Як працювати концертним фотографом? Для студентів-журналістів майстер-клас провела Ольга Йовенко

5 листопада 2022 року
НУБіП України
    Ольга Йовенко – концертна фотографка. Коли після навчання в університеті прийшов час обирати напрям в журналістиці, вона обрала фотосправу. Але стала не редакційною фотографкою, а концертною. Ба більше, вона фотографує рок-концерти! Зі студентами-журналістами НУБіП майстриня поділилася досвідом у рамках зустрічей гуртка «МедіаТОР».

Ольга Йовенко розповіла, що починати потрібно з найпростішого: брати і фотографувати. Чи є камера, чи немає – просто фотографувати. Якщо ж хочеться фотографувати концерти – не варто йти одразу на великі стадіони. Краще починати з камерних залів. У нас багато не дуже розкручених, але хороших гуртів, які без проблем пропускають на свої концерти фотографів-початківців. Саме там можна і тренуватися. Звісно, перед цим потрібно вивчити можливості вашої техніки, зокрема, спробувати налаштування для темних приміщень. Саме в темряві на концертах і відбувається зйомки. У більшості концертних залів погане освітлення, тому доводиться шукати ракурс, світло і момент. За один концерт можна зробити 400-500 фотографій, а можна й більше, якщо це дозволяє пам’ять пристрою.

На концерті не стійте на одному місці – ходіть по залу, за лаштунки, підходьте до сцени з різних боків, але все ж таки варто дотримуватися дистанції і не лізти на сцену до виконавця, чи не вистрибувати з-за лаштунків. У Ольги – маленький зріст, тому багато фотографій вона робить на витягнуту руку і це теж виходить круто. Але, головне, щоб ваші фото вийшли, ви маєте бачити кадр, адже людське око бачить більше, ніж може вміститися у вічко камери, А ще – любити цю атмосферу і мати настрій. Концертний фотограф без настрою – це зіпсована фотосесія.

Ну а після зйомки настає час рутини, коли потрібно всі фотографії віддивитися, відібрати найкращі, а кращі з кращих – оптимізувати за допомогою спеціальних програм. Це довго, не дуже весело, як на концерті, але це те, без чого роботи фотографа не буває. І не треба боятися покращувати фото обробкою. Погане світло в залі можна компенсувати під час адаптації.

Тож, нумо використовувати отримані знання в практичному навчанні!

Анна Данько-Сліпцова,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook