PhD: життєвий досвід майбутніх докторів філософії

20 листопада 2022 року
   У поточному році до аспірантури НУБіП України вступили 320 здобувачів, котрі починаючи з вересня, в умовах воєнного стану розпочали проходити освітню складову на шляху для здобуття ступеня доктора філософії.

  Відділ аспірантури постійно піклується про можливість аспірантів дистанційно долучатись до освітнього процесу, а також завдяки опитуванням та анкетуванням цікавиться об’єктивною оцінкою аспірантів щодо якості отримуваних ними освітніх послуг. Не виключенням стала очна розмова зі здобувачами ступеня PhD першого року навчання Олегом Анатолійовичем Мацолою та Миколою Анатолійовичем Морозом.

   Як відзначив шановний Олег Мацола, аспірант денної форми, навчання в НУБіП України допомагає йому в роботі комплексно аналізувати ринок, за підтримки та допомоги висококваліфікованих професорів поглиблювати свої власні знання та навички. Олег Анатолійович зазначив, що саме завдяки попередньому навчанню на факультеті аграрного менеджменту НУБіП (за спеціалізацією зовнішньоекономічної діяльності та міжнародних програм) у нього була можливість пройти закордонну практику та отримати практичний досвід у TNT (Нідерланди), BILLA (Австрія), HAVY (Німеччина) та ін. Отримані знання та навички спонукали його до більш глибокого вивчення теми міжнародної торгівлі та логістики, дослідження проблемних аспектів менеджменту в цих сферах та дослідження шляхів вирішення даної проблематики в аграрній сфері України. Наразі навчання на аспірантурі допомагає Олегу дослідити актуальні питання сільськогосподарських підприємств та агрохолдингів.

   Також погодився відповісти на декілька питань і аспірант першого року вечірньої форми навчання Микола Анатолійович Мороз:

  • Шановний Миколо Анатолійовичу, враховуючи Вашу завантаженість у сфері державного управління, чому Ви вирішили вступити до вечірньої аспірантури?

— На це є дві причини. По-перше: працюючи із законодавчими пропозиціями, статистичними даними та пропозиціями щодо вдосконалення політики у певному напрямі держслужбовець постійно звертається до наукових публікацій або безпосередньо до науковців щоб отримати експертні консультації у спеціалізованих напрямах та бути впевненим, що зроблено коректні висновки із наявних матеріалів. Постійне спілкування з науковими товариством спонукає до подальшого розвитку. По-друге: під час роботи в сфері продовольчої безпеки та безпечності харчової продукції у мене зібралася велика кількість матеріалів, які потребують систематизації та можуть бути основою для наукової роботи. Лише з менторським супроводом я матиму можливість досягти значних наукових звершень.

  • Минуло більше двох місяців як Ви навчаєтесь в аспірантурі НУБіП України. Можете поділитися Вашими враженнями?

— Воєнний стан вносить суттєві корективи в освітній процес, а тому навчання має свою специфіку. Вже зараз однозначно можна позитивно оцінити інтенсивні заняття з англійської мови. Окрім того, що викладач надає цінну інформацію про особливості наукової термінології в англійській мові, безумовною є користь росту словникового запасу та можливість регулярного спілкування англійською. Приємно, що на заняттях з педагогіки, філософії науки та організації проведення наукових досліджень можна подискутувати про поточні проблеми та почути життєвий досвід керівництва університету, розглянути їх з різних точок зору з урахуванням існуючих теорій. Особливо цікавим освітній процес робить ще й той факт, що аспіранти мають досить різний досвід і працюють в різних сферах. З недоліків – повітряні тривоги та відключення електроенергії, шкода, що поточна завантаженість за основним місцем роботи часом не дозволяє повноцінно поринути у вечірній формат дистанційного навчання.

   На завершення розмови, аспіранти відзначили, що для них навчання в аспірантурі НУБіП України – це не лише знання, це також атмосфера доброї роботи і співпраці з колегами-аспірантами та науковцями, це історія, це майбутнє, це природа, це спорт і здоров'я, це оптимістичний настрій і робота на результат майбутніх наукових звершень для розвитку нашої держави.

Welcome to NUBIP майбутні доктори філософії!
Крокуємо до перемоги разом!

 

Віталій Вакуленко,
завідувач відділу аспірантури

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook