно віддаються роботі, що неабияк стимулює до навчання та не дозволяє підводити своїх наставників.

  • Розкажіть декілька слів про Ваш напрям досліджень?

— Іще зі студентських часів, мене захопила ідея розвитку біржових ринків в Україні. Я знав, наскільки активно біржова торгівля відбувається в розвинених країнах і як це допомагає людям заробляти кошти, знижувати свої виробничі ризики та ставати більше конкурентними врешті-решт. З моменту мого випуску з університетських лав пройшло багато часу та й на теренах біржового ринку відбулися фундаментальні зрушення. Прийнято нове законодавство щодо регулювання товарних біржових ринків та фондових бірж, Тепер, згідно Закону, товарні біржі підлягають ліцензуванню, а відтак й мають підвищений контроль з боку регулятора. Це має справити позитивний ефект, адже кількість бірж, що отримали ліцензії складає менше 1% з тих, що було зареєстровано згідно даних статистики до вступу нового Закону в силу. Концентрація біржової торгівлі дозволить сконцентрувати попит та пропозицію на невеликій кількості бірж в Україні, а відтак – дозволить сформувати правильно функціонуючий ринок.
  Тема мого дослідження «Розвиток деривативних контрактів на товарних ринках України у повоєнний час» – це спроба пояснити природу та функціонування похідних контрактів, переваги їх використання для всіх учасників ринку. Похідні цінні папери є основним інструментом для торгівлі (де базовим активом є товарна продукція) в розвинених країнах світу, а тому ціни формуються не на базі угод купівлі-продажу, а за результатами біржових торгів саме деривативними контрактами.
  У випадку нашої держави, у післяпереможний період, питання формування рівноважних, ринкових цін буде чи на найголовнішим, адже буде потрібно відбудовувати все, а також питання продовольства нікуди не зникне, тож формування цін, я вважаю є й буде одним з найважливіших питань у майбутньому. За наявності сучасних біржових інструментів для торгівлі (деривативні контракти), учасники товарних ринків мали б змогу знизити свої цінові ризики, більш точно спланувати свою витрати та, зрештою, стали б більш конкурентними як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, а це додатковий приток валютної виручки та пришвидшення грошового потоку в країні.

  • Як Ви можете охарактеризувати свого наукового керівника?

— Я познайомився з доцентом, кандидатом економічних наук Валентиною Олександрівною Яворською під час студентського навчання. Ще в той час мене вразило наскільки вона глибоко та професійно розбирається у всіх питання функціонування біржових ринків. При цьому, вона могла пояснити надскладні речі досить просто та доступно. Валентина Олександрівна декілька разів стажувалася закордоном, активно приймає участь у міжнародних конференція та заходах щодо розвитку біржових ринків в Україні, а також вільно володіє англійською мовою. Валентина Олександрівна – глибокий спеціаліст з величезним практичним та теоретичним досвідом та має прекрасні навички організації наукового процесу. Під час підготовки до вступу до аспірантури, Валентина Олександрівна погодилася стати моїм дипломним керівником та вже надала мені ряд цінних порад та рекомендацій, а тому я впевнений, що за її керівництва моя робота дійсно буде вдалою та корисною суспільству.

  • Які Ваші подальші плани, після захисту дисертаційної роботи?

Я щиро вірю, що дуже скоро ми відсвяткуємо нашу, українську, Перемогу і це на сьогодні – найголовніше. Будь який кінець – це початок для чогось нового. Після завершення дисертаційної роботи, я хотів би прийняти участь в її впровадження та реалізації її елементів. Тут дійсно дуже багато роботи як на рівні нормотворчої так і роботи «в полях». До того ж, мені подобається педагогічна практика, адже спілкування з новими поколіннями завжди надихає на нові зрушення. При цьому ніколи не можна зупинятися на певному рівні знань та досвіду – необхідно й надалі розвивати досвід функціонування та розвитку торгових платформ, систем та біржових центрів по всьому світу, а використання найкращих практик і є запорукою успіху для нашої країни.

  • Щиро дякуємо Анатолію за приділений час та бажаємо успіхів всім здобувачам аспірантури.

Надія Міняйло,
заступник завідувача відділу аспірантури

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook