2022 рік у подіях кафедри журналістики та мовної комунікації

1 січня 2023 року
НУБіП України

Завершується важкий, трагічний для України рік. Війна, розв’язана російським агресором, щодня впливає на кожного з нас. Однак попри всі надскладні випробування українське суспільство демонструє стійкість, організованість, вміння адаптуватись до умов і перемагати. Поки Захисники України героїчно боронять нашу землю на передовій, викладачі та студенти намагаються відповідати на виклики сьогодення, сумлінно навчатися і творчо працювати задля майбутнього.

Кафедра журналістики та мовної комунікації протягом року організувала і провела багато важливих, цікавих і дуже потрібних заходів, які ще більше згуртували викладачів та студентів. Уже з перших днів війни стало зрозуміло, як важливо підтримувати зв’язок із кожним, допомагати, шукати альтернативні рішення щодо навчання в таких складних умовах. Перед майбутніми журналістами постали ще й нові професійні виклики, адже вчасно доносити правдиву інформацію до суспільства і при цьому активно протистояти ворожій пропаганді, маніпуляціям та фейкам стало надважливим завданням медійників. Тому заняття зі студентами упродовж року часто проводили у неформальному середовищі, із залученням цікавих гостей – журналістів-практиків, волонтерів, військових, громадських діячів.
Ще на початку березня викладач журналістських дисциплін Іван Чиж актуалізував робочу програму навчальної дисципліни «Журналістська етика. Професійні стандарти журналістської діяльності» циклом лекцій «Інформаційні війни як інструмент міждержавних політик. Цінності та антицінності інформаційної доби». А під час семінарських занять студенти ділилися власними роздумами, дискутували щодо місії нової української журналістики в нелегку пору викликів і боротьби за справжні цінності.

У непростий період змішаного навчання в умовах воєнного стану було вирішено запровадити для студентів-журналістів формат наскрізної практики. На початку квітня відбулися ознайомчі зустрічі студентів усіх курсів з керівниками практики.

   

Кожна зустріч була конструктивним, але водночас дуже теплим діалогом. Відчувалося, що студенти навіть у складних умовах війни прагнуть працювати творчо, розвивати свій потенціал.

У травні на кафедрі журналістики та мовної комунікації відбувся публічний захист курсових робіт з курсів «Теорія твору і тексту» (3 курс) та «Аудіовізуальне виробництво» (2 курс). Студенти обрали актуальні теми, зокрема щодо традиційних та нових медіа, фейків, маніпулятивних прийомів, мови ворожнечі, особливо наголошували на проблемах у масмедіа у звʼязку з російсько-українською війною.

Викладачі з приємністю відзначали високий рівень знань студентів, уміння самостійно працювати з різноманітною інформацією, готувати до своїх робіт цікаві презентації. Попри те, що студенти працювали в різних умовах через евакуацію та адаптування в новому середовищі, через обмеження доступу до тих чи інших ресурсів, бажання працювати, здобувати нове перемогли всі перешкоди!

Творчо підійшли до завершення навчального року першокурсники. Останнє заняття з дисципліни «Теорія журналістики» провели, представляючи власні доробки. Напередодні, 19 травня, українці відзначали День вишиванки, тому студенти отримали завдання максимально зафіксувати цю подію і висвітлити її у різножанрових журналістських матеріалах.

У жвавій дискусії, яка супроводжувала кожну з представлених студентами робіт, відчувалося, як важливо нам, українцям, підтримувати в собі цю гордість і причетність до великого скарбу нації.

30 травня 2022 року в межах заходів, приурочених святкуванню Дня Університету, відбулась I Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Сучасні тенденції в медіагалузі», у роботі якої взяли участь журналісти-початківці не тільки НУБіП, а й інших закладів вищої освіти України.

Представлені різновекторні наукові доповіді студентів підтвердили важливість проведення подібних заходів, які сприяють формуванню якісного фахівця в умовах викликів сьогодення.

Конференція стала платформою для обговорення сучасних тенденцій у медіагалузі, обміну ідеями серед представників студентської спільноти, а для студентів 4 курсу – це ще й завершальний акорд навчання на спеціальності за ОС «Бакалавр».
Справжнім подарунком для студентів-журналістів, викладачів та й навчального закладу загалом у переддень професійного свята працівників ЗМІ стало відкриття навчальної медіалабораторії кафедри журналістики та мовної комунікації.

Медіалабораторія стала затишним творчим куточком, де студенти-журналісти освоюють нові медіаформати для створення власних медіапродуктів; відпрацьовують навички роботи у телевізійній та радіостудії, опрацьовують на практиці теоретичні знання щодо використання відео й аудіотехніки, освітлювальних приладів, пробують себе у ролі фоторепортерів, блогерів соціальних мереж, ведучих тощо.

6 червня, у День журналіста, проведено круглий стіл «Журналістика крізь призму століть». Гостею заходу стала науковиця, поетка, журналістка Суспільного радіо та радіо «Голос Донбасу», заступниця директора Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька.

  

22 червня 2022 року Комісія з журналістської етики провела експертне обговорення для медійників, студентів факультетів журналістики, медіаекспертів та усіх зацікавлених «Допомога журналістам під час війни: що можуть зробити експерти?».
Активними учасниками зустрічі стали викладачі на студенти кафедри журналістики та мовної комунікації, а предметом обговорення – нагальні проблеми журналістської спільноти, зокрема складнощі роботи журналістів під час війни, саморегулювання журналістів і редакцій, робота медіа на окупованих територіях.

  

У червні на кафедрі відбувся також успішний захист бакалаврських робіт і перший випуск бакалаврів-журналістів.

  

Роботи супроводжувалися цікавими та фаховими презентаціями, а тематика розкрила весь спектр актуальних проблем: інформаційні війни, воєнна тематика в засобах масової інформації, тревел-журналістика та спортивна журналістика, особливості інтервʼю в різних видах медіа, аналіз відомих українських ЗМІ тощо.
Дипломи про успішне завершення навчання перші випускники спеціальності «Журналістика» отримали з рук проректора з науково-педагогічної роботи професора Василя Шинкарука, адже саме він був ініціатором відкриття цієї спеціальності на гуманітарно-педагогічному факультеті.

Однією з суттєвих переваг здобуття журналістського фаху в НУБіП України є те, що вже з першого року навчання студенти мають унікальну можливість відпрацьовувати теоретичні знання на практиці, швидко отримати необхідні навички, аби в майбутньому стати справжніми професіоналами, досліджуючи актуальні теми та вдосконалюючи свої уміння «універсального» журналіста. Тому навчання в осінньому семестрі було побудовано з акцентом на практичних заняттях у медіалабораторії із залученням знаних журналістів-практиків.

Упродовж усього семестру суботні зустрічі у медіалабораторії були для студентів майданчиком для відпрацювання практичних навичок: як поводитися в кадрі, ставити тембр, голос, інтонацію, як опанувати секрети роботи з камерою, щоб відчути смак репортерського ремесла і наважитися зняти перший власний сюжет.

26 жовтня понад 40 школярів приєдналися до «Школи молодого журналіста НУБІП», аби дізнатися про особливості цієї професії та взяти участь у цікавому майстер-класі «Так не повинен робити журналіст».

 

Ведучі заходу журналістка, доцент кафедри журналістики та мовної комунікації Анна Данько та ведуча програм Суспільного радіо, медіатренерка Ярина Скуратівська привідкрили деякі закулісні подробиці цієї професії, а всі учасники активно долучилися до майстер-класу. Отримані сертифікати про участь у Школі молодого журналіста стануть стимулом іти до мрії і здобувати журналістський фах у стінах НУБіП.

Груднева зустріч із випускниками шкіл та батьками у межах Дня відкритих дверей, незважаючи на складні умови сьогодення, відбулася на високому рівні. Щойно переступивши поріг медіалабораторії, абітурієнти відразу занурилися у творчу атмосферу професії, адже студенти саме готували інформаційний випуск для каналу «Свій НУБіП». Зустріч стала невимушеною розмовою однодумців про загальнолюдські цінності, професійну етику, інтерактивне спілкування в соціальних медіа і, звичайно, про роль журналіста в умовах війни.

Цікаві зустрічі з відомими людьми – волонтерами, військовими, медійниками відбулися в межах роботи студентського науково-практично-світоглядного гуртка «МедіаТОР». Одна з таких – із волонтеркою, організаторкою весіль для військових Оленою Ярошенко.

Саме завдяки цій зустрічі кафедра долучилася до благодійної акції «Чарівники» і підготувала подарунки до Дня Св. Миколая дітям загиблих військових.

  

Завершився дуже складний рік, але в нас ще багато планів і мрій. Ми навчилися бути більш уважними, щедрими, відповідальними і вдячними, цінувати мить і з вірою дивитися в майбутнє.


Тож нехай 2023-й стане роком Перемоги!
Оптимізму, здоров'я, невичерпної енергії усім нам!
Миру та спокою в серцях і на нашій рідній землі!
 
Наталя Адамчук,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook