Патронатне виховання в полі зору учасників Дискусійного клубу

26 жовтня 2022 року

25 жовтня 2022 року члени Дискусійного клубу зібралися на своє чергове засідання. Цього разу темою обговорення гуртківців стало патронатне виховання.

В ході засідання було з’ясовано, що Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Членів гуртка дуже цікавила дана тема, тому що в сьогодні Україна перебуває у війні і дуже багато дітей залишилося без батьків і взагалі без близьких родичів.  Тож можливість направлення таких дітей в сім’ї, де над ними буде встановлено патронат є одним із шляхів вирішення проблеми подальшої долі таких дітей.

В ході засідання було з’ясовано, що метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, або законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

 

 

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та соціально - психологічної реабілітації дитини у своїй сім’ї.

 Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має вищу освіту, позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні, добровільного помічника з числа повнолітніх членів сім’ї.

 Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212 Сімейного кодексу України, а також особи, чиї діти були засуджені, перебувають або перебували у конфлікті з законом.

Наприкінці засідання було підбито підсумки зустрічі і визначено наступну  тему  зустрічі «Юридична відповідальність і Система покарань».

  

Людмила Протосавіцька,

Керівниця студентського наукового гуртка

Дискусійний клуб «De Jure!»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook