Ph.D. Перші кроки Олександра Вержиховського на шляху здобуття ступеня доктора філософії

17 січня 2023 року
  В умовах війни, складних ресурсних обмежень справжнє захоплення викликають аспіранти НУБіП України. У кожного свій фронт боротьби, у наших здобувачів – науковий. Цей шлях важливий для України і за нього варто боротися. Адже молода українська наука сьогодні – це те, що будуватиме майбутнє нашої держави.
  Продовжуючи розпочату відділом аспірантури серію інтерв’ю зі здобувачами третього освітньо-наукового рівня спілкуємось із аспірантом першого року навчання третього освітньо-наукового рівня факультету ветеринарної медицини Олександром Олександровичем Вержиховським.

  • Олександре, чому Ваш вибір зупинився на вступі до аспірантури?

— Плани про вступ до аспірантури назрівали давно – ще відразу після завершення навчання на факультеті ветеринарної медицини та успішного захисту дипломної роботи з епізоотології. Із тодішнім дипломним керівником Віталієм Володимировичем Недосєковим у далекому 2010 році ми обговорювали продовження наукової діяльності уже на правах аспіранта. Проте одруження, народження малечі та перші кроки кар’єрного зростання змусили відкласти наукові амбіції на певний час. Наразі ж займаю посаду операційного директора компанії, в структурі якої є молочно-товарна ферма. Я прийняв рішення повернутись до втілення одного із життєвих планів та отримати ступінь доктора філософії у галузі ветеринарної медицини під керівництвом все того ж Віталія Володимировича, принісши при цьому користь і керованій мною компанії, адже наукову роботу проваджу на базі нашої МТФ і присвячена вона підвищенню продуктивності та ефективності ферми за рахунок управлінських методів спрямованих на впровадження протоколів біобезпеки і, як наслідок, зниження використання рівня антибіотиків. Специфікою роботи на моїй посаді є управління всіма операційними бізнес-процесами компанії, пошук нових та вдосконалення існуючих інструментів підвищення виробничої ефективності за умови обмежених ресурсів у дуже висококонкурентному середовищі. І це саме та складова, де може найкращим чином проявитись синергія бізнесу та науки.

  • Опишіть свої перші враження від освітньої складової підготовки впродовж першого семестру навчання?

— Перший семестр подолано успішно. Освітньо-наукова програма керівництвом факультету ветеринарної медицини, гарантом ОНП та відділом аспірантури сформована дуже якісно. Впродовж першого семестру вдалось поновити та покращити знання із методології ведення наукових досліджень, англійської мови за професійним спрямуванням, філософії науки та педагогіки і управління закладами вищої освіти. Слід відзначити, що навчальний процес як на мене суттєво відрізнявся від того, який мені запам’ятався зі студентських років. Майбутні доктори філософії – це уже свідомі, сформовані особистості із власним життєвим та професійним досвідом. Кожне заняття, будь-то онлайн чи очне, перетворювалось на жваву цікаву дискусію, під час якої викладач виступав радше модератором, аніж вчителем. Також слід відмітити активну участь в освітньому процесі ректорату Університету, адже майже щотижня впродовж першого семестру у нас були заняття із ректором Станіславом Миколайовичем, проректорами Сергієм Миколайовичем та Вадимом Анатолійовичем, також до освітнього процесу були долучені гостьові лектори. Хочу відзначити високий рівень організації освітнього процесу за координації профільного проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія Миколайовича Кваші впродовж всього першого семестру, адже незважаючи на повітряні тривоги та відключення електропостачання ми мали можливість в очно-дистанційному форматі прослухати лекційні курси в повному обсязі.

  • Як Ви бачите своє подальше навчання та саморозвиток?

— Попереду три з половиною роки навчання із все більшою концентрацією зусиль на виконанні власного наукового дослідження та впровадженні його у практику. Впевнений, що завдяки кваліфікованому супроводу та якісній співпраці з науковцями і управлінцями рідної alma mater я обов’язково впораюсь. Прикладу максимум зусиль задля отримання Диплому доктора філософії з ветеринарної медицини!

  • Щиро дякуємо Олександру за відверті відповіді, розуміння цінності і важливості своїх досягнень та нагадуємо – освітньо-науковий процес підготовки докторів філософії невпинно рухається вперед. Відповідно до навчальних планів окремих освітньо-наукових програм вже з кінця лютого передбачається реалізація фахових та вибіркових дисциплін для аспірантів 1-го року навчання.

Надія Міняйло,
заступник завідувача відділу аспірантури

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook