ЯРЕМЕНКО ВОЛОДИМИР ВІДПРАЦЮВАВ МЕТОДИКУ КУЛЬТИВУВАННЯ АЛОГЕННИХ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН КРОЛЯ ДЛЯ НАУКОВОЇ РОБОТИ В НАУКОВОМУ ГУРТКУ «ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ТА ІМУНОЛОГІЇ ТВАРИН» КАФЕДРИ ХІРУРГІЇ І ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ІМЕНІ АКАДЕМІКА І. О. ПОВАЖЕНКА

1 листопада 2022 року
Науковий гурток "Патофізіології та імунології тварин"

   Яременко Володимир студент 3 курсу 10 групи під керівництвом керівника наукового гуртка «Патофізіології та імунології тварин», старшого викладача кафедри хірургії і патофізіології імені академіка І. О. Поваженка Бокотька Романа Романовича 29 жовтня 2022 року відпрацював методику культивування алогенних мезенхімальних стовбурових клітин кроля та корови.

   Для виділення стовбурових клітин, отриману жирову тканину обробляли ферментом колагеназою. Клітини вирощували у СО2-інкубаторі протягом 3 тижнів. Після нарощування клітин їх знімали з чашок Петрі та продовжували культивувати шляхом збільшення їх кількості.

   Також гуртківцями була проведена науково-практична робота по відбиранню кісткового мозку у корови після забою та культивування стовбурових клітин для банку стовбурових клітин кафедри хірургії і патофізіології ім. академіка І. О. Поваженка в навчально-науковій лабораторії "Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині".
   Була відпрацьована методика відбору кісткового мозку після забою у ВРХ. Даний метод дозволяє уникнути оперативно-травматичного пошкодження, яке обов’язково супроводжує відбір кісткового мозку, незалежно від кістки, з якої його відбирають, що знижує ризик травматизації тварини.

   Дослідили аналіз результатів колонієформуючої здатності та проліферативного потенціалу мезенхімальних стовбурових клітин кісткового мозку великої рогатої худоби після забою на 0 пасажі, який показав, що склад культурального середовища і вік тварини має суттєвий вплив на швидкість прояву колонієформуючої здатності клітин та їх проліферативну активність.

   Перспективи подальших досліджень гуртківців. Відпрацювання методик відбору кісткового мозку від дрібних та великих тварин й культивування їх для дослідження проліферативної активності мезенхімальних стовбурових клітин у молодих та старих тварин, яке має велике значення в подальших дослідженнях при застосуванні цих клітин у клініці, зокрема, під час ушкодження опорно-рухового апарату тварин чи інших патологічних явищах.

Заступник директора НДІ здоров’я тварин з питань
студентської наукової роботи,
кандидат ветеринарних наук, старший викладач кафедри
хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка,
керівник гуртка "Патофізіології та імунології тварин"
Роман Бокотько.
Cтудентка 6 групи 1 курсу
Марчишина Ірина

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook