Магістерська програма із консолідації земель у Європі: ініціатива ФАО

1 грудня 2022 року
   Регіональним офісом у Європі та Центральній Азії Продовольчої та сільськогосподарської організація ООН (FAO REU) у травні 2022 року було ініційовано новий проект із розвитку університетського потенціалу для консолідації земель та земельного банкінгу. В рамках цього проекту провідні університети регіону, що здійснюють підготовку інженерів-землевпорядників, об’єднують зусилля для підготовки загального магістерського курсу із консолідації земель та земельного банкінгу, який буде використовуватися як рекомендований матеріал закладами освіти Європи та Центральної Азії.

   Загальна мета цієї ініціативи полягає в тому, щоб сприяти співпраці між країнами і, зокрема, між університетами в регіоні для покращення освітніх програм, пов’язаних з консолідацією землі та земельним банкінгом, а також розвитку довгострокового потенціалу технічних експертів і практиків, які працюють у сфері консолідації землі та земельних ресурсів. FAO REU створена робоча група, що складається з 18 членів із 14 університетів та 12 країн Європи. До складу групи включені декан факультету землевпорядкування, професор Тарас Євсюков та завідувач кафедри землевпорядного проектування, професор Андрій Мартин. Ініціатива є логічним продовженням і спирається на проектну роботу FAO REU в країнах регіону та на попередній нормативній та дослідницькій роботі, включаючи Юридичний посібник FAO REU щодо консолідації земель (2020) і дослідження FAO REU щодо земельного банкінгу (2022).

   24-25 листопада 2022 року у офісі FAO REU в Будапешті було проведено перший семінар-консультацію з членами робочої групи, на якому зробили презентації спеціалісти FAO REU із землеволодіння Мортен Хартвігсен та Максим Горган, а також міжнародний консультант FAO REU із землеволодіння Ґедрюс Пасакарніс, який безпосередньо здійснив першу оцінку потреб у розвитку спроможності університетів регіону для навчання консолідації земель та земельного банкінгу. Свої презентації щодо досвіду вивчення консолідації земель у європейських університетах зробили представники Університету природних ресурсів і наук про життя (Австрія), Естонського університету природничих наук, Академії сільського господарства Університету Вітовта Великого (Литва), Технічного університету Молдови, Університету св. Кирила і Мефодія (Північна Македонія), Варшавського технологічного університету, Університету сільського господарства в Кракові, Люблянського університету, Технічного університету Коньї (Туреччина). Досвід України презентували професори Тарас Євсюков із НУБіП України та Андрій Попов із Миколаївського національного аграрного університету.

  Учасники семінару розглянули проект загального навчального плану та обговорили напрями його застосування в країнах Європи та Центральної Азії. Свої пропозиції щодо напрямів впровадження навчального плану та способів оцінки університетських освітніх програм висловив професор Андрій Мартин.

  За результатами семінару FAO REU буде найближчим часом опубліковано перший документ щодо рекомендованої структури навчального плану із консолідації земель та земельного банкінгу.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook