Навчання всупереч війні на факультеті ветеринарної медицини

6 грудня 2022 року
ФВМ НУБіП України

   Анастасія Лобас, староста 8 групи, 2 курсу факультету ветеринарної медицини – "24 лютого розпочалося повномасштабне вторгнення рашистів у нашу країну, що не лише змінило наше життя на "до і після", але й наше відношення до звичних речей. Особливо гостро сприймається питання як, не зважаючи на відчуття постійної тривоги, зорганізувати своє навчання і життя в цілому.

   Попри всі ці обставини, з часом, ми адаптувалися до екстремальних умов військового стану і змогли розпочати навчання в очному форматі та продовжити його у дистанційному (змішана форма). На мою думку, це була гарна ідея, адже з нас готують ветеринарних лікарів, які мають рятувати життя тварин і відповідальні за безпеку людства. Ветеринарна медицина та її освоєння потребує аудиторної практичної роботи в лабораторії, клініці, стаціонарі, де, насамперед, є унікальна можливість оволодіти потрібними практичними навичками обстеження тварин, особливостям роботи з ними та вивчення їх організму. Тоді, й краще сприймається теоретичний матеріал.

   Дистанційний формат навчання не такий різнобарвний, активний, насичений враженнями, але, тим не менше, він дає нам можливість продовжувати навчання попри існуючу небезпеку, що по справжньому надихає і, крок за кроком, наближає до втілення своєї мрії – бути високоякісним фахівцем у ветеринарній справі.
   Той, хто має бажання вчитися – робитиме це за будь-яких умов. На своєму прикладі, мушу визнати – це не дуже приємна практика навчатися задля безпеки під час тривоги у підвальному приміщенні укриття, але жага до навчання зруйнувала всі мої страхи та сумніви.

   Я пишаюся, що з нового навчального року наш університет не здається і наповнений бойовим духом відновив навчання. Мені радісно, що знову потрапила до стін рідного навчального корпусу факультету ветеринарної медицини та мала можливість спілкуватися з одногрупниками, яких так давно не бачила. Водночас зустрілася та познайомилася з новими викладачами і новими цікавими предметами. Все це мене також підбадьорило і заспокоїло.
   За цей осінній семестр навчилася багато новому. Проводила досліди на кількох дисциплінах, наприклад, на лабораторних заняттях з дисципліни «Біохімія тварин». Для мене важливий цей неоціненний досвід практичної роботи в сучасній біохімічній лабораторії, маючи можливість самій провести хімічні реакції та аналіз отриманих результатів у супроводі досвідчених викладачів та пов’язати їх з біохімічними процесами в живому організмі тварин. На мою думку, предмет «Біохімія тварин» в комплексі з іншими дисциплінами є дуже важливим, тому що вивчається хімічний склад клітин, тканин та внутрішніх органів тварин і характерні для їх організму хімічні процеси, що забезпечують його життєдіяльність. Це фундаментальні знання, які є важливою складовою професії лікаря ветеринарної медицини, тому й освоєння цієї науки доцільніше саме в очному форматі.

   Період очного навчання цього року по-особливому надихнув мене, адже в такий непростий час ми вкотре довели, насамперед, самі для себе, що здатні не розгубитися, а діяти в екстремальних умовах навчання разом із усім мотивованим колективом НУБіП України!
   Кожного дня країна переживає тяжкі удари з боку окупантів, але ми і тут знаходимо вихід. Кожен має пройти своє випробування, а головне його результат. На сьогодні випробування для студентів – навчання без електроенергії! Важко повірити в те, що ми повернулися в часи, коли доводиться тривалий час залишатися без живлення та мережі "Інтернету". Але все ж таки, жадаючи вчитися, кожен із нас знаходить будь-яку можливість працювати, підтримуючи один одного. Ввечері, коли за вікнами вже темно, при освітленні свічок, ми знаходимо в цьому свою романтику і сповнені надії продовжуємо сумлінно навчатися.

   Бажаю кожному студенту не втрачати запалу в очах і жаги до навчання. Долаючи всі перешкоди, ви обов’язково станете професійно підготовленими ветеринарними лікарями! А наша праця і наполегливість безсумнівно наблизять Перемогу і щасливе та процвітаюче майбутнє! Слава Україні!"
   P.S. Професор Вікторія Грищенко"У будь-якій справі найважливіше зробити перший крок і тоді невпевненість, і страхи відступають на другий план. Спочатку потрібно отримати Перемогу над собою і тоді вона точно скоро прийде в наше життя і на нашу рідну Україну! Будьмо сильні духом та відповідальні у своїх діях!»

Підготували: Анастасія Лобас, староста 8 групи, 2 курсу та
Вікторія Грищенко , професор кафедри біохімії і фізіології тварин
ім. акад. М.Ф. Гулого, факультету ветеринарної медицини.

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook