Startup майбутнього від Миколи Скорика: як виконати кадастрову зйомку камерою смартфона

14 жовтня 2022 року
   Події останніх днів внесли свої корективи в освітній процес. Але важливо не зупиняти освітній фронт і просвітницьку діяльність, продовжувати здобувати необхідні знання і навчатися новому. Особливо якщо це нове – це спроба зазирнути в майбутнє омріяної професії.
   12 жовтня 2022 року на факультеті землевпорядкування, спеціально для здобувачів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», відбувся цікавий і пізнавальний майстер-клас від роботодавців – «Кадастрова зйомка камерою смартфона або реінкарнація фототеодоліта», а головним спікером виступив практикуючий землевпорядник Микола Скорик.
 
   Освітні програми підготовки бакалаврів, магістрів та аспірантів на факультеті землевпорядкування, вибудовані з урахуванням сучасних вимог ринку праці, тенденцій розвитку спеціальності та інтересів стейкхолдерів. Власне тому, досить часто до освітнього процесу залучаються роботодавці. Провідні експерти, практикуючі землевпорядники й геодезисти нерідко проводять для здобувачів освіти спеціальні майстер-класи, тренінги, адже саме вони найперші застосовують на виробництві новітні технології та апробовують їх та охоче діляться досвідом зі здобувачами.
   Цього разу, на запрошення декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова, до студентів завітав Микола Скорик – сертифікований інженер-землевпорядник, член Всеукраїнської громадської організації «Асоціація фахівців землеустрою України». Він з великим задоволенням погодився розповісти студентам про технології виконання точної геодезичної зйомки із допомогою мобільного пристрою, іншими словами за допомогою камери звичайного смартфона, адже такі технології невдовзі стануть невід’ємною частиною роботи майбутніх землевпорядників і геодезистів. Звісно допомагав йому в цьому особливий геодезичний прилад viDoc RTK rover, люб’язно наданий провідною компанією DroneUA, а його робота можлива була за підтримки партнерів JSC System Solutions. Що з цього вийшло можна переглянути у повному відео https://www.youtube.com/watch?v=djcJPKGabDI, але студенти все побачили і почули «з перших вуст».
   Учасники стартапу із захопленням переглянули відео-інструкцію з проведення кадастрової зйомки, в деталях дізналися про поетапне опрацювання матеріалів знімання у спеціальних програмних продуктах, характеристику точності отриманих результатів, а далі від теорії перейшли до практики. Встановивши додаток PIX4Dcatch на смартфони, здобувачі самостійно провели зйомку на подвір’ї навчального корпусу №6 і як на диво – вони теж отримали успішний результат.
   Проведений майстер-клас залишив неймовірну кількість позитивних вражень, заклав фундамент невід’ємних знань і прокачав soft skills учасників. Колись кадастрова зйомка камерою смартфона – це було щось фантастичне, а нині – це реальність та перспектива майбутньої роботи землевпорядників.
   Працюємо, вчимось новому і продовжуємо тримати освітній фронт й надалі!
 
Ольга Пронь,

студентка факультету землевпорядкування 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook