Гурток «Селекціонер-генетик» продовжує свою наукову діяльність

31 жовтня 2022 року

     Все починається з насіння. Молоді селекціонери цю мудрість пізнають на засіданнях гуртка «Селекціонер-генетик».

   Перше засідання 2022-2023 навчального року відбулося 27 жовтня в режимі оф- та онлайн. Бажаючих прийняти участь в засіданні гуртку було чимало, серед них бакалаври 4-го курсу, магістри 1 та 2 років навчання, аспіранти та викладачі кафедри генетики селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського.
   Розпочав засідання Віталій Жемойда, керівник гуртка, професор кафедри з привітання нових членів гуртка в новій родині та тих студентів, що разом із гуртком досягли певних успіхів в своїй науковій роботі.
   Розповідаючи про традиції, дух та основні завдання гуртка, поділився і окремими моментами: «Дзвонять нам наші випускники, керівники відділів, директори компаній, і просять в нас хороших селекціонерів. А в нас для цього є ви.»
 
   За попередній рік гуртківцям є чим гордитися. Тому, щоб привітати їх з успішною науковою діяльністю в засіданні прийняв участь Дмитро Літвінов, директор НДІ рослинництва і ґрунтознавства. За його словами: «Гурток дозволяє нам визначити найбільш обдаровану молодь, яка зараз стоїть на передовій в розвитку науки.»
 
   Дмитро Літвінов привітав гуртківців з перемогою в Фестивалі науки 2022: гурток «Селекціонер-генетик» на факультеті серед 25 гуртків зайняв 1 місце, а в змаганні на рівні університету - 2 місце.
   Віталій Жемойда не міг не пригадати про участь гуртківців в V Міжнародній науково-практична конференції "Селекція - надбання, сучасність і майбутнє (освіта, наука, виробництво)". Подібні конференції в честь Михайла Олексійовича Зеленського на кафедрі генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського проходять кожні 5 років.
   Підтримав тему конференції Олександр Макарчук: «На сьогодні робота кафедри багатонаправлена. Особливе місце займає спілкування. Зокрема це конференція. Приємно, що значна частина наших випускників прийняла участь і ній. Вони перейняли квест, продовжили традиції кафедри і гідно представили результати своєї наукової роботи своїм колегам, виробничникам, науковцям. Девіз гуртка – спілкування, в результаті якого залишаються зв’язки. Тому практичного в кожного студента, випускника кафедри є зв’язки з практично з усіма науково-дослідними інститутами, провідними селекційними компаніями, вченими.»
   Олександр Макарчук вручив матеріали конференції всім її учасникам. Зокрема, найбільш активними були Мирослава Петренко, Іванна Шліхта, Світлана Омельчук, Ярослав Манзюк та інші. З його слів участь в ній прийняли більше 2-х десятків студентів, 95% із них студенти кафедри.
   Віталій Жемойда зауважив, що інформація, подана в матеріалах конференції повна, там є виступи відомих науковців, 5 Лауреатів Державної премії. Звісно там є ще й історичний довідничок.
   Далі виступила Світлана Омельчук, староста гуртка, магістр першого року навчання. Вона розповіла про діяльність гуртка в 2021-2022 навчальному році, про його активність, перемоги, план розвитку, цілі та завдання. Запропонувала орієнтовний план роботи на 2022-2023 навчальний рік.
   Юні науковці обов’язково повинні вміти користуватися науковою бібліотекою. Віталій Леонідович зазначив: «Знання в книжці. Книжка в бібліотеці. Бібліотека в 4-му корпусі». Та запросив до слова завідувача відділу науковою бібліотекою Людмилу Артюх. Вона представила останні публікації кафедри. Надала коротку інформацію про бібліотеку: де знаходиться бібліотека, як можна отримати УДК в дистанційному режимі та інш.
 
   Пригадуючи Михайла Олексійовича Зеленського, Віталій Жемойда вкотре звернув увагу гуртківців, що селекціонери роблять хорошу справу. Починаючи з Михайла Олексійовича, який приходив з аспірантами з гордістю в бібліотеку і до сьогодення – гуртка «Селекціонер-генетик» - у світ виходять перспективні особистості, що в змозі змінити світ на краще. Тож все починається з бібліотеки.
   За для уточнення і внесення корективів до плану роботи гуртка на 2022-2023 навчальний рік, його буде розміщено на сайті гуртка «Селекціонер-генетик», де кожен бажаючий зможе ознайомитися та запропонувати свої пропозиції на наступному засіданні гуртка.
Студенти-гуртківці, співробітники кафедри генетики, селекції і насінництва
ім. проф. М.О. Зеленського щиро вдячні за участь і підтримку в проведенні засідання гуртка директору НДІ рослинництва і грунтознавства професору Дмитру Літвінову та співробітникам наукової бібліотеки НУБІП України в особі Людмили Артюх.
Все починається з насіння. Той хто займається насінням не буває бідним.
Дякуємо всім за участь!
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook