Природокористування і якість життя - поради лікаря: важливі відмінності між COVID-19, застудою, алергією та грипом

13 січня 2023 року

     Захворювання з ураженням верхніх дихальних шляхів можуть бути дуже схожими, оскільки мають подібні механізми виникнення симптомів. Відрізнити їх складно, але все ж є особливості, які допомагають зрозуміти ймовірність тієї чи іншої причини. Це важливо для прийняття рішення, які невідкладні дії треба вжити та коли і яким чином звернутись за допомогою.

     Спробуємо розібратись в особливостях і проявах захворювань, які проявляються респіраторними симптомами.

   COVID-19 — інфекційне респіраторне захворювання, спричинене зараженням вірусом SARS-CoV-2. Вірус поширюється повітряно-крапельним шляхом, під час дихання, кашлю, чхання, розмови або співу. Вірус також може поширюватися, якщо ви торкнетеся поверхні або предмета з вірусом, а потім торкнетеся рота, носа або очей. Втім, ризик поширення таким шляхом суттєво менший.

     Найпоширенішими симптомами COVID-19 є гарячка, кашель і втома. В останні декілька місяців у пацієнтів, які інфіковані новими варіантами вірусу SARS-CoV-2, часто спостерігається біль у горлі. Менше з тим, захворювання може мати багато інших ознак і проявів.

    Ремдесивір – один з небагатьох противірусних препаратів, які схвалені для лікування COVID-19. Інші препарати переважно полегшують симптоми захворювання.

COVID-19 ТА ЗАСТУДА

    COVID-19 викликає вірус SARS-CoV-2, а застуду найчастіше спричинюють риновіруси. Ці віруси поширюються подібними шляхами та викликають багато однакових симптомів.

      При COVID-19 та застуді зазвичай бувають кашель (для COVID-19 характерний сухий),  біль у горлі, нежить або закладений ніс. Для коронавірусного захворювання більше притаманні головний та м’язові болі, втома, лихоманка, втрата смаку або нюху (при  COVID-19 навіть без нежитю чи закладеності носа). Водночас чхання частіше зустрічається при застуді.  Серед симптомів, які можуть бути лише при COVID-19, — діарея, нудота або блювання.

     Симптоми COVID-19 зазвичай з’являються від двох днів до двох тижнів після інфікування SARS-CoV-2. При застуді основні прояви стають помітними майже одразу, найчастіше у перші три дні після потрапляння відповідної кількості вірусів в організм.

    Звичайна застуда не лікується противірусними препаратами. Рекомендуються симптоматичні засоби - знеболюючі та протизапальні. На відміну від COVID-19, застуда зазвичай не викликає небезпечних ускладнень. Більшість людей одужують за 3-10 днів. Інколи захворювання може тривати до двох-трьох тижнів.

COVID-19 ТА СЕЗОННА АЛЕРГІЯ

    Сезонна алергія — це реакція імунної системи, викликана впливом алергенів, кількість яких періодично підвищується, як на приклад під час цвітіння різних рослин.

    Для обох захворювань характерний нежить або закладений ніс та іноді почервоніння очей (кон'юнктивіт), втрата смаку або нюху (при  COVID-19 навіть без нежитю чи закладеності носа). До схожих симптомів, які частіше зустрічаються при COVID-19, відносяться головний біль, кашель, втома, біль у горлі.  Водночас при алергії не буває лихоманки та м’язових болів, діареї, нудоти або блювання. При COVID-19 рідше зустрічається чхання і майже ніколи не буває свербіжу у носі, роті або внутрішньому вусі, що характерно для алергії.  

    COVID-19 може викликати задишку або утруднене дихання. При сезонній алергії зазвичай цього не буває, якщо у вона не супроводжується респіраторними захворюваннями, такими як астма.

    Лікування сезонної алергії включає антигістамінні препарати, назальні стероїдні спреї та деконгестанти, а також уникнення контакту з алергенами, коли це можливо. Прояви сезонної алергії можуть зберігатися декілька тижнів та потребувати прийому ліків.

COVID-19 ТА ГРИП

    Обидва є вірусними респіраторними захворюваннями. COVID-19 викликає вірус SARS-CoV-2, а грип — віруси грипу А і В. Усі ці віруси поширюються подібними шляхами.

    COVID-19 і грип мають схожі симптоми. Можуть перебігати безсимптомно, у легкій або важкій формі, при цьому інфіковані люди можу поширювати віруси. Також зустрічаються випадки одночасного інфікування вірусом грипу та SARS-CoV-2.

    Для цих захворювань характерні такі симптоми як головний біль, кашель, болі в м’язах, втома, біль у горлі, лихоманка, нежить або закладений ніс, задишка або утруднене дихання, іноді нудота, блювання або діарея (частіше у дітей).  Водночас при грипі вкрай рідко буває втрата смаку або нюху.

    Симптоми COVID-19 зазвичай з’являються за 2–14 днів після контакту з SARS-CoV-2. Симптоми грипу - через 1–4 дні після зараження вірусом. Лікуювання грипу противірусними препаратами у перші дні після інфікування може мати високу ефективність.

     COVID-19 може викликати ускладнення, відмінні від ускладнень грипу, такі як утворення тромбів, тривалий або лонг COVID-19 та мультисистемний запальний синдром у дітей.

ЯК ЗАПОБІГТИ СЕЗОННІЙ АЛЕРГІЇ

     Найкращий спосіб – уникати відомих вам тригерів. Якщо у вас алергія на пилок, залишайтеся в приміщенні із закритими вікнами та дверима, коли в повітрі багато пилку.

     Носіння маски для обличчя також забезпечує певний захист від сезонної алергії. Маски запобігають вдиханню більших частинок пилку. Однак дрібніші частинки пилку можуть проникнути через маску. Також важливо прати маску після кожного використання, оскільки у ній можуть залишатися частинки пилку.

ЯК УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ НА COVID-19, ЗАСТУДУ ТА ГРИП?

     Від COVID-19 та грипу рекомендовано робити щеплення. Вакцини проти COVID-19 знижують ризик захворювання та поширення вірусу. Обидві вакцини знижують ймовірність серйозного захворювання, ризик ускладнень і смерті, особливо у найбільш вразливих людей (похилого віку, з ожирінням та широким переліком хронічних захворювань).

      Існують стандартні заходи безпеки, що зменшує ризик зараження вірусами, які викликають застуду, грип і COVID-19:

     • Уникайте тісного контакту з усіма, хто хворий або має симптоми.

    • Дотримуйтеся дистанції, коли ви перебуваєте в закритих громадських місцях. Це особливо важливо, якщо у вас підвищений ризик серйозних захворювань. Деякі люди можуть мати COVID-19 і поширювати вірус іншим, навіть якщо вони не мають симптомів або не знають, що хворіють.

    • Одягайте захисну маску для обличчя в закритих громадських місцях, особливо з великою кількістю людей, незалежно від того, вакциновані ви чи ні.

    • Часто мийте руки з милом і водою протягом принаймні 20 секунд або використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі, що містить не менше 60% спирту.

     • Уникайте багатолюдних приміщень і закритих приміщень із поганою вентиляцією.

   • Поліпшить потік повітря в приміщенні. Якщо ви не можете відкрити вікна, використовуйте повітряні фільтри чи портативні очищувачі повітря. Ввімкніть витяжні вентилятори у ванній кімнаті та на кухні.

    • Під час кашлю чи чхання прикривайте рот і ніс внутрішньою стороною ліктя або серветкою. Після цього викиньте використану серветку та негайно вимийте руки.

    • Не торкайтеся руками очей, носа та рота.

    • Уникайте спільного використання посуду, склянок, рушників, постільної білизни та інших предметів домашнього вжитку, якщо ви або ваші домашні хворі.

     • Регулярно очищуйте та дезінфікуйте поверхні, яких часто торкаються. Зокрема, дверні ручки, вимикачі світла, електроніку та лічильники.

     • Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома ізольованими. Не виходьте на роботу, у школу та громадські місця. Уникайте громадського транспорту та таксі.

     Якщо ви маєте симптоми, схожі на COVID-19, зверніться до сімейного лікаря.

      Пізня осінь та зима — час сплеску сезонних захворювань, як грип, застуда та COVID-19. Не нехтуйте профілактикою, адже хворіти зараз не на часі. Будьте здорові!

 Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook