Вчена рада звернулася до Президента України щодо недопущення незаконної передачі Великоснітинського навчально-дослідного господарства до Фонду державного майна

26 жовтня 2022 року
   26 жовтня 2022 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради університету. У вступному слові він зазначив, що як і вся українська держава наш колектив функціонує в складних умовах, де роль кожного є значним внеском в Перемогу над ворогом, у виконання покладених суспільством і державою завдань з підготовки фахівців. Тому в цих умовах важливо не втратити довіру студентів, батьків, суспільства, віднаходити і залучати внутрішні резерви задля виконання головної місії.

  Перед розглядом питань порядку денного очільник університету вручив диплом почесного доктора НУБіП України Віталію Клосу, проректору Київської богословської академії. У подячному слові він виокремив зусилля колективу університету в проведенні заходів з духовного, патріотичного виховання, підготовки воєнних капеланів, захисті країни, підготовки високоякісних фахівців-патріотів, забезпеченні її продовольчої безпеки. 

   З традиційним звітом про діяльність колективу протягом місяця виступив ректор Станіслав Ніколаєнко. Він закцентував на вірності кроку щодо старту навчального семестру 15 серпня, з очної форми навчання, адже студенти старших курсів мали змогу протягом п’яти тижнів відвідувати лабораторії, виконувати практичні роботи. Доєдналися до освітнього процесу студенти нового набору. Університет на своїй базі прийняв Спілку ректорів закладів вищої освіти України, яка провела засідання Президії за участі представників Офісу Президента, міністерства освіти і науки, народних депутатів України, керівників провідних вишів країни. Продовжується робота з акредитації освітніх та освітньо-наукових програм. Активно провадилася наукова, міжнародна, виховна робота. Здійснені необхідні заходи з підготовки до зимового періоду, опрацьовуються дії на випадок надзвичайних ситуацій. В навчально-дослідних господарствах тривають осінні польові роботи.

 

   Наукову доповідь, присвячену стану та перспектив подальшого використання ДКН-технологій у тваринництві, представив професор кафедри біології тварин Роман Кулібаба. Професор Віталій Лисенко поцікавився можливостями України у виході на світовий комерційний ринок порід високопродуктивних порід. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька звернула споживацьку увагу на користь і безпеку молока, яке доступне в Україні, і наявність певного типування. Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха поцікавилася професійною думкою щодо впливу матричної вакцини від коронавірусної хвороби на геном людини. Член вченої ради Леонід Центило закцентував на геномній оцінці поголов’я, незацікавленістю переробників молока до його генотипу.

 

  Про якість освітнього процесу в умовах воєнного стану на юридичному факультеті доповіла декан Олена Яра. Очільниця факультету розпочала виступ з підтримки Збройним Силам України, участі науково-педагогічних працівників, співробітників, студентів, аспірантів, докторантів і випускників у допомозі українському війську. В умовах воєнного стану науково-педагогічними працівниками факультету забезпечений необхідний рівень організації освітнього процесу та достатня якість надання освітніх послуг здобувачам вищої освіти. З кожним учасником освітнього процесу встановлений стабільний контакт, всі студенти залучені до навчання. 2021-2022 навчальний рік завершений організовано, випускники отримали відповідні документи про освіту вчасно. Згідно з графіками були організовані та проведені в змішаному форматі літні навчальні та виробничі практики. У межах підготовки до 2022-2023 навчального року спільно з роботодавцями переглянуті навчальні плани та програми, оновлено навчально-методичне забезпечення на навчальній платформі Elearn, забезпечення освітнього процесу електронним навчальними ресурсами сягає 94%. З урахуванням секвестру бюджету сформовано навчальне навантаження. Проведений комплекс профорієнтаційних заходів, Дні відкритих дверей факультету з метою залучення кращих випускників шкіл, технікумів, коледжів, інших закладів вищої освіти до навчання на юридичному факультеті НУБіП України. За результатами вступної кампанії 2022 року контингент студентів факультету зріс. В надзвичайно складних умовах воєнного стану, секвестрування бюджету, зміщення пріоритету у фінансуванні наукових розробок на посилення обороноздатності країни науково-педагогічні працівники юридичного факультету провадили виконання 4 наукових проектів за державним фінансуванням, 2 за госпорзрахункові кошти та 11 ініціативних тематик. Для участі в конкурсі наукових проектів на фінансування в наступних періодах підготовлено та подано 3 теми. Вони стосуються, зокрема, правової відповідальності росії за воєнні злочини проти українського народу. Подано проект на конкурс для отримання гранту за програмою Еразмус, напрям Жан Моне. Не зважаючи на відміну цього року ЄВІ та ЄФВВ, відтермінування складання ЄДКІ, викладачі та студенти факультету продовжують підготовку до них. Системно провадилася виховна, спортивна робота, відбувалися старостати, наради в студентському гуртожитку №4 за участі студентських рад тощо.

   У співдоповіді виступив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, який закцентував на виконанні завдань колективом факультету. Він торкнувся результатів рейтингового оцінювання діяльності науково-педагогічних працівників, які є нижчими середніх показників. Удосконалення потребує напрям діяльності, який охоплює виконання критеріїв дослідницького університету. Розширення, на думку комісії, яка напередодні знайомилася з роботою кафедр і деканату, потребує міжнародна співпраця, запровадження програм подвійних дипломів. Зі співдоповіддю виступила завідувач кафедрою фінансів Надія Давиденко, яка зазначила необхідність оновлення навчально-методичного забезпечення, збільшення частки практичного змісту в навчальних програмах. Вона закцентувала на спільному круглому столі з проблем фінансового контролю за післявоєнним відновленням країні, до якої залучені науково-педагогічні працівники юридичного факультету. Директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Віктор Каплун відзначив 100% явку студентів на навчання, високу кваліфікацію викладачів. Разом з тим він закликав якнайшвидше атестувати електронні навчальні курси, а також доєднатися до правового супроводу діяльності електро-енергетичного сектору економіки. Професор Іван Роговський звернув увагу колег на інформаційну складову діяльності кафедр, розповсюдженні інформації. Ректор Станіслав Ніколаєнко завважив, що юридичний факультет має стати авангардним в галузі земельного, екологічного, природоохоронного права, розширювати міжфакультетську, міждисциплінарну співпрацю.

  Вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної комісії, які представив проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, та схвалила до друку навчальну, наукову літературу та періодику.

   Вчена рада одноголосно підтримала звернення до Президента України Володимира Зеленського щодо дотримання законності та недопущення передачі до Фонду державного майна України з подальшою приватизацією цілісного майнового комплексу відокремленого підрозділу НУБіП України «Великоснітинське навчально-дослідне господарства ім. О.В. Музиченка». Нагадаємо, 14 жовтня уряд без згоди міністерства освіти і науки, університету, колективу відокремленого підрозділу включив навчально-дослідне господарство в перелік підприємств, які передаються до ФДМУ з подальшою приватизацією, чим був порушений Указ Президента України «Про Положення про національний заклад (установу) України» №451/95 від 16 червня 1995 року, статті 80 Закону України «Про освіту», статті 70 Закону України «Про вищу освіту». Звернення з підписами всіх членів вченої ради буде оформлене належним чином та відправлене голові держави.

Пресслужба

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook