Просвітницький проєкт кафедри ТІДП «Школа знавців права» розпочав осінню сесію онлайн-вебінарів для школярів

6 листопада 2022, 16:57

Формування правової культури українця є безперервним процесом. Він розпочинається у сім’ї, потім його підхоплюють школа, вища школа, інституції громадянського суспільства. Не останню роль відіграє і власне бажання учасника суспільного життя розвиватися та вдосконалюватися. Кафедра теорії та історії держави і права також допомагає юним українцям формувати свою правосвідомість не лише в рамках засвоєння навчальних дисциплін «Правова культура особистості» чи «Правознавство» на неправничих спеціальностях Національного університету біоресурсів і природокористування України, а й реалізуючи різноманітні просвітницькі заходи у цьому напрямі. Одним із них є проєкт для школярів «Школа знавців права», започаткований у листопаді 2021 року і підтриманий пані деканом юридичного факультету Оленою Ярою та її заступницею Оленою Улютіною.

За останній рік кафедра ТІДП провела дві сесії онлайн-вебінарів, присвячених загальним питанням права, правової поведінки, правового регулювання, охорони та захисту (осіння сесія 2021 р.) правовому регулюванню суспільних відносин за участю неповнолітніх осіб (весняна сесія 2022 р.). У їх роботі яких взяло участь понад 100 осіб.

 

05 листопада 2022 року стартувала чергова осіння сесія вебінарів 2022 р. Традиційно теми для зустрічей обирали самі слухачі, коли заповнювали опитувальні анкети за результатами роботи. Тож цикл наших теперішніх онлайн-зустрічей складається  виключно з тих тем, які є цікавими для самих слухачів і слухачок.

Осінні зустрічі розпочала Людмила Протосавіцька з обговорення різних аспектів дискримінації. Зокрема, вона пояснила значення цього терміну, наголосила не необхідності розмежовувати його з такою категорією як «нетерпимість». Значну увагу було приділено і різним міжнародно-правовим документам у цій сфері (Загальна декларація з прав людини ,  Хартії основних прав Європейського Союзу , Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації , Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок , та Конвенція про права людей з інвалідністю тощо).

 

Спікерка заходу звернула увагу слухачів на різні види та типи дискримінації. Зокрема, обговорювалися такі типи дискримінації як: етнічна (расова) дискримінація, статева дискримінація, мовна дискримінація, релігійна дискримінація, політична дискримінація, вікова дискримінація, дискримінація неповнолітніх (булінг), а також дискримінація інвалідів та інших незахищених соціальних верств. Обговорення супроводжувалося наведенням різних прикладів дискримінації  в залежності від виду.

Наприкінці зустрічі Людмила Протосавіцька ще раз наголосила на необхідності недопущення  жодного з типів дискримінації і посиленні різного  роду заходів  з метою запобігання і присікання як нетерпимості так дискримінації в усіх сферах людської життєдіяльності.

 

До даного заходу змогли доєднатися близько тридцяти слухачів з різних навчальних закладів. Щодо інших, хто зареєструвався, то вони отримають покликання на відеозапис.

І уже наступного тижня, 12 листопада 2022 р., учасники та учасниці разом із спікером Тарасом Панталієнком отримають змогу поговорити про договори.

 

Принагідно інформуємо, що зареєструватися на наступні онлайн-вебінари, які пройдуть 12, 19, 26 листопада та 03 грудня 2022 р. (тематичний план-графік зустрічей) усі охочі можуть шляхом заповнення реєстраційної форми (зареєструватися). Також усі зарєстровані учасники отримають доступ до перегляду відеозаписів вебінарів на YuoTube та електронні сертифікати. У разі виникнення проблем із електропостачанням чи зв’язком, Ви отримаєте на вказаний Вами e-mail покликання на запис зустрічі, а також можливість поставити питання спікеру.

 

 

Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії держави і права

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook