Університету потрібне серйозне якісне оновлення науково-дослідницької роботи

20 листопада 2014 року

 20 листопада ректор Станіслав Ніколаєнко ініціював  зустріч із головами спеціалізованих вчених рад університету. В ній взяв участь також представник Міністерства освіти і науки України Олег Бендасюк. Гість розповів про стан формування національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та повідомив, що міністерство винесло на широке обговорення проект документу про кількість публікацій за темою дисертації.

 
Перший проректор Ігор Ібатуллін проінформував про результативність роботи спецрад за останні три роки. Зокрема, станом на 1 листопада в університеті діє 20 спеціалізованих рад, 15 із них є докторськими. Ще декілька проходять переатестацію. Наукові ступені присуджуються за 47-ма спеціальностями із семи галузей науки. Ігор Ілліч також прокоментував нововведення Закону України «Про вищу освіту» щодо підготовки та атестації наукових кадрів. Безумовно підвищуються вимоги до діяльності спеціалізованих вчених рад. Оскільки за порушення застосовуються серйозні санкції, тож перший проректор наголосив на якості підготовки аспірантів, дисертацій, відповідальності голів спецрад та посиленні контролю за викриттям академічного плагіату. 
 
 
Участь в обговоренні діяльності спеціалізованих вчених рад, змісту підготовки наукових кадрів взяли їх очільники Іван Григорюк, Микола Кирик, Володимир Курило, Світлана Каленська.
 
 
- Сьогоднішнє засідання, - зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, - є невипадковим. Адже ми розуміємо величезне значення науки для розвитку АПК. А зміни, які відбуваються у суспільстві, не дають нам жити по-старому. Сьогодні суспільна свідомість йде попереду тих подій, які відбуваються у державних та інших механізмах. Ще одне – Закон України «Про вищу освіту» поставив умову – забезпечення якості освіти. Тож разом із демократією, самоврядністю на наші плечі лягає величезна відповідальність. Нам, як дослідницькому університету, буде надана прерогатива  остаточного присудження наукових ступенів. Тому маємо у співпраці посилити контроль за якістю підготовки наукових кадрів та плагіатом дисертаційних робіт. Відбір студентів, аспірантів, докторантів має бути серйозним. В аспірантурі не повинно бути випадкових людей і тих, які не бажають займатися в подальшому науковою діяльністю. 
 
 
Ректор зазначив, що у рейтингу вишів за якісними показниками абітурієнтів НУБіП України знаходиться у середині списку. Однією з причин цього є нестатутні відносини між викладачами та студентами під час екзаменаційних сесій, в гуртожитках. 
 
Станіслав Ніколаєнко запевнив, що докладе усіх зусиль для викорінення й унеможливлення таких явищ в університетському колективі. Також ректор зауважив, що йому відомі випадки, коли окремі професори, та академіки не читають лекцій, що є недопустимим.
 
 
Станіслав Миколайович зауважив на тому, що під час робочої поїздки до Університету штату Айова порушував питання про міжнародну акредитацію нашого вишу. Однак, щоб цей процес був успішним, потрібно ще багато працювати над удосконаленням навчально-дослідних господарств, матеріально-технічної бази тощо. Адже акредитація, крім переліченого, - це, перш за все, знання, уміння, навички.
 
 
Очільник університету зосередив увагу присутніх на стратегії двовекторності розвитку нашого університету. З одного боку, це аграрне спрямування, з іншого – біотехнології, біоекономіка тощо. Обидва напрями мають підсилювати один одного. 
 
 
За словами ректора, наразі розглядається дискусійне питання по удосконаленні структури університету. Тож Станіслав Ніколаєнко запевнив, що пріоритетом у цьому однозначно є користь загальній справі. Вже вивчено досвід управління і структури вітчизняних вишів і за рубежем, а робоча комісія напрацьовує пропозиції. Ми хочемо отримати синергетичний ефект за рахунок оптимізації управління і оновлення структури вишу, - зазначив Станіслав Ніколаєнко. А кафедра, - продовжив ректор, - повинна взяти на себе основну роль здійснення відбору і студентів, і аспірантів. 
 
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook