До пожеж нового типу потрібні інші підходи

19 жовтня 2022 року
ЕКО-iнформ

Курс підготовки лісового пожежника: враховуємо старі і нові загрози.

Два останні дні вересня співробітники кафедри лісівництва ННІ лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України разом із колегами з Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж та командою практиків з ДП «Чернігівське лісове господарство» провели навчання з теоретичної та практичної підготовки лісового пожежника базового рівня. Участь у них взяли 27 представників постійних лісокористувачів Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства – ДП «Городнянське лісове господарство», «Корюківське лісове господарство», «Ніжинське лісове господарство», «Новгород-Сіверське лісове господарство» та «Чернігівське лісове господарство».

Відкривали курс практичної підготовка лісового пожежника директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, директор Укрцентркадриліс Сергій Ірклієнко, директор Глобального центру моніторингу пожеж Йоганн Георг Голдаммер і представник Держлісагентства Віталій Білоус.

– Кожен день навчань передбачав дві частини – теоретичну та практичну. Теоретична проходила на базі Укрцентркадриліс, а практична – в польових умовах, на території лісового фонду відокремленого підрозділу НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», – говорить один із інструкторів навчань, директор Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев.

Практичну частину забезпечували інструктори ДП «Чернігівське лісове господарство» Микола Троян, Денис Махов, Валерій Дворнік, Валентин Музика, Роман Карамеля і Олексій Савлюк.

– Відпрацьовувалися використання ручних інструментів для прокладання мінералізованих смуг та гасіння пожеж: використання систем подачі води – прокладання рукавних ліній, мотопомп, подання спеціальних жестових сигналів, – коментує начальник відділу охорони і захисту лісу ДП «Чернігівське лісове господарство» Володимир Брайко, який теж був одним із таких інструкторів. – Також відпрацьовували організацію і використання зв`язку, зокрема, радіостанцій та рацій, пожежних модулів, ранцевих вогнегасників, пожежних автомобілів, застосування контрольованого випалювання для зниження запасів горючих матеріалів та локалізації пожежі.

Актуальність усього цього переліку навичок підкреслює досвід 2020 року, коли великі лісові та ландшафтні пожежі нового типу спалахнули у Житомирській, Київській та Луганській областях. Тоді вперше в Україні вони призвели до людських жертв, знищення цілих населених пунктів, пошкодження та загибелі лісів на площі більше 157 тисяч гектарів. А витрати на гасіння сягнули сотень мільйонів гривень, збитки – десятків мільярдів гривень. Однією з причин виникнення пожеж нового типу є зміни клімату. Значить, існує вірогідність повторення відповідних небезпечних погодних умов, які ми спостерігали у квітні того ж таки 2020 року у Народичах і Овручі, а у липні й вересні – у Сєверодонецьку.

– Безумовно, пожежі нового типу вимагають нових методів боротьби з ними, – констатує співробітник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Олександр Сошенський. – Нині, в умовах відсутності державного фінансування лісового господарства та воєнного стану, реальні можливості для оновлення пожежної техніки і засобів пожежогасіння лісогосподарськими підприємствами суттєво обмежені. Тому найбільш перспективними напрямками боротьби з пожежами нового типу вважаємо удосконалення системи запобігання, підвищення рівня готовності і ефективності виявлення пожеж та першої атаки на них.

– А ще – підвищення кваліфікації керівників гасіння лісових пожеж, лісової охорони та лісових пожежників щодо застосування сучасних методів запобігання та гасіння цього лиха, – додає його колега Василь Гуменюк. – Крім того, додаються й нові виклики: через воєнні дії спостерігаємо забруднення лісів вибухонебезпечними предметами, що створює нові нестандартні ризики для пожежників. Все це вимагає нашої реакції.

Результати вересневих навчань підсумували складанням іспиту з теорії та оцінки практичних навичок, на основі чого учасники отримають посвідчення про успішне проходження «Курсу підготовки лісового пожежника».

 

Джерело: Ірина КУШНІРЕНКО, Газета “Природа і суспільство”, ЕКО-iнформ. https://ekoinform.com.ua/?p=16546

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook