День відкритих дверей на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології!

11 грудня 2022 року

  8 та 10 грудня факультет захисту рослин, біотехнологій та екології гостинно зустрів випускників загальноосвітніх навчальних закладів (шкіл, ліцеїв, гімназій), випускників технікумів, коледжів, батьків та викладачів з міста Києва й різних куточків України. Всі охочі, незважаючи на складну ситуацію в країні, зуміли долучилися до трансляції через екрани комп’ютерів та смартфонів, у режимі онлайн.


  Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології презентував спеціальності 101 «Екологія», 162 «Біотехнології та біоінженерія» та 202 «Захист і карантин рослин». Декан факультету, професор Юлія Коломієць дружньо привітала гостей наголосивши, що факультет є лідером серед кращих факультетів інших вузів України, а наші випускники займають провідні посади в сферах аграрної галузі.

  Спеціальності, які готує факультет – це спеціальності майбутнього, наші фахівці будуть користуватися найбільшим попитом у післявоєнний період. Сільське господарство, зокрема рослинництво та плодоовочівництво, в сучасній економіці України займатиме провідну роль. Звісно, для рослинництва найважливішим критерієм господарювання є високі врожаї. Щоб поле родило, про нього потрібно дбати: обробляти, удобрювати, захищати рослину від шкідника. Саме таких висококваліфікованих фахівців готує спеціальність 202 «Захист і карантин рослин». Бойові дії в Україні вже призвели до катастрофічних наслідків для навколишнього середовища. Тому, професійність екологів, яких готує спеціальність 101 «Екологія», врятує населення від екологічної катастрофи й руйнівних наслідків для здоров’я, життя в цілому. В той час, фахівці спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» точно знатимуть, як одержати лікувальні препарати, харчові добавки і біологічно активні речовини, забезпечити сільське господарство бактеріальними добривами, засобами захисту рослин, поновлюваними джерелами енергії, щоб зменшити масштаби забруднення планети різноманітними відходами, працюватимуть над створенням нових організмів методами біоінженеріїї, моделюватимуть біологічні процеси та створюватимуть ліки методами біоінформатики. Випускники факультету захисту рослин, біотехнологій та екології зроблять цей світ кращим!


  Юлія Василівна наголосила, що при сумлінному навчанні студенту гарантовано стовідсоткове отримання першого, високооплачуваного робочого місця. Для забезпечення сучасними базами практик факультет ефективно співпрацює з представниками бізнесу, випускниками і радою роботодавців. Практика студентів проводиться в профільних наукових установах, зокрема державних установах: Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України, Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, Інститут продовольчих ресурсів НААН України, Інститут захисту рослин НААН України. А також на сучасних підприємствах таких, як ТОВ «Біотестлаб», група компаній «Біонорма», ТОВ «Енвімонітор» та підрозділах університету – Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК, ННІ лісового і садово-паркового господарства.

 
  Кожного абітурієнта цікавить, яку професію він отримає після навчання, тому декан факультету більш детально зупинилась на цьому питанні. Майбутній еколог це: державний інспектор з техногенного та екологічного нагляду, інспектор з охорони природи, інспектор з охорони природньо-заповідного фонду, фахівець з радіаційного та хімічного захисту, фахівець з розвитку сільського туризму, консультант з екології в сільському, лісовому, водному господарствах та в природно-заповідній справі.

 
  Професії в галузі біотехнології: біотехнолог, біолог-дослідник, технолог з біовиробництва, завідувач лабораторії, відділу клітинної і генетичної інженерії, директор компанії з виробництва препаратів: фармацевтична, медична, промислова, біоенергетична галузі, інженер з відтворення природних екосистем.

 


  Майбутній фахівець з захисту і карантину рослин це: співробітник бізнес компанії по роботі з дозвільними документами та реєстаційними документами пестицидів і агрохімікатів, інспектор з захисту рослин на виробництві, фахівець з захисту рослин (ентомолог, фітопатолог, ентофітопатолог), спеціаліст з прогнозування розмноження шкідливих організмів у рослинництві, овочівництві, плодівництві та садово-паркових насадження, фахівець з розробки та подальшого наукового супроводу у виробництві технологій захисту сільськогосподарських культур.

 


  Співпраця через угоди, гранти з міжнародними партнерами – напрям, який відіграє ключову роль при підготовці фахівців. Наші студенти та викладачі завжди активно приймають участі у всеукраїнських й міжнародних конференціях, наукових семінарах та інших наукових заходах. Юлія Василівна акцентувала увагу, що нині факультет є учасником міжнародної програми DAAD «Диджиталізація аграрної освіти України» та спільного Україно-Норвезького проєкту з радіоактивності довкілля. Завдяки співпраці з Вагенінгенським університетом 22 студенти пройшли стажування за кордоном. У 2021 році від факультету подано в міжнародній колаборації (Іспанія, Італія, Швеція, Франція, Україна) проєкт «Горизонт» за тематикою «Розробка механізмів переходу сільськогосподарського підприємства від традиційних до агроекологічних методів виробництва в умовах зміни клімату».

  На базі факультету існують наукові гуртки, які створюють для студентів творче наукове середовище. Наукові гутки орієнтовані на підтримку нових наукових ідей, інновацій, обмін знаннями, реалізацію успішних проєктів та отримання додаткових практичних навичок. Юлія Василівна зауважила, що для проведення наукових досліджень функціонує 3 навчально-наукові лабораторії, науково-дослідна, 6 навчально-науково-виробничих лабораторій, освітньо-науковий центр «Здоров’я рослин». Факультет працює над модернізацією і оновленням наукових лабораторій, адже оновлення матеріально-технічної бази є одним із пріоритетних напрямків для підготовки фахівців.

 


  Декан факультету надала актуальну інформацію про вступ, прохідний бал, шанси навчатися за бюджетні кошти та зауважила, що можна отримати додаткові бали після консультаційно-підготовчих курсів та олімпіади, що проводяться на базі НУБіП України.

 

  Презентаційна доповідь декана не оминула й насичене, цікаве та активне студентське життя на факультеті, умови проживання в унікальному студмістечку Голосіївського району. Юлія Василівна підкреслила, що викладачами кафедри регулярно проводиться інформаційно-просвітницька, культурно-виховна робота серед студентів, розвиток їх творчих та інтелектуальних здібностей, залучення до різноманітної діяльності за інтересами, участі в культурно-освітній, спортивно-оздоровчій та інших видах діяльності, також проводиться індивідуальна виховна робота зі студентами групи, студентами, які проживають у гуртожитках та ін.

 

  Петро Дрозд доцент кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики, Дмитро Гентош завідувач кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна, Алла Клепко завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД представили кафедри, розповіли про організацію навчального процесу, міжнародне стажування студентів, навчально-наукові лабораторії, наукові гуртки, участь викладачів кафедр у наукових вітчизняних та закордонних конфереціях, про переваги навчання, галузі працевлаштування та дозвілля студентів.

 

  Учасників заходу особливо цікавили питання працевлаштування після університету, умови навчання у воєнному стані, вимоги до абітурієнтів, підготовчі курси та прохідний бал для вступу на бюджет. Після тривалого діалогу та відповідей на питання, впевнені, багато хто вже визначився виявивши бажання навчатися саме в нашому університеті. На завершення декан Юлія Коломієць наголосила, що на факультеті кожен день може стати Днем відкритих дверей та запросила абітурієнтів відвідати університет і факультет очно!

Наталія Батрак

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook