Вплив кліматичної політики на розвиток аграрної сфери

9 листопада 2022 року

 

   4 листопада 2022 року відбувся науковий семінар на тему «Моделювання впливу кліматичної політики на аграрний сектор в Польщі в перспективі до 2050 року». Семінар відбувся на базі кафедри Економіки та організації підприємств Варшавського університету наук про життя, у якому в рамках наукового стажування за програмою Національної комісії Польщі у справах ЮНЕСКО взяла участь д.е.н., доцент кафедри економічної теорії Бутенко В.М.


   Незважаючи на те, що сільське господарство забезпечує населення країни якісними, безпечними та доступними товарами, воно негативно впливає на довкілля, суттєво порушує природну рівновагу та забруднює навколишнє середовище. Нині такий вплив можна порівняти з екологічно небезпечними промисловими галузями. Тому науковці приділяють багато уваги визначенню шляхів зменшення негативного впливу на довкілля та пошуку інструментів, які зможуть забезпечити позитивні результати.


   Доктори наук Adam Wąs та Paweł Kobus у своїх дослідженнях застосували Model EPICA, дослідженнями охопили проміжок часу від 2020-2050 рр., використали понад 19 типів господарських структур, з яких 17 господарств всіх видів діяльності та 6 господарств безпосередньо тваринницької галузі.


   У якості інструментів пом’якшення наслідків кліматичних змін у сільському господарстві Польщі у 2050 році, які досліджувалися вченим, виступали плата за дозволи на викиди парникових газів на рівні ферми (щоб встановити ціль скорочення), адміністративне скорочення викидів вуглекислого газу у господарствах, впровадження субсидій для обмеження викидів парникових газів в обсязі, що гарантує досягнення цільових показників скорочення та поєднання цих варіантів.



   У результаті дослідження вчених та побудови моделі визначено, що з урахуванням існуючих технологій виробництва досягти амбітних цілей скорочення в сільському господарстві є складним завданням і може привести до значного скорочення виробництва і, як наслідок, до зростання цін на сільськогосподарську продукцію. Тому реалізація заходів зі скорочення викидів парникових газів економічно більш виправдана, ніж скорочення масштабів сільськогосподарського виробництва.


   Найбільш результативним варіантом, який використовується для досягнення цілі скорочення викидів вуглекислого газу та найсуттєвіше впливає на напрямок і масштаб змін у аграрному секторі, є змішаний варіант, оскільки у ньому навантаження, пов’язані з кліматичною політикою, відносно рівномірно розподіляються між усіма учасниками ринку (фермерами, платниками податків, споживачами).


   Присутні на семінарі обговорили важливість проведених досліджень, висловили свою думку стосовно застосування кожного варіанту, розглянутих у моделі.


   Дякуємо організаторам семінару за цікаву, змістовну доповідь та дискусії.

Віра Бутенко, д.е.н., доцент кафедри економічної теорії

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook