Енергетичний фронт: Кластеру цифрової енергетики – бути!

25 листопада 2022 року
   Сьогодні в НУБіП підписано угоду про заснування освітньо-наукового Кластеру цифрової енергетики. Саме цьому і була присвячена ділова зустріч науковців-енергетиків і керівників провідних енергетичних компаній України.

   Наскільки енергетична галузь важлива для країни, за дев’ять місяців повномасштабної війни, особливо крайні її тижні під російськими ракетами, зрозумів навіть пересічний українець, далекий від цієї тематики. Її збитки від повномасштабного вторгнення рф на територію України вже зараз становлять сотні мільярдів доларів. На відновлення енергетичних об’єктів та інфраструктури нашої держави після війни потрібні будуть ресурси, обсяги яких сьогодні оцінити важко.

 

   З урахуванням цих обставин НУБіП України ініціював створення освітньо-наукового Кластеру цифрової енергетики. І першим кроком у цій справі стало підписання засновницького договору про співпрацю та взаєморозуміння при реалізації проєктів у сфері цифровізації енергетики, яке відбулося сьогодні у стінах університету. Свої підписи під документом поставили ректор університету Станіслав Ніколаєнко (який, власне, і вступив ініціатором створення такого кластеру), директор Інституту загальної енергетики НАНУ Віталій Бабак, за дорученням генерального директора ТОВ «ДТЕК Мережі» Олександра Фоменка – керуючий служби цієї компанії Ігор Вовк, голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук, директори ТОВ «482 solutions» Роман Кравченко, «Kampov Technology» Юрій Кампов, «Атмосфера» Олексій Бадика, «Таврида-електрик Україна» Андрій Грибенко, «Електротехнічна компанія E-НЕКСТ-Україна» Сергій Кузовкін. Правовий супровід проєкту забезпечує керуючий адвокатським об’єднанням «Трохимець, Ярошенко та партнери» Олександр Трохимчук. Кожен з них висловив своє бачення предмета розмови.

 

   Уже зараз слід готувати план повоєнної відбудови України, відкриваючи роботу і представляючи університет та його можливості, зокрема в енергетичній сфері, наголосив Станіслав Ніколаєнко. Серед основних пунктів – відновлення енергетичної інфраструктури, систем енергоспоживання зруйнованих населених пунктів та енергетична безпека. Світові донори готові надавати Україні фінансову підтримку, а відбудова, модернізація та створення нових енергетичних об’єктів повинні враховувати подальше зменшення енергоємності ВВП України, реалізацію екологічної політики та підвищення конкурентоспроможності української економіки як необхідної умови євроінтеграції держави. Важливо також визначитись з перспективами розвитку нових генеруючих потужностей в Україні, умовами розвитку мережевої інфраструктури у повоєнний період з урахуванням планів економічного відновлення та розвитку регіонів країни на основі сучасних техніки і технологій. А дорогу долає той, хто йде.

  Мета створення такого кластеру – підвищення конкурентоспроможності підприємств енергетичної галузі, забезпечення високотехнологічного та інноваційного розвитку шляхом об’єднання виробничого потенціалу, ресурсів для відбудови енергетичних об’єктів у повоєнний період та впровадженні нових інноваційних цифрових технологій для забезпечення курсу на подальшу декарбонізацію економіки як необхідної умови євроінтеграції нашої держави, говорить директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Віктор Каплун. Ми з партнерами по новоствореному кластеру братимемо участь у проєктах щодо забезпечення дослідно-конструкторської, освітньої, науково-технічної та інноваційної діяльності для ринку енергетичних послуг, підготовки фахівців для потреб ринку праці в межах державно­приватного партнерства. Сподіваємося, наше починання стане центром компетенцій з цифровізації в електроенергетичному секторі.

   Цю точку зору доповнює Олег Самчук. За його словами, узгоджений комплекс заходів має на меті реалізацію спільних ділових компетенцій і поєднання бізнесу, влади, освіти і науки з постачальниками сучасної техніки та технологій, фінансовими інституціями. Таким чином, на основі синергетичного об’єднання зусиль отримуються додаткові конкурентні переваги для кожного учасника.

   Сучасний технологічний тренд розвитку енергетичної галузі базується на широкому впровадженні інформаційних технологій для інтелектуалізації процесів виробництва, транспорту та розподілу електроенергії. Для практичної реалізації цього необхідне вироблення узгоджених позицій щодо нормативної та проєктної діяльності у сфері цифрових технологій в енергетиці, зокрема, підготовка пропозицій для усунення бар'єрів і створення дієвих інструментів формування нової моделі енергетичного ринку та розбудову «розумних» енергетичних мереж, принагідно зазначив Ігор Вовк. А створення клстеру – це безпрецедентний крок для економіки країни, що створить умови для налагодження партнерських відносин між владою, бізнесом, проєктними та освітньо-науковими установами щодо формування сталого розвитку енергетики держави.

   Наразі проєктний досвід ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП показав надзвичайну зацікавленість учасників формування сучасної моделі енергоринку до питань цифровізації енергетики. Існує реальна потреба поглиблення співпраці зі стейкхолдерами енергетичної сфери для формування програм та проектів підвищення операційної ефективності, гнучкості управління бізнесом енергетичних компаній, кібербезпеки, адаптивної клієнтоорієнтованої системи управління енергоспоживанням тощо.

   Одним з перших кроків реалізації амбітних планів стало створення ради новоствореного кластеру (яку очолив Олег Самчук, а секретарем став Олександр Трохимчук) і затвердження плану його діяльності на 2023 рік.

 


Ірина Кушніренко,
Валентин Обрамбальський

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook